Reklama

Reklama

Cirkus Humberto

(seriál)
  • Západní Německo Zirkus Humberto
všechny plakáty
TV spot 1
Drama / Rodinný / Historický
Československo / Západní Německo, 1988, 10 h 35 min (Minutáž: 52–55 min)

Předloha:

Eduard Bass (kniha)

Kamera:

Andrej Barla

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Petr Haničinec, Kathy Kriegel, Josef Kemr, Martin Růžek, Jiřina Bohdalová, Radoslav Brzobohatý, Claudine Coster, Josef Dvořák (více)
(další profese)

Epizody(12)

Jeden z nejvýpravnějších seriálů České televize podle slavného románu Eduarda Basse, k němuž složil hudbu Karel Svoboda a ústřední melodii nazpíval Karel Gott. Životní příběhy šesti generací rodu Humberto zobrazují pohnuté osudy lidí, kterým se cirkusová manéž stala osudem. (Česká televize)

Videa (12)

TV spot 1

Recenze (294)

choze 

všechny recenze uživatele

Spolu s DOBRODRUŽSTVÍM KRIMINALISTIKY nejzajímavější český přínos světové seriálové pokladnici. Opět výpravná historická záležitost podle skutečných událostí, zahrnující široký časoprostor, kdy mezi díly a kolikrát i během nich poskočíme dopředu o několik let. A opět hudební znělka, která vás sama o sobě rozloží, tady ještě doplněná o Lukavského glorifikujícího melancholického vypravěče. Samotná idea točit o cirkusu je geniální - sledujeme přicházet a odcházet několik generací cirkusového klanu na jeho cestě napříč Evropou, prožíváme s nimi vyhrocené osobní i podnikové problémy a přihlížíme jednotlivým kouskům z dobového cirkusového repertoáru, což působí až dokumentárně. To celé z českého pohledu, zaměřené na u cirkusu pracující Čechy a na to, jak cirkus svým umem a úsilím pozvedali až se zaslouženě ocitl v jejich rukou a oni ho zachránili před krachem transformováním do úspěšného varieté v Praze. Slušné je obsazení, byť Hanzlík jako dospělý Vašků, ani ta jeho příšerná zahraniční mařena (nebyl to nakonec chlap?) mi příliš sympatičtí nebyli, ovšem Laufer jako dospělý Paolo byl úžasný záporák a Kemr výborný podivín. ()

xaver 

všechny recenze uživatele

Seriál, od kterého mnozí čekali mnoho, ale který se až tak nepovedl. Na jedné straně se autoři celkem věrně drželi předlohy, na druhé straně ale z jedné z hlavních postav Helenky, která byla dle autora literární předlohy jemná a skromná, udělali mrchu, která přemlouvá (ba téměř vyhrožuje) Vaškovu lásku z dětství, aby se ho vzdala, chová se hrubě a nadutě a korunu všemu udělali autoři, když do role Helenky obsadili monstrum, které hrálo mimo jiné i v německých pornofilmech. To je hrubá urážka Eduarda Basse a klenotu české literatury vůbec. Možná stojí za víc, ale kvůli nepovedené Helence dávám 2. ()

Reklama

Elleannie 

všechny recenze uživatele

Vždy, když slyším tu překrásnou hudbu, zamrazí mě a srdce mi párkrát bouchne trochu rychleji.. Nejprve se mi v pár sekundách vybaví celý příběh Cirkusu Humberto a hned poté si vzpomenu na Karla Svobodu (jaká škoda, že už nemůže nic dalšího složit). Cirkus Humberto jsem sledovala jako malá a před nedávnem jsem opět na pár dílů narazila. Přestože mám raději první díly, líbí se mi i jako celek a patří k seriálům, na které nikdy nezapomenu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Utichlo náměstí, jakoby náhle s tím, plakáty déšť strh z nároží a poslední aplaus už ztich. Dálky jsou šňůry měst, ve tvářích brázdy cest. Dědictvím dávným spoutaným své poselství zas dál šli nést. Čas tuhle štaci už svál, zmizel klaun i principál. Rozvážej světem úsměvy dětem, tuším, co žene je dál. Krev toulavá svá kouzla má, má moc pár křídel dát, jak vítr z hor se hnát. Krev toulavá svá kouzla má, má moc i brát i dát, má sílu pouta rvát. Ticho tu vládne zas, do duší nám pad mráz. Kdy se však z dálky vrátěj zpět, tak to vím jen já a pan Bass." *** ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

asi kniha by bola lepšia. pokiaľ si pamätám ani v čase uvedenia to nebol extra hit a hovorilo sa u zbytočnom plytvaní peniazmi. Je to možné i tým,že cirkusy na Slovensku extra tradiciu nemajú. Nikdy mňa to nebavilo a bola to len nuda,i teraz keď to ide v televízii - názor som nezmenil - statické nudne, snáď iba vyprava to trocha zachráňuje - a tí nemeckí herci ?! to boli nejakí ochotníci ? kde ich našli :( ()

Galerie (392)

Zajímavosti (60)

  • Ve scénách, kde Jaromír Hanzlík (Václav) předvádí dvojná salta na cválajícím koni, za něj zaskakoval jako dublér známý český fyzioterapeut vrcholových sportovců doktor Pavel Kolář. Jako honorář za svůj výstup tehdy dostal osm set korun. (fleker)
  • Hamburský kamenný „cirkus“ se ve skutečnosti nachází v Gdaňsku v Polsku, jedná se o Tržnici dominikánských kupců. (sator)
  • Pro scény se lvy byly použity dvě klece v sobě, které byly kovovými pruty  v přesném zákrytu, takže herci byli v bezpečí. (M.B)

Související novinky

Zemřel režisér František Filip

Zemřel režisér František Filip

09.01.2021

Ve věku 90 let zemřel český režisér a scenárista František Filip. Zprávu o úmrtí plodného tvůrce televizní produkce přinesla Česká televize. Absolvent pražské FAMU má k dnešnímu dni na svém kontě na… (více)

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama