Reklama

Reklama

Zlata Hajdúková

Zlata Hajdúková

nar. 23.12.1914
Východná, Uhry, Rakousko-Uhersko

zem. 28.11.2002 (87 let)
Stupava, Malacky, Bratislavský, Slovensko

Biografie

Zlata Hajdúková byla slovenská herečka. Její otec vykonával povolání učitele, a tak se rodina často stěhovala. Po ukončení školy v Kežmaroku byla přijata na hereckou konzervatoř v Bratislavě. Nejen v Bratislavě, ale i dalších evropských městech jako byla Praha, Vídeň nebo Berlín, získávala nejen herecké, ale i studijní zkušenosti. A právě v Berlíně ji zastihl sílící nacismus, kvůli kterému z města odešla pryč.

Hajdúková se po návratu z Německa usídlila v Čechách, kde i přečkala dobu nacistické okupace. Po skončení druhé světové války se nejen ona, ale i celá její rodina dostala do hledáčku komunistického strany. Nejen, že nenatočila žádný snímek, ale i její manžel byl komunistickým režimem perzekuován a rodina přišla o majetek. Kvůli těmto životním událostem se k filmu už nenavrátila a zůstala oporou manželovi a celé rodině.

Zlata Hajdúková je brána jako první profesionální slovenská herečka. Byla celkem třikrát vdaná a proto i vedle příjmení Hajdúková se můžeme setkat s tím, že používala svá nová příjmení jako Zoubková, Kulková a Suchánková.

Zlata byla nadaná herečka, která měla před sebou jistě bohatou budoucnost. I když natočila celkem čtyři snímky, tak jen během roku 1935 stihla ztvárnit role ve třech. Její debutem se stal film Král ulice (1935), kde byla obsazena do menší role, kterou byla divačka v lóži londýnského divadla. Menší roli číšnice si zahrála ve filmu Bezdětná (1935). Ale asi nejslavnější role, kterou získala a která ji i proslavila byla postava Anky v druhém filmovém zpracování příběhu o slovenském zbojníkovi s názvem Jánošík (1935) v režii Martina Friče, kde si hlavní roli zahrál Pal'o Bielik. Posledním filmem, kde byla Hajdúková obsazena, se stal snímek Naši furianti (1937), kde ztvárnila roli Verunky, dcery manželů Bouškových.

Jirka "Jimmy15" Myroniuk

Herečka

Reklama

Reklama