Reklama

Reklama

Rudolf Asmus

Rudolf Asmus

nar. 30.10.1921
Zlín, Československo

zem. 13.02.2000 (78 let)
Berlín, Berlin, Německo

Biografie

Barytonista a herec Rudolf Asmus, se narodil dne 30. 10. 1921 ve Zlíně. Zpěv studoval na kroměřížské hudební škole, a v Olomouci v Žerotínu. V roce 1941 – 44 byl sborovým zpěvákem, později sólistou opery Národního divadla v Ostravě. V roce 1944 přišel do Brna, kde již vystupoval jako sólista brněnské opery Zemského divadla, nyní Národního divadla Brno.

Rudolf Asmus byl v Brně záhy velice oblíbený. Významně se prezentoval například v roli Borise Godunova v Musorgského opeře. Toto představení bylo úspěšně uvedeno též v pražském Národním divadle. V Brně se seznámil s primabalerínou Růženou Elingerovou, se kterou se v roce 1952 oženil, a spolu odešli na další angažmá do Národního divadla v Praze. V roce 1953 se jim narodila dcera Kateřina. Na prknech pražského divadla se Rudolf Asmus dále představil v roli revírníka v Janáčkově opeře Liška Bystrouška. Postavu revírníka v režii režiséra W. Felsensteina vynikajícím způsobem ztvárnil i v Komické opeře v Berlíně.

Od roku 1956 se stal stálým členem tohoto význačného německého divadla. Velmi úspěšný byl i v několik let trvajících divadelních sezón, když si zazpíval a zahrál Tovjeho v Šumař na střeše, nebo v „Lodˇ komediantů“. Tehdejší kritika, oceňovala R.Asmuse jako jednoho z nejlepších představitelů role Tovjeho, ale jak sám vždycky zdůrazňoval, byl velikým ctitelem Leoše Janáčka, a jeho pan revírník v „Příhody lišky Bystroušky“ byla jeho nejmilejší, a také nejlepší role.

Rudolf Asmus vystupoval také koncertně. V roce 1949 získal čestné uznání na Divadelní žatvě, a třetí cenu na Mezinárodním hudebním festivalu v Bukurešti. Získal v roce 1958 české vyznamenání „Za vynikající práci“. Rudolf Asmus se prezentoval také jako filmový herec. Bylo to ve filmech Z MÉHO ŽIVOTA – o Bedřichu Smetanovi s Karlem Högerem v hlavní roli, vynikající válečný film z koncentračního tábora : PŘEŽIL JSEM SVOU SMRT v roce 1960, nebo DER SEGEN VON OBEN, natočený v roce 1974. Rudolf Asmus nahrál i gramofonové desky. Po druhé se oženil v Německu s tanečnicí z Komické opery, a měl s ní další rodinu. Zemřel dne 13. 2. 2000, v Berlíně - v Německu ve věku 79 let.

marťan

Herec

Filmy
1985

Giustino (TV film)

1960

Přežil jsem svou smrt

1956

Dalibor

1955

Z mého života

Seriály
1974

ABC der Liebe

Host

Pořady
1972

Ein Kessel Buntes

Reklama

Reklama