Reklama

Reklama

Jindra Delongová

Jindra Delongová

nar. 20.07.1925
Velké Hoštice, Československo

zem. 17.03.2019 (93 let)
Brno, Brno, Jihomoravský kraj, Česko

Diskuze

sator

sator (hodnocení, recenze)

Jindra Delongová, jedna ze zakladatelských osobností české dramatické výchovy, dlouholetá členka ústředního poradního sboru ÚKVČ pro dramatickou výchovu.

Od 50. do 90. let vedoucí DDS Pirko v DPM / DDM Lužánky:
Koncem 50. let převzala tehdejší Pionýrský rozhlasový kolektiv(Pirko), který vznikl pod vedením rozhlasového režiséra Bohdana Denka a Miroslava Nejezchleba jako zásobárna dětí využívaných pro rozhlasové hry. Začala s ním pracovat i na textech, které pro rozhlas nebyly určeny.
První účastí v soutěži STMP (krajské kolo v Kroměříži 1965) na sebe upozornilo Pirko dosud nevídanou podobou dětské scénické hry.
1967 jej v krajské soutěži ve Znojmě viděla ústřední metodička Eva Machková a ještě týž rok prosadila pásma veršů Ilony Borské a Ivo Štuky Svět se točí do kolečka na 37. Jiráskův Hronov.
1970 Pirko zaznamenalo velký úspěch na JH s Trnkovou Zahradou. Superlativy snesené na vystoupení podnítily Jindru Delongovou k dalšímu studiu Komenského a propracování systému dramatické výchovy do ještě kvalitnější podoby.
Účast na národních přehlídkách dětských divadelních souborů.
Kromě divadla také práce s přednesem, recitační inscenace, účast na národních přehlídkách v Mělníku.
Začala o recitaci a dramatické výchově přednášet (posléze i na vysokých školách - pedagog. FF MU, JAMU) doma i v zahraničí Anglie, Maďarsko, Rakousko, Řecko).
Stala se předsedkyní krajského poradního sboru pro dětské divadlo, členkou ÚPS-DD, pod titulem Mít nápady dovoleno jí šéfredaktor Amatérské scény Jiří Beneš přidělil dokonce přílohu v časopisu na každý měsíc, kde systém rozvíjela (1968 -1973).
Má lví podíl na podobě soutěže “mateřinek” v Kroměříži - nejdříve jako memoriál O. Tillmana, později Pedagogická poema.
1990 - za jejího působení vzniklo v brněnském DPM v Lužánkách první Středisko dramatické výchovy u nás.
Jindra Delongová byla oceněna titulem Zasloužilý pracovník kultury, dostala Cenu Matice slovenské, medaili J. A. Komenského Univerzity Karlovy ke 400. výročí jeho narození (1992) a další ceny.
Ke svým osmdesátinám obdržela Cenu města Brna. Dodnes přednáší na VŠ, také její zásluhou vznikl na JAMU ateliér dramatické výchovy, který vede její dcera doc. Dr. Silva Macková.
J. D. vychovala řadu pokračovatelů.

2010 - Cena Ministerstva kultury za celoživotní přínos pro rozvoj dramatické výchovy, dětského divadla a dětského přednesu.

Herečka

Filmy
1993

Sedmero krkavců (TV film)

Reklama

Reklama