Reklama

Reklama

Josef Šebánek

Josef Šebánek

nar. 22.07.1915
Podskalí u Písku, Čechy, Rakousko-Uhersko

zem. 13.03.1977 (61 let)
Praha, Československo

Biografie (1)

„Hele, Ludvo, to tě řikám, jestli si ten fotbal neprosadíš, tak jsi u mě mrtvej muž!“ Josef Šebánek se narodil 22. července 1915 v Podskalí u Písku do rodiny zaměstnance Elektrických podniků. Vyrůstal a poté celý život prožil v pražském Karlíně. Po obecné a měšťanské škole se mladý Josef u firmy Vobořil vyučil automechanikem. Za celý svůj život, než odešel v roce 1969 do plného invalidního důchodu, prošel velkou řadou zajímavých dělnických zaměstnání. Byl… (více)

Zajímavosti (8)

  • V 60. letech 20. století se na Orlíku, místě osady jménem Vystrkov, začalo stavět letní sídlo pro vysoké představitele režimu. Někdo přišel s tím, že naproti sídlu nesmí nikdo z bezpečnostních důvodů pobývat a zbourají proto všechny chaty. Chatu tam měli i Šebánkovi. Nakonec se tak nestalo. Jestli pomohl někdo, kdo měl Josefa Šebánka rád, nebo si mocní uvědomili, že už nejsou 50. léta, kdy so mohli dovolit cokoliv, se nedozvíme. Když se Josef Šebánek picnul, volal přes řeku: „Tondo přijď na kafe.“ Měl na mysli prezidenta Antonína Novotného. (sator)
  • Přišla mu nabídka hrát v seriálu Pan Tau (od r. 1971), když se ale dozvěděl, že v obsazení je i Jan Werich, zalekl se a odmítl. (sator)

Homolka a tobolka (1972)

  • „Když natáčeli v Krkonoších, paní Růžičková s panem Hrzánem museli odjíždět na divadelní představení do Prahy. Josef mě poprosil, abych mu po nich poslala něco k jídlu, dvě stovky a čistou košili,“ vzpomínala s úsměvem manželka Josefa Šebánka Marie. „Tak jsem usmažila pár kotlet a z dobré vůle přidala stokorunu navíc. Za několik hodin zazvonil telefon: 'Máňo, už mi nikdy nic neposílej! Kotlety sež… snědla Růžičková, Hrzán prochl… propil tři stovky. Ještě že mu ta moje košile byla velká.'“ (alonsanfan)

Galerie (20)

Reklama

Herec

Filmy
1973

Maturita za školou

1972

Homolka a tobolka

 

Návraty

1971

Boty (TV film)

1970

Hogo fogo Homolka

 

Návštěvy

1969

Ecce homo Homolka

1968

Nejkrásnější věk

1967

Hoří, má panenko

Reklama

Reklama

1965

Lásky jedné plavovlásky

Dokumentární
2009

Příběhy slavných (seriál) - a.z.

 

Ecce homo Šebánek - a.z. (S10E08)

Reklama

Reklama