Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské kinematografie se skládá z 5 minisekcí. Mimo to budou francouzské filmy i soutěžit o festivalové ceny v mezinárodní soutěži filmů pro mládež, Evropských debutů, krátkých animovaných filmů pro děti a studentských filmů. Jako odborný konzultant na dramaturgii spolupracoval David Čeněk. Při vzniku minisekce "Francouzské dětství" nebyl kladen důraz na časově reprezentativní výběr, nýbrž na výjimečná či zlomová díla např. geniální režisér, scénárista a komik Jacques Tati nabízí formu grotesky ve filmu Můj strýček, Michel Deville vdechuje své bezdialogové Partičce trocha magie a vizuální básně nesou označení dnes již klasická díla Alberta Lamorisse Bílá hříva a Červený balónek. Současnou dětskou a mládežnickou produkci budou reprezentovat filmy jako Nový spolužák či Pomalu a zběsile.

 

Ve francouzské kinematografii nepříliš častý žánr filmové pohádky je v sekci „Dětská literatura ve filmu"zastoupen dvěma skvosty – Kráska a zvíře a Oslí kůže s Jean Maraisem v hlavních rolích. Nejnovější adaptace Malého prince, archivní černobílá Knoflíková válka či první filmová adaptace slavného komiksu René Goscinnyho a Alberta Uderza Asterix a Galové jsou příklady kritikou i diváky ceněných filmových přepisů ikonické dětské literatury, které nesmějí ve francouzské přehlídce chybět. Festival nabídne rovněž spojení klasiků v sekci francouzské animace - Paul Grimault (Král a pták, 1979), Sylvain Chomet (Trio z Belleville, 2003), Michel Ocelot (Pohádky noci, 2011) – a příklady současné francouzské animace jako O myšce a medvědovi či Phantom Boy.

 

V sekci „Dítě ve filmu klasiků" přináší festival přehled některých kanonických děl francouzské kinematografie, v nichž je dětský hrdina klíčový. Oživíme tak vzpomínky na nestárnoucí díla jako Dětské tváře Jacquese Feydera, Zrzek Juliena Duviviera, Nikdo mě nemá rád od Francoise Truffauta nebo Zazie v metru Louise Mallea. Někteří diváci budou mít poprvé možnost vidět francouzské herecké hvězdy na stříbrném plátně a v originálním znění. Jean-Paul Belmondo, Pierre Richard, Anna Girardot, Jean Reno, Alain Delon a další v jejich nezapomenutelných rolích budou filmovou perličkou. Na výběru filmů do sekce „Francouzské hvězdné nebe" se podíleli sami diváci, kteří se zúčastnili nedávné ankety.

 

Nádech Francie bude mít i letošní doprovodný program, který nabídne mimo jiné koncert šansoniérky a herečky Chantal Poullain, bohatý kulturní program na Festival Soirée – Vive La France! či Francouzskou uličku s národními gurmánským specialitami a bude se dokonce tančit v ulicích. Hosté se mohou setkat ve Zlíně setkat s plejádou francouzských filmových profesionálů, kteří budou součástí delegací, porot či různých spřátelených festivalů. Více na www.zlinfest.cz

Reklama

Související novinky

CANAL+ nově v sekci VOD

CANAL+ nově v sekci VOD

14.08.2023 Reklama

Letošní rok je na nové streamovací služby bohatý. Jedním z nových hráčů je mezinárodně působící společnost CANAL+, která svou platformu uvedla letos v dubnu na český trh. VOD knihovna CANAL+ nabízí… (více)

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

Zemřel režisér Jean-Luc Godard

13.09.2022

Na filmovém nebi nad Francií dnes přibyla další velká hvězda, ve věku 91 let totiž ve Švýcarsku zemřel významný francouzský režisér, scenárista, střihač, herec, producent a jedna z nejvýraznějších… (více)

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

Zemřel herec Jean-Louis Trintignant

17.06.2022

Francouzská i světová kinematografie v pátek přišla o další velkou filmovou hvězdu, ve věku jednadevadesáti let totiž ve francouzském městě Uzès zemřel držitel ceny César, Zlaté palmy z Cannes i… (více)

Zemřel herec Hardy Krüger

Zemřel herec Hardy Krüger

20.01.2022

V americké Kalifornii včera v požehnaném věku 93 let opustil filmový svět německý herecký veterán a spisovatel, Hardy Krüger. Rodák z Berlína má k dnešnímu dni na svém kontě na 70 filmových a… (více)

Zemřel Jean-Paul Belmondo

Zemřel Jean-Paul Belmondo

06.09.2021

Přichází smutné zprávy z Francie. Svět filmu dnes přišel o jednu z velkých hereckých ikon, ve věku 88 let totiž v Paříži zemřel oblíbený francouzský herec a producent, charismatický Jean-Paul… (více)

Zemřel Robert Hossein

Zemřel Robert Hossein

31.12.2020

V poslední den nelehkého roku 2020 odešel francouzský filmový i divadelní herec, scenárista a v neposlední řadě také režisér, Robert Hossein. Právě včera přitom veterán evropské kinematografie… (více)

Noir Film Festival již tento čtvrtek

Noir Film Festival již tento čtvrtek

17.08.2020

Projekcí vizuálně podmanivého klasického filmu noir Špinavá dohoda bude ve čtvrtek 20. 8. na královském hradě Křivoklát slavnostně zahájen 8. ročník Noir Film Festivalu. Čtyřdenní žánrová přehlídka… (více)

Zemřel herec Charles Gérard

Zemřel herec Charles Gérard

20.09.2019

Ve věku 92 let zemřel francouzský herec Charles Gérard. Gérard patřil mezi oblíbené spolupracovníky režiséra Claudea Leloucha (Dobrodružství je dobrodružství) a byl také blízkým přítelem herce Jean… (více)

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

LFŠ ocení Hynka Bočana a Milana Lasicu

28.05.2019

Letní filmová škola Uherské Hradiště, která se letos koná v termínu 26. července až 4. srpna, přivítá dva významné představitele česko-slovenské kinematografie – režiséra Hynka Bočana a herce Milana… (více)

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

20.05.2018

71. ročník byl zahájen snímkem Oscary ověnčeného Asghara Farhadiho Všichni to vědí, jemuž vévodí slavný španělský herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem. Česká stopa byla výrazně znát v úvodu… (více)

Legendární kino Aero slaví dvacet let

Legendární kino Aero slaví dvacet let

31.01.2018

Od 1. do 7. února bude žižkovské kino Aero slavit dvacet let své novodobé existence. Diváci se mohou těšit na filmové předpremiéry, koncert skupiny Tata Bojs, otrlou neděli s Festivalem otrlého… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

Nový Frank Drebin pokukuje po Pamele Anderson

včera

Jak to tak vypadá, opravdu letí naším směrem. Nová Bláznivá střela, v níž by legendární postavu detektiva Franka Drebina, jehož efektivitě se rovná pouze jeho neschopnost, měl ztvárnit… (více)

Reklama

Reklama