Reklama

Reklama

zpět na všechny novinky
TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016 Autor POMO

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo slovenských kin v běžné distribuci nebo na filmovém festivalu. Nejvíce hlasů získalo mezi kritiky i diváky veleoblíbené sci-fi Příchozí, na druhém místě skončilo české drama Já, Olga Hepnarová a bronz si odnáší německý Toni Erdmann.

 

Anthony
Osm hrozných - Hned na začátku ledna 2016 se v kinech objevil jeden z nejlepších filmů roku. Tarantino opět skvěle vystavěl příběh i dialogy zajímavých postav. Výborné herecké výkony, atmosféra a hudba Ennia Morriconeho.
Kniha džunglí - Nejlepší dětský film za poslední dobu, u kterého se dobře bavily děti i dospělí. Má to spád, napětí i vtip - dokonalá práce trikařů, skvělá hudba Johna Debneyho.
Zootropolis: Město zvířat - Nejlepší animovaný film, množství vtípků - scénku s lenochody jsem viděl už mnohokrát.

 

Bluntman
Elle - Netradičně vystavěná rape and revenge exploatace, která je zároveň velmi podvratně (francouzskou) komedií mravů, aby se v závěru ukázalo, že šlo celou dobu o neonoir, ve kterém ženy nechtějí sehrávat roli femme attrapée, nýbrž femme fattale.
Osm hrozných - Vrcholné završení volné trilogie (Hanební pancharti, Nespoutaný Django), které skrze skutečnou i kinematografickou minulost komentuje současnost, a nejlépe - protože nejambivalentněji - odvyprávěná tarantinovka.
Jason Bourne / Rogue One: Star Wars Story - Letošní esteticky nejpozoruhodnější kinofilmy, které mají společnou určitou míru autenticity (na rovině stylu) a práci s paralelismy (na rovině vyprávění); reflexe aktuálního dění je podružná.

 

Cival
La La Land - Výtvarně vypulírovaný muzikál, který je sice hodně retro, ale svou výpovědí i podáním pořád velmi fresh.
Příchozí - Těžká emocionální kanonáda v jednom z nejvykutálenějších sci-fi posledních let. Villeneuve jede.
Nick Cave: One More Time with Feeling - Další emojízda, tentokrát do hlubin utrpení, z něhož ale vzejde krásné umělecké dílo. Pohlcující zpověď génia.

 

DaViD'82
Hell or High Water - Zdaleka nejlepší filmová (ne)adaptace Cormaca McCarthyho.
Suburra - Nejkomplexnější (a ostatně i nejlepší) mafiánský snímek dekády.
Klan - Argentinská scorsesiovka s kvalitami, za které by se nemusela stydět nejedna regulérní scorseseovka.

 

Djkoma
Příchozí - Civilně a realisticky pojatý intimní příběh ženy na pozadí setkání lidstva s neznámou rasou.
Swiss Army Man - Originální, vtipné a zvrácené. Film, který není nutné milovat, ale stojí za pokus si ho naplno užít.
Noční zvířata - Bolestivý příběh o tom, jak naše životní rozhodnutí, mohou udělat ostatním lidem ze života peklo. A občas se nám to vrátí." Hezké svátky a šťatný nový rok!

 

Enšpígl
Toni Erdmann - Lepší než tenhle flm je už jenom sex a to ještě ne vždycky.
Nocturama - "Pomozte mi" , slova co odezní na konci filmu za pár sekund, ale v hlavě je mám do dneška.
Já, Olga Hepnarová - Za odvahu udělat film jinak, ale zůstat věrný divákovi, hereckému umění a filmařskému umu.

 

golfista
Sully - Pravdivý hrdinský příběh s Tomem Hanksem pod vedením Clinta Eastwooda ?... nic lepšího jsme si letos nemohli přát.
Zootropolis: Město zvířat - Takhle propracovaný a zábavný animák (s úžasnými úředníky inspektorátu) tady nebyl několik let.
Deadpool - Komiksovek je poslední dobou víc, než je zdrávo. Tohle je ale taková jízda, že si místo mezi elitou zaslouží.

 

hirnlego
B-Movie: zvuk a rozkoše západního Berlína 1979-1989 - S láskou sestříhaná nostalgie.
Švýcarák - Po zjištění, že trailer fakt není fiktivní jak Míčohlavci 2, to mohlo dopadnout buď strašně, nebo strašně dobře. Zaplaťpámbů žili šťastně až do smrti.
Zemřít na smrt - Černý, vtipný, dobrý, nevim, dál.

 

KarelR
Sing Street - Famózní hudební oddechovka, v níž se beznadějně zabouchnete do Lucy Boynton.
Hardcore Henry - Originální akčňák, který potěší nejen říznými přestřelkami a bitkami, ale hlavně sci-fi zápletkou s výbornými zvraty.
Ulice Cloverfield 10 - Komorní a zatraceně hutný napínák, který strká do kapsy desetkrát dražší blockbustery.

 

kleopatra
Kniha džunglí - Okouzlující a dokonalé. Zvířata jsou jednoduše živá. ŽIVÁ! A to mládě! Nádherné probuzení zpět do dětské komnaty v každém z nás.
Já, Olga Hepnarová - Překvapení jako hrom. Odstup, věcnost a chlad. Tvůrci nepředložili zrůdu ani chudinku, jen servírovali a nechali to na divákovi, za to dík. Geniální herečka v hlavní roli.
Revenant - Revenant je něco, čemu se dříve říkalo biják. Velký film. A úchvatný.

 

Lima
Příchozí - Hardcore sci-fi a zároveň výstižný pohled do hlubin lidské duše? Beru!
Saulův syn - Důkaz, že nejstrašnější horory nepíšou spisovatelé, ale samo lidské pokolení a jeho činy v historických událostech.
Revenant - V té divokosti a syrovosti je jakási krása, i když tam umírají lidé a ta zima se úplně zadírá pod kůži.

 

Malarkey
Poslední rodina - Dokonale odvyprávěný rodinný příběh člověka, o kterém jsem předtím neměl ani tušení.
Příchozí - Kdy tu naposled bylo nějaké poctivé a kvalitní americké sci-fi, které by za sebou nemělo známou značku?
Já, Olga Hepnarová - Filmařsky nejdrsnější, ale zároveň nejzajímavější počin v Česku v letošním roce.

 

Marigold
Toni Erdmann - Chtěl bych vybočit z řady, ale nemůžu. Film, který má všechno - humor, dojetí, sociální přesah i skvěle vykreslenou intimní story. Jediná věc, kterou jsem letos viděl 3x (a ještě se nepřejedl).
Sázka na nejistotu - Chytrý mainstream s fantastickými herci, svěžími dialogy a netriviálním poselstvím. Bankovní systém nebyl (bez lemmonů) ještě nikdy tak obnažený a chytlavý.
Boj - Lindholma obdivuju od jeho (spolu)debutu R za nekompromisní bažení po novém filmovém realismu. V Boji ho doplňuje o komplexní morální drama. Severská kinematografie na vrcholu.

 

Matty
American Honey - Nespoutaný a osvobozující portrét ztracené generace.
Paterson - Neuvěřitelně křehký film, díky němuž si začnete vážit toho, co jste považovali za samozřejmé.
Toni Erdmann - Drama převlečené za komedii, dvě a půl hodiny smíchu a slz.

 

POMO
Revenant - Na desiatky rokov neprekonateľná survival dráma, ktorá ma svojou surovosťou, lokáciami a existenciálnym rozmerom zamrazila do sedadla.
Suburra - Sofistikovane napísaná a hudbou M83 famózne podfarbená pohladnica z mafiánsky kompletne prehnitého Talianska. Šokujúce.
Noční zvířata - Napínavá, elegantne zrežírovaná hypnotická depka, zrkadliaca povrchnosť dnešného sveta pokryvených hodnôt.

 

Radek99
Příchozí - Velkolepé a zároveň komorně rozjímavé přemýšlivé filosofické sci-fi s v žánru velmi nevšední melodramatickou linkou.
Tohle je náš svět - Nezávislý film v tom nejvlastnějším slova smyslu... nezávislý produkcí i obsahem... svobodný názorem...
Sully - Clint Eastwood i na stará kolena stále umí a hraje hollywoodskou první ligu, je úžasné sledovat, jak jeho umělecká tvorba konvenuje s fikčními světy jeho filmů.

 

Shadwell
Já, Olga Hepnarová - Znám jednu zneužívanou holku, na níž se okolí (rodina, škola, lékaři, příbuzní) taky vykašlalo, proto souhlasím s odebráním dětí Michalákový.
Týpci a zbraně - Taková osobní inspirace, je to vhodný doplnit o Kalašnikov. AK-47 proti zbytku světa.
Příchozí - Od Sapir-Whorfovy sémiotické hypotézy separace subjektu od objektu kvůli jazyku k fenomenologickému prolnutí jednoho v druhé na konci.

 

T2
Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu - Je až neskutočné, čo dokážu Gibsonové zlaté režisérske ruky po 10 ročnej odmlke, klobúk dolu pred jeho remeslom!
Revenant: Zmŕtvychvstanie - Spracovanie ktoré ma dostalo do kolien, sila, bravúrna réžia v spojení s dokonalým vizuálom.
Deadpool - Ryan Reynolds z tuctových "drevených" úloh sa konečne poriadne našiel a žiary vo svojej životnej úlohe. Dejovo jednoduché ale maximálne účelové, dravé a správne drsné. Maškrta ktorá dala značke Marvel nový lesk.

 

Tosim
Já, Olga Hepnarová - Nejsvětovější snímek a nejnadčasovější příběh českého filmu (minimálně) za poslední čtvrtstoletí.
Kniha džunglí - Fantastické, dobrodružné, poučné, přesahová rodinná zábava jak vyšitá. Rudyarda Kiplinga z dětství vůbec neznám, škoda a hanba mi. A Jon Favreau je velice variabilní režisér, po tomto filmu si troufám říct, že má i na první ligu!
Učitelka - Mám rád Hřebejkův a Jarchovského styl, společenský a intelektuální přesah jejich prací a téma tohoto snímku je z těch, které by nemělo být zapomínáno a musí být připomínáno. I přes případné chyby filmu.

 

Tsunami_X
Poslední rodina - Koho by napadlo, že jediný film, který mě letos naprosto rozloží, bude polská biopic plná osmdesátkového popu, surrealistických obrazů a rodinných strastí. Zázračný debut z východu.

 

xxmartinxx
Toni Erdmann - Zdrcující ve svojí nenucené pravdivosti. Otevřené všem, ale ne populistické. Film, který si nejen zamilujete, ale budete na něj chtít vzít jak svého učitele z fildy, tak i vlastní mámu. Oběma se bude líbit.
Paterson - Z žádného filmu jsem loni nenačerpal tolik pozitivní energie. Nechci o něm přemýšlet do hloubky, chci se jím nechat unášet. Prostě krása.
A hle: Snění o propojeném světě - Je dobré upozornit i na nějaký ten dokument, mně sednul především nový Herzog, který sice nemá účet na Faceboooku, ale rozumí mu jako málokdo.

Reklama

Související novinky

Co Matthew Vaughn plánuje s Kick-Ass a Kingsmany?

Co Matthew Vaughn plánuje s Kick-Ass a Kingsmany?

25.01.2024

Zanedlouho přistane v kinech akční jednohubka od Matthew Vaughna s názvem Argylle: Tajný agent. Jakmile pak má režisér na kontě nějaké oblíbené franšízy, je nasnadě, že na ně budou padat dotazy při… (více)

Spectacular Music of Hollywood

Spectacular Music of Hollywood

07.12.2023

Zahajovací koncert třetího ročníku Composers Summit Prague představí světové skladatele filmové hudby na jednom pódiu, kde osobně oddirigují svá nejznámější díla. Mezi významné osobnosti patří… (více)

Jason Bourne se vrátí

Jason Bourne se vrátí

21.11.2023

Jakmile člověk získá Oskara za nejlepší cizojazyčný film, a k tomu tři další ceny Akademie, dveře do Hollywoodu se mu s nadšením otevřou. Své o tom teď může vyprávět režisér Edward Berger, jenž pro… (více)

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

Do Ledového království se vrátíme i počtvrté

17.11.2023

Disney dlouhodobě sází na jistoty. Vzhledem k tomu, že nejvýdělečnější filmová sága všech dob, tvořená superhrdiny od Marvelu, je v nemalých problémech, jež byly jen zdůrazněny obrovským kasovním… (více)

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

Cyberpunk 2077 se dočká hrané adaptace

05.10.2023

Skvělé zprávy pro fanoušky kyberpunku či sci-fi žánru obecně. Hra Cyberpunk 2077 se totiž oficiálně dočká hrané adaptace. Po úspěšném anime seriálu Cyberpunk: Edgerunners se tak bude jednat o další… (více)

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

Oppenheimer si připsal mimořádný rekord

18.08.2023

Snad to ani není třeba psát, ale pokud jste ještě v kině náhodou nebyli na nejnovějším snímku Christophera Nolana (Počátek) Oppenheimer, rozhodně vyrazte. Včera bylo pozdě. Film, který nadchnul… (více)

Další Star Wars seriál má obří cenovku

Další Star Wars seriál má obří cenovku

26.07.2023

Podle nové zprávy serveru Forbes společnost Disney zase utrácela ve velkém. Jenom pro kontext, zde je několik posledních velkých útrat studia. Tajná invaze – nový seriál ze světa MCU, údajně vyšel na… (více)

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

Vary přivítají Alicii Vikander a Ewana McGregora

13.06.2023

57. ročník Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech už nám klepe na dveře, vše vypukne na přelomu června a července, kdy lázeňské město opět zaplní davy nadšených filmových fanoušků i… (více)

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

Režisér Deadpoola chystá fantasy o pomstě

03.06.2023

Herečka Rebecca Ferguson (Mission: Impossible – Národ grázlů, Doktor Spánek) se rozhodně nebojí střídat žánry. Vedle akčních blockbusterů si tak střihla i hororového záporáka, nyní vede sci-fi seriál… (více)

Disney oznámilo kupu animáků a taky vyhazovy

Disney oznámilo kupu animáků a taky vyhazovy

09.02.2023

…a všechny jsou pokračování starších hitů. Tak by zhruba šlo shrnout to nejdůležitější z první letošní čtvrtletní konference společnosti Disney, na které vracející se šéf Bob Iger ubezpečil akcionáře… (více)

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

Jak to vypadá s pokračováním Twisteru?

22.12.2022

Když na jaře roku 1996 dorazil do kin blockbuster režiséra Jana de Bonta s názvem Twister, jeho vír zábavy doslova zbořil kina. Snímek s velmi štědrým rozpočtem 92 milionů dolarů díky svému poutavému… (více)

Reklama

Reklama

Nejčtenější novinky

James Bond se vrací do Čech

James Bond se vrací do Čech

01.04.2024

Barbara Broccoli a Michael G. Wilson, kteří jsou zodpovědni za směřování bondovské značky, se v minulosti nechali slyšet, že netouží po příliš mladém herci, který by se chopil role agenta s povolením… (více)

Denis Villeneuve a jaderná válka?

Denis Villeneuve a jaderná válka?

06.04.2024

Zatímco snímek Duna: Část druhá po více než měsíci od svého uvedení dál úspěšně bojuje o diváky v kinech a v rámci světových tržeb má aktuálně na kontě něco málo přes 630 milionů dolarů, u studia… (více)

Nejnovější novinky

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

Scorsese opět pomýšlí na Sinatru

včera

Legendární americký režisér Martin Scorsese (Mafiáni, Casino) vloni slavil úspěch se svými výpravnými Zabijáky rozkvetlého měsíce a nyní už opět vyhlíží příležitost na další spolupráci se svým již… (více)

Reklama

Reklama