foto

Jean Lefebvre

  • nar. 3.10.1919
    Barlin, Pas-de-Calais, Francie
  • zem. 9.7.2004 (84 let)
    Marrákéš, Maroko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Rozplakat publikum je jednoduché, ale opravdu ho rozesmát není jen tak" - Jean Lefébvre

Jeana Lefébvra si nejlépe vybavíme jako Luciena Fugase z prvních čtyřech Četníků a jako vojína Pitiviera ze série o Sedmé rotě. Jeho filmografie je ovšem mnohem bohatší.

Původně studoval medicínu, ale za války byl zajat a odsouzen k smrti zastřelením. Když se probral v nemocnici, byl to pro něj, jak sám řekl, nejsilnější okamžik v jeho životě. Brzy poté absolvoval konzervatoř v oboru opera, ale ta ho nelákala, a tak se začal věnovat herectví.

V roce 1952 se poprvé objevil před filmovou kamerou v muzikálu Bouquet de joie se zpěvákem Charlesem Trenetem. Zpočátku se objevoval i ve vážnějších filmech (Vadimův ...a Bůh stvořil ženu, Clouzotovy Ďábelské ženy), ale brzy se stal specialistou na vedlejší úlohy v komediích. Často vystupoval s Louisem de Funésem, který v té době ještě nebyl komikem číslo jedna (Výhodná koupě, Gentleman z Epsomu, Faites sauter la banque!).

V roce 1963 obsadil režisér Jean Girault proti vůli poducentů Louise de Funése do hlavní role komedie Četník ze Saint-Tropez. Roli četníka Fougasse svěřil Jeanu Lefébvrovi, se kterým již několikrát pracoval. Lefébve se úlohy zhostil výtečně a jeho popularita vzrostla. Když se v roce 1968 natočil třetí díl série Četník se žení, Lefébvre zjistil, že jeho scény byly vystříhané. To ho rozčílilo natolik, že si zahrál už jen v Četníkovi ve výslužbě a poté sérii spolu s Christianem Marinem opustil.

V šedesátých letech se objevil také ve dvou ze třech krimikomedií s Linem Venturou, které režíroval Georges Lautner (Les Tontons flingueurs, My se nehněváme, do trojice patří i Tajný policista, kde Lefébvre nehrál). Krátce poté, co se mihnul v Angelice a královi, dostal hlavní role v komediích Idiot v Paříži a Blázen z laboratoře 4. Blázen byl první film, ve kterém ho režíroval Jacques Besnad a po jeho boku zde hráli Bernard Blier a Michel Serrault. Oba herci i režisér spolupracovali s Lefébvrem i na Krást se musí umět (C'est pas parce qu'on a rien ŕ dire qu'il faut fermer sa gueule), Serrault s Lefébvrem pak hráli ještě u Besnarda v Situace je vážná, nikoli však zoufalá. Lefébvre s Besnardem pracoval ještě několikrát (např. Slavný den). V sedmdesátých letech Lefébvrova hvězda zářila především v sérii o Sedmé rotě, kde vytvořil trio s Pierrem Mondym a Aldem Maccionem (toho po prvním dílu nahradil Henri Guybet). Zahrál si i elektrikáře v De Brocově Muži z Acapulca s Jeanem-Paulem Belmondem.

Často také točil se svým přítelem Michelem Galabrum, se kterým se setkal nejen při filmování Četníků, ale i v divadelní adaptaci Čtyři na kanapi či ve Vrátném od Maxima. V devadesátých letech spolu plnili sál pařížského divadla Comedia ve hrách Alaina Reynauda - Fourtona Monsieur Amdée a Podraz. V roce 2003 společně navštívili také zlínský filmový festival.

Jean Lefébvre byl pětkrát ženatý, z toho dvakrát se stejnou ženou. Měl pět dětí, tři dcery a dva syny. Před kamerou se objevil naposledy v roce 2003, kdy v jedné epizodě seriálu stanice TV5 Camera Café ztvárnil sám sebe.

Jeho častým dabérem u nás byl Stanislav Fišer.

Norman "bloom" Bloom

Herecká filmografie

2001 Fifi Martingale
1997 Un malade en or (TV film)
1996 Bourgeois se rebiffe, Le (TV film)
Château Magot (TV film)
1995 Une femme dans les bras, un cadavres sur le dos (TV film)
1993 Gourou occidental, Le (TV film)
Une famille pas comme les autres (TV seriál)
1992 Bienvenue à Bellefontaine (TV film)
Feu Adrien Musset (TV film)
1991 Des cadavres à la pelle (TV film)
Sous le signe du poisson (TV film)
1990 Le grand standing (TV film)
1989 À deux minutes près
Folle journée ou Le mariage de Figaro, La
1986 Affaire suivante (TV seriál)
1985 Gaffeur, Le
1983 Braconnier de Dieu, Le
Salut la puce
1982 L'académie des 9 (TV seriál)
N'oublie pas ton père au vestiaire...
On n'est pas sorti de l'auberge
1981 Chêne d'Allouville, Le
Prends ta rolls et va pointer
1980 Borsalini, Les
1979 Čtyři na kanapi
Temps des vacances, Le
Tendrement vache
1978 Freddy
Ils sont fous ces sorciers
Plein les poches pour pas un rond...
1977 Casanova & Co.
Maestro, Le
Sedmá rota za úplňku
1976 Situace je vážná, nikoli však zoufalá
Slavný den
Vrátný od Maxima
1975 Krást se musí umět
Návrat sedmé roty
Žádný problém
1974 C'est jeune et ça sait tout!
Comme un pot de fraises!
Commissariato di notturna
Chéri-Bibi (TV seriál)
Impossible... pas français
Plumard en folie, Le
1973 J'ai mon voyage!
Kam se poděla sedmá rota?
Kufr na slunci
Muž z Acapulca
Quelques messieurs trop tranquilles
Samotář
Tajuplný ostrov
1972 Barbe-bleue (TV film)
Dossiers de Me Robineau: Les cagnards, Les (TV film)
Ingénu, L'
Modrovous
Ostrov pokladů
Sainte farce, La (TV film)
1971 Au théâtre ce soir: Cash-Cash (TV film)
1970 Âne de Zigliara, L'
Četník ve výslužbě
Fleur, La (TV film)
1969 Takový hodný člověk
1968 Četník se žení
Un drôle de colonel
1967 Blázen z laboratoře 4
Idiot v Paříži
1966 Angelika a král
Du mou dans la gâchette
Ladro della Gioconda, Il
My se nehněváme
Solitaire passe à l'attaque, Le
Trois enfants... dans le désordre
1965 Bonne occase, La
Bons vivants, Les
Četník v New Yorku
Dix-septième ciel, Le
Quand passent les faisans
1964 Copains, Les
Četník ze Saint Tropez
Do toho, do toho!
Gorilles, Les
Jak vykrást banku
Monsieur
Mort d'un tueur, La
Paris champagne
Relaxe-toi chérie
Une souris chez les hommes
1963 Bébert et l'omnibus
Coup de bambou, Le
Chair de poule
Les veinards
Povedení strejcové
1962 Ennemis, Les
Gentleman z Epsomu
Gigot
Grands chemins, Les
Konga Yo
Láska na polštáři
Roi des montagnes, Le
Un clair de lune a Maubeuge
1961 Moutons de Panurge, Les
Vendetta, La
Výhodná koupě
1959 Houla-houla
1958 Bigorne, La
Dos au mur, Le
En légitime défense
Fille de Hambourg, La
Tabarin
Un drôle de dimanche
1957 L´Ami de la famille
Le Septième commandement
Méfiez-vous fillettes
Nous autres à Champignol
Polka des menottes, La
Quand la femme s'en mêle
Que les hommes sont bêtes
1956 ...a Bůh stvořil ženu
Aventura de Gil Blas, Una
Homme et l'enfant, L'
Indiscrètes, Les
Nejlepší část
Zatracená holka
1955 Benzin a olej
Ďábelské ženy
Cherchez la femme
Une fille épatante
Villa sans souci, La
1952 Amour toujours l'amour, L'
Bouquet de joie
Une fille sur la route

Dokumentární

2003 Louis De Funès, la comédie humaine (TV film)
1973 Vie du bon côté, La (TV seriál)

TV pořady

2003 Les grands du rire (TV pořad)
2000 On ne peut pas plaire à tout le monde (TV pořad)
1994 Vincent à l'heure (TV pořad)
1981 20 heures le journal (TV pořad)
1976 La nuit des Césars (TV pořad)
1965 Palmarès des chansons, Le (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace