Reklama

Reklama

Jean-Paul Rappeneau

Jean-Paul Rappeneau

nar. 08.04.1932 (92 let)
Auxerre, Francie

Biografie (1)

Počtem svých aktivit na poli režie a scénáristiky nemůže Jean-Paul Rappeneau konkurovat jiným francouzským filmařům, přesto má na svém kontě pozoruhodné tituly, jimiž od poloviny šedesátých let významně obohatil francouzskou kinematografii. Narodil se ve starobylém městě Auxerre v Burgundsku a s filmem začal spolupracovat počátkem padesátých na pozici asistenta režie. V této profesi se podílel na filmech významných režisérů Raymonda Bernarda nebo Jeana Drévilla,… (více)

Zajímavosti (3)

Manželé z roku II (1971)

  • Jean-Paul Rappeneau uvažoval o obsazení do role Charlotte o britské herečce Julii Christie, s níž se seznámil na jedné večeři a zjistil, že mluví bezvadně francouzsky. Schůzka byla domluvena o čtrnáct dní později, ale Julie Christie se dostavila v přítomnosti svého tehdejšího přítele, americké hvězdy Warrena Beattyho, který viděl scénář a snažil se projekt převzít, aby mohl natočit americký film, který by sám produkoval. Rappeneau uvedl: „Řekl mi: ‚Je to vynikající scénář. Zapomeň na Gaumont, natoč to v angličtině a já ti to pomůžu sestříhat v Hollywoodu.‘ V prosté angličtině to znamenalo: ‚Jestli chceš Julii Christie, musíš vzít i mě‘“. Z loajality k Belmondovi, na kterého od počátku myslel, a k Poirému Rappeneau tuto lákavou nabídku, která mohla znamenat zásadní průlom v jeho kariéře v americké kinematografii, odmítl. Alain Poiré nakonec navrhl svěřit roli Marlène Jobert. (classic)

Manželé z roku II (1971)

Manželé z roku II (1971)

  • Režisér Jean-Paul Rappeneau pracoval na scénáři již od roku 1966, celkem jej psal dva roky. Od začátku měl jasno, že chce točit příběh z francouzské revoluce, ale teprve když se mu dostala do ruky kniha se zmínkou o hromadných rozvodech po jejich umožnění zákonem na počátku revoluce, dostal nápad k napsání konkrétní zápletky. (argenson)

Galerie (1)

Reklama

Scenárista

Režisér

Herec

Host

Reklama

Reklama