foto

Milena Dvorská

  • nar. 7.9.1938
    Prostějov, Československo
  • zem. 22.12.2009 (71 let)
    Praha, Česká republika
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Milena Dvorská se narodila 7. září 1938 v Prostějově do rodiny švadleny a úředníka ve sladovně. Už od dětství se zajímala o divadlo a vystupovala u ochotníků. Přesto se měla stát zdravotní sestrou a začala studovat na zdravotnické škole. Při pohostinském vystoupení v Prostějově si ji všiml Jan Werich, který si na ní vzpomněl, když režisér Bořivoj Zeman hledal herečku pro postavu princezny Marušky do nově připravované pohádky BYL JEDNOU JEDEN KRÁL… (1954).

Úspěch filmu ji dovedl až na DAMU (1956 – 1960), kterou vystudovala u profesora Radovana Lukavského. Ihned se stala členkou Divadla E. F. Buriana (1960 – 1991), kromě let 1970 – 1972, kdy spolupracovala s Krejčovým Divadlem za branou. Po zrušení Divadla E. F. Buriana se na půl roku stala zaměstnankyní dopisové oddělení kanceláře prezidenta republiky Václava Havla (1991). Poté se vrátila do obnoveného Divadla za branou II. (1991 až 1995) a po jeho opětovném zrušení odešla do předčasné penze. V dalším období hostovala v Divadle na Fidlovačce a v Divadelní společnosti Háta.

Jako charakterní komediální herečka s jemnou atraktivní tváří, s výraznýma velkýma očima a širokými rty se představila v divadelních inscenacích „Anna Christie“ (Anna Christie), „Žebrácká opera“ (Polly), „Špinavé ruce“ (Jessika), „Platón“ (Sofie), „Jegor Bulyčov“ (Glafira), „R. U. R.“ (Gloryová), „Sen noci svatojánské“ (Titanie), „Moře“ (Luisa Rafiová), „Tři sestry“ (Irina), „Racek“ (Arkadina), „Večer tříkrálový“ (Olivie), „Klíče na neděli“ (Luisa), „Šumař na střeše“ apod.

Svoji filmovou kariérou začala rozvíjet během studií na DAMU a poté i během svého angažmá v Divadle E. F. Buriana jako skromná a milá Věra Matoušková v Zemanově komedii ANDĚL NA HORÁCH (1955), dcera Vlasta v ZÁMKU PRO BARBORKU (1962) Stanislava Strnada, brigádnice Alena v Hubáčkově ZAČÍT ZNOVA (1963), mladá hraběnka Valerie Valdštejnová v POSLEDNÍ RŮŽI OD CASANOVY (1966) Václava Kršky, hospodská Zuzana v PRAŽSKÝCH NOCÍCH (1968), vedoucí pošty Kaplanová ve Fričově NEJLEPŠÍ ŽENSKÉ MÉHO ŽIVOTA (1968), manželka v KAPITÁNU KORDOVI (1970) Josefa Pinkavy, zavražděná Matoušová v Sequensově VRAŽDĚ V HOTELU EXCELSIOR (1971), Ida Ferrierová ve filmu Karla Kachyni TAJEMSTVÍ VELIKÉHO VYPRAVĚČE (1971), skladnice Outratová v Lipského komedii „MAREČKU, PODEJTE MI PERO!“ (1976), zlá čarodějnice v Kachyňově MALÉ MOŘSKÉ VÍLE (1976), královna Eliška ve Vorlíčkově pohádce JAK SE BUDÍ PRINCEZNY (1977), arcivévodkyně ve Smoljakově JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ (1983) i Pávková v Menzelově VESNIČKO MÁ, STŘEDISKOVÁ (1985).

Od 90. let filmových rolí postupně ubývalo. Byla disidentkou Milenou v dramatu režisérky Pavláskové CORPUS DELICTI (1991), matkou v thrilleru HOLČIČKY NA ŽIVOT A NA SMRT (1995) Jaroslava Brabce a ve Vorlově KAMENNÉM MOSTĚ (1996) – nominace na České lva (1996) za nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli, matkou Honzy (Miroslav Šimůnek) v pohádkách Z PEKLA ŠTĚSTÍ 1 a 2 (1998, 2000), Zdeňka Trošky, vesnickou prodavačkou v Macharáčkově filmu PANIC JE NANIC (2005), tajemnou ženou v MAHARALU – TAJEMSTVÍ TALISMANU (2006) Pavla Jandourka a nakonec starou kuchařkou v Janákově komedii AŤ ŽIJÍ RYTÍŘI! (2009).

Jako populární herečka hrála mj. i ve filmech studentů FAMU (NOČNÍ NÁVŠTĚVA, ZN.: „3 + 1, PRAHA“), slovenských filmech (třeba JEDEN DEŇ PRE STARÚ PANIU, TIE MALÉ VÝLETY, CITOVÁ VÝCHOVA JEDNEJ DAŠE) a zahraničních projektech.

Často hrála v různých televizních inscenacích i filmech (LIBUŠE, ZVÍKOVSKÝ RARÁŠEK, KOUZELNÝ DŮM, MINISTERSTVO STRACHU, POSLEDNÍ OPONA, ZAČÍT ZNOVU, NEJVYŠŠÍ OBĚT, REKVIEM ZA KOUZELNOU FLÉTNU, PLÁŠŤ MARIE TEREZIE, CUKR, ALEXANDR DUMAS STARŠÍ, POSEL či UČITELKY S PRAXÍ) a seriálech (např. TŘI CHLAPI V CHALUPĚ, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA, ZKOUŠKY Z DOSPĚLOSTI, MALÝ PITAVAL Z VELKÉHO MĚSTA, RODÁCI, CHLAPCI A CHLAPI, DETEKTIV MARTIN TOMSA, O ZTRACENÉ LÁSCE, ULICE, LETIŠTĚ).

Pravidelně se věnovala rozhlasu („Člověk hledá radost“, „Noc Jakuba Arbesa“, „Dědictví“, „Posel“, nebo „Apartmá s terasou“) a dabingu (VINNETOU, DĚVČÁTKO A KLOKAN, KDOPAK TO MLUVÍ, DOKTORKA QUINNOVÁ či AVIGNONSKÉ PROROCTVÍ). Měla manžela Josefa Krause a dceru Lucii a syna Jakuba. V posledních letech herečka trpěla osudem své dcery. S Luborem Nečasem napsala vzpomínky „Vyprávění o životě“ (2006). Milena Dvorská zemřela náhle 22. prosince 2009 ve svém pražském bytě ve věku jednasedmdesáti let.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

2009 Ať žijí rytíři! (TV seriál)
Ať žijí rytíři!
2007 Maharal - Tajemství talismanu (TV seriál)
2006 Letiště (TV seriál)
Maharal - Tajemství talismanu
Nadměrné maličkosti: Učitelky s praxí (TV film)
2005 Panic je nanic
Stříbrná vůně mrazu (TV film)
Ulice (TV seriál)
2002 Počkej, až zhasnu (TV film)
2001 Den dobrých skutků (TV film)
Den, kdy nevyšlo slunce (TV film)
Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Oběti: Znásilnění (TV film)
O ztracené lásce (TV seriál)
Z pekla štěstí 2
1999 Z pekla štěstí
Z pekla štěstí (TV seriál)
1998 Poslední vlak (TV film)
1997 Princezna za tři koruny (TV film)
1996 Kamenný most
1995 Holčičky na život a na smrt
Posel (TV film)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
To hezké růžové (studentský film)
1993 Království květin (TV film)
Milá slečno (TV film)
Navštívení (TV film)
1992 Senso (TV film)
1991 Corpus delicti
Co teď a co potom? (TV seriál)
O třech stříbrných hřebenech (TV film)
Pohádka o touze (TV film)
1990 Husarská čest (TV film)
Let asfaltového holuba
Šípková Růženka
1988 Chlapci a chlapi (TV seriál)
Kdoví, kdy začne svítat (TV film)
Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Rodáci (TV seriál)
Zlatý copánek (TV film)
1987 Mág
Ochsenkrieg, Der (TV seriál)
O nejchytřejší princezně (TV film)
O princezně na klíček (TV film)
Petr a Jan (TV film)
Spřízněni dobou (TV seriál)
Zatmění všech sluncí (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
O Popelákovi (TV film)
Případ žárlivého muže (TV film)
Trvale jasno (TV film)
Velká filmová loupež
Zikmund, řečený šelma ryšavá (TV film)
1985 Vesničko má středisková
1984 Až já budu královna (TV film)
Bergman a Bergman, detektivní kancelář (TV film)
Dotek ruky (TV film)
Koloběžka první (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Záviš a Kunhuta (TV film)
1983 Ďábel ví hodně (TV film)
Evo, vdej se!
Jára Cimrman ležící, spící
Levé křídlo
O bílém jadýrku (TV film)
O spící princezně, šípkových růžích a uražené víle (TV film)
Pod nohama nebe
Rovnováha (TV film)
1982 Cukor (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Plášť Marie Terezie (TV film)
Predčasné leto
Schůzka se stíny
1981 A na konci je začátek (TV film)
Důkaz (TV film)
Sluníčko na houpačce (TV film)
1980 Citová výchova jednej Dáše
Něco je ve vzduchu
1979 Neohlížej se, jde za námi kůň!
Poslední koncert (TV film)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Hrozba
Paví král (TV film)
Přitažlivost země (TV film)
1977 Jak se budí princezny
Magermilchbande, Die (TV seriál)
1976 Malá mořská víla
„Marečku, podejte mi pero!“
Odysseus a hvězdy
Smrt mouchy
Zn.: „3 + 1, Praha“ (studentský film)
1975 Anna, sestra Jany
Čenkovej deti (TV film)
Dopisy Uljanových (TV film)
Christoffel von Grimmelshausen abenteuerlicher Simplicissimus, Des (TV seriál)
Nebezpečí smyku (TV seriál)
1974 Co budeme dělat v sobotu (TV film)
Lesní ženka (TV film)
Libuše (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Adam a Otka
Družina černého pera
Láska
Tajemství zlatého Buddhy
Tři nevinní
1972 Elixíry ďábla
Kamenný kvítek (TV film)
Tie malé výlety
1971 Bakaláři (TV seriál)
Konfrontace (TV film)
Šance
Tajemství velikého vypravěče
Tatínek na neděli
Vražda v hotelu Excelsior
Zajatec šílenství (TV film)
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Kapitán Korda
Kouzelný dům (TV film)
Kruh světla (TV film)
Last Act of Martin Weston, The
1969 Ezop
Kaviár jen pro přátele (TV film)
Pan Tau (TV seriál)
Pan Tau a samá voda
Rozhovory (TV film)
Tělo Diany
1968 ...a sekať dobrotu...
Nejlepší ženská mého života
Ohlédnutí
Pražské noci
Rekviem za kouzelnou flétnu (TV film)
1967 Osudná smyčka (TV film)
Sedmero krkavců (TV film)
1966 Jeden deň pre starú paniu
Ministerstvo strachu (TV film)
Poslední růže od Casanovy
Znamení Raka
1965 Lysistrata (TV film)
Poslední opona (TV film)
1964 Tři chlapi po roce (TV film)
Záhadný pan Hyde (TV film)
1963 Začít znova
1962 Prosím, nebudit!
Tři chlapi v chalupě (TV seriál)
Zámek pro Barborku
1961 Dlouhý podzimní den (TV film)
Okamžik, spojím!
1958 Noční návštěva (studentský film)
Zatoulané dělo
1955 Anděl na horách
1954 Byl jednou jeden král...

Dokumentární

2011 Příběhy slavných - Smrt o Vánocích (TV seriál)
2008 Martin Frič, klasik českého filmu (TV film)
13. komnata Mileny Dvorské (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)

TV pořady

2001 Basta fidli (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
1998 Bakaláři 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tuzemský konzumní (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)