foto

Hugo Weaving

  • nar. 4.4.1960 (56 let)
    Austin, Nigérie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

"Ležel jsem na Keanu Reevesovi a dýchal mu na krk hodiny a hodiny. Bylo to ... velmi vzrušující.“

Představitel agenta Smithe z trilogie bratří Wachovských MATRIX se narodil na začátku 60. let v Nigerii. Protože jeho otec pracující v počítačovém průmyslu musel hodně cestovat, rodina s malým Hugem neustále pendlovala mezi Jižní Afrikou, Velkou Británií a Austrálií. V roce 1976 Hugo definitivně zakotvil v Austrálii, kde o pět let později absolvoval NIDA (National Institute of Dramatic Arts), školu, kterou prošli např. Mel Gibson nebo Geoffrey Rush.

První hlavní role se dočkal hned ve svém druhém filmu CITY´S EDGE (1983) a následně se objevil v dlouhé řadě dalších snímků (v historickém dramatu FOR LOVE ALONE si zahrál s jiným svým slavným krajanem Samem Neillem) a seriálů (v minisérii „BANGKOK HILTON" mu byla partnerkou rovněž australanka Nicole Kidman). Z těch známějších titulů jmenujme komedie Stephana Elliotta PODVODNÍCI (1993) a DOBRODRUŽSTVÍ PRISCILLY, KRÁLOVNY POUŠTĚ (1994) či rodinné filmy BABE – GALANTNÍ PASÁTKO (1995) a BABE 2: PRASÁTKO VE MĚSTĚ (1998) George Millera, v nichž namluvil ovčáckého psa.

Ještě před MATRIXEM a svým globálním profláknutím posbíral Hugo za svou hereckou práci řadu ocenění. Za roli slepého fotografa z nízkorozpočtové černé komedie PROOF (1991) s Russellem Crowem a za hlavní roli v krimi thrilleru INTERVIEW (1998) obdržel Australian Film Institute´s Award (AFI, australský Oscar) za nejlepší herecký výkon. Za druhý zmíněný snímek získal ve stejné kategorii cenu i na filmovém festivalu v Montrealu a ve stejném roce také vyhrál Australian Star of the Year.

Jeho herecký výkon v PROOF zaujal bratry Wachovské natolik, že mu nabídli hlavní zápornou roli ve své velkolepé akční sci-fi MATRIX (1999). Mimochodem jedním z adeptů na Smithe byl i Jean Reno, který dal ale radši přednost Godzille. Z filmu se stal krátce po uvedení obrovský trhák a kult a z Huga mezinárodní hvězda. K této své zatím nejslavnější roli se pak vrátil ještě dvakrát v pokračováních MATRIX RELOADED (2003) a MATRIX REVOLUTIONS (2003), která proložil rolí vládce elfů Elronda v jiné slavné fantastické trilogii PÁN PRSTENŮ (2001-2003). V roce 2006 spojil znovu síly s Wachovskými na další temné sci-fi V JAKO VENDETTA podle comicsu Alana Moora, kde hraje hlavní roli maskovaného bojovníka za svobodu.

Hugo žije se svou manželkou a dvěma dětmi v Sydney. I přes svůj úspěch u filmu se podle vlastních slov nejlépe cítí na divadelních prknech a pravidelně vystupuje v představeních Sydney Theatre Company. Je vegetarián a jen tak pro zajímavost chodil na stejnou střední školu jako jeho krajan Hugh Jackman a slaví narozeniny ve stejný den jako jiný jeho krajan, Heath Ledger.

Josef "choze" Blažek

Herecká filmografie

2016 Hacksaw Ridge
Jasper Jones
2015 Strangerland
Švadlena
2014 Healing
Hobit: Bitva pěti armád
Pašerák
2013 Mystery Road
The Turning
2012 Atlas mraků
Hobit: Neočekávaná cesta
2011 Captain America: První Avenger
Happy Feet 2
Klíčová osoba
Transformers 3
2010 Legenda o sovích strážcích
Prázdná kolébka
Vlkodlak
2009 Poslední výlet
Transformers: Pomsta poražených
2008 Tender Hook, The
2007 The Rose of Ba Ziz - vyp.
Transformers
2006 Happy Feet
2005 Confessions of an Action Star
Malá ryba
V jako Vendeta
2004 Broskve
Everything Goes
2003 After the Deluge (TV film)
Horseplay
Matrix Reloaded
Matrix Revolutions
Pán prstenů: Návrat krále
2002 Pán prstenů: Dvě věže
2001 Pán prstenů: Společenstvo Prstenu
Ruská panenka
Stařec, který četl milostné romány
2000 Kouzelný puding
1999 Little Echo Lost
Matrix
Strange Planet
1998 Babe 2: Prasátko ve městě
Halifaxová, soudní psychiatr - Není to romantické? (TV film)
Interview, The
Ložnice a kuloáry
1997 Frontier (TV seriál)
True Love and Chaos
1996 Bite, The (TV seriál)
Naked: Stories of Men (TV seriál)
1995 Babe - galantní prasátko
Bordertown (TV seriál)
1994 Dobrodružství Priscilly, královny pouště
Exile
What's Going On, Frank?
1993 Bezstarostný Kelly
Custodian, The
Making of Nothing, The (TV film)
Podvodníci
Seven Deadly Sins (TV seriál)
1992 Road to Alice
1991 Důkaz
1990 Wendy Cracked a Walnut
1989 Bangkok Hilton (TV seriál)
1988 Dadah znamená smrt (TV film)
Dirtwater Dynasty, The (TV seriál)
1987 Melba (TV seriál)
Pravá ruka
1986 For Love Alone
Piráti nebes
1984 Bodyline (TV seriál)
1983 City's Edge, The
1980 ...Maybe This Time

Dokumentární

2007 Schau mir in die Augen, Kleiner - a.z.
2006 'V for Vendetta' Unmasked (TV film)
Who Killed Dr Bogle and Mrs Chandler (TV film)
2004 Burly Man Chronicles, The
Cameras in Middle-Earth
J.R.R. Tolkien: The Legacy of Middle-Earth - a.z.
Matrix Reloaded Revisited, The
Matrix Revolutions Revisited, The
2003 Editorial: Refining the Story - a.z.
Sledge: A Documentary
2002 Cameras in Middle-Earth
Fellowship of the Cast, The
HypaSpace (TV seriál)
Making of 'The Lord of the Rings', The
Scale
2001 Filmography (TV seriál)
Matrix: Nová návštěva
Quest for the Ring (TV film)
2000 Drama School (TV seriál)
1999 Inside Film Awards (TV seriál)
Making 'The Matrix' (TV film)
1996 Wild Australia: The Edge
1994 True Stories (TV seriál) - vyp.

TV pořady

2007 Rencontres de cinéma (TV pořad)
2006 How the Hell Did We Get Here? (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(347)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace