foto

Rostislav Kuba

  • nar. 22.12.1948 (67 let)
    Most, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Herec Rostislav Kuba se jen zřídka dostal k větším rolím, díky svému značnému vytížení před filmovou a televizní kamerou především v 80. letech je jeho tvář divákům dobře známá. Pochází z Mostu, kde již v polovině šedesátých let začínal jako elév na jevišti místního Divadla pracujících, až později se odhodlal ke studiu herectví na pražské DAMU, absolvoval v roce 1976. Po dokončení DAMU získal první stálé angažmá v Městských divadlech pražských, odkud ale brzy zamířil do Semaforu, kde se připojil ke skupině Josefa Dvořáka.

Mezitím se začal objevovat ve filmu i televizi, mladého tajemník národního výboru hrál v seriálu MUŽ NA RADNICI (1976), debut ve filmu si odbyl v povídkovém snímku BOTY PLNÉ VODY (1976), později hrál četaře Koudelku ve filmu DRSNÁ PLANINA (1979). Z angažmá v Městských divadlech pražských brzy přešel do Semaforu, kde strávil jedenáct let ve skupině Josefa Dvořáka. Tady se objevil v řadě dobově úspěšných představení, připomeňme alespoň legendární hru S PYDLOU V ZÁDECH, která se dočkala i televizního záznamu (1984). Mezitím se během osmdesátých let stal Rostislav Kuba hojně vyhledávaným hercem hlavně v televizi, hrál v řadě televizních inscenací, pohádek a seriálů (SANITKA, 1984; TŘETÍ PATRO, 1985; BYLO NÁS ŠEST, 1985; CHLAPCI A CHLAPI, 1988). Z jeho vedlejších filmových rolí připomeňme alespoň postavu učitele Hájka s jeho přesným harmonogramem a hláškami typu „první dovolená v Jugoslávii“ v oblíbené komedii JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT (1987).

Když opustil stálé angažmá v Semaforu, vystřídal Rostislav Kuba v devadesátých letech několik dalších scén, na nichž vystupoval jako stálý host, četnější spolupráci navázal s Divadlem Jiřího Grossmanna, účinkoval také v zájezdovém souboru Prozatímního divadla F. R. Čecha. Znovu hrál také v televizních seriálech (BYLO NÁS PĚT, 1994; ŽIVOT NA ZÁMKU, 1995). Z jeho dalších menších rolí ve filmu připomeňme postavu šéfa ochranky (CEREMONIÁŘ, 1996) nebo listonoše (VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ, 1998).

Zatímco před kamerami se Rostislav Kuba v posledních letech prakticky nevyskytuje, nadále se věnuje divadlu, příležitostně i dabingu a divadelní režii. Kromě toho publikoval dvě vzpomínkové knihy, Slavné herecké historky (1997) a Nedotknutelní aneb Jak jsem potkal hvězdy (1999).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2011 Noha 22 (TV seriál)
2008 Cyranův ostrov (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
2001 Jutro będzie niebo
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1999 Všichni moji blízcí
1997 Pražský písničkář (TV seriál)
Zlatá česká hlavička (TV film)
1996 Ceremoniář
Draculův švagr (TV seriál)
1995 Nováci (TV seriál)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Sedm konviček (studentský film)
Vekslák aneb Staré zlaté časy
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Kocourkov (TV film)
Trhala fialky dynamitem
1991 Případy pana Janíka (TV film)
Taneční hodiny pro starší a pokročilé (divadelní záznam)
1990 Jak s Kubou šili všichni čerti (TV film)
Jehlice sluneční paní (TV film)
Princezna Hyacinta a tříhlavý drak (TV film)
Ten můj tam má spolužáka (TV film)
1989 Hody, hody, doprovody (TV film)
Království stromů (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
Stačí stisknout (TV film)
1988 Čert a dráha (TV film)
Chlapci a chlapi (TV seriál)
Kouzelnice od křídového potoka (TV film)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Oslovská léta (TV film)
Píšťaličko, otloukej se (TV film)
Strom pohádek: Bez práce nejsou koláče (TV film)
Strom pohádek: O třech synech (TV film)
1987 Hláska (TV film)
Jak básníkům chutná život
O zatoulané princezně
Strom pohádek (TV seriál)
Sychravé království (TV film)
Vltavská víla (TV film)
1986 Bumerang (TV film)
Bylo nás šest (TV seriál)
Kus života (TV film)
Monika a hříbě s hvězdičkou (TV film)
Případ nevinné řeky (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Havárie v zámeckém parku (TV film)
Skalpel, prosím
Spící princ (TV film)
S Pydlou v zádech (divadelní záznam)
Třetí patro (TV seriál)
1984 Paragrafy na kolech (TV seriál)
Rubikova kostka (TV film)
Sanitka (TV seriál)
Této noci v tomto vlaku (TV film)
1983 Lekár umierajúceho času (TV seriál)
Pod nohama nebe
1982 Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Salvador, sedmnáctého března krátce po páté (TV film)
Slečna se špatnou pověstí (TV film)
1981 Soví hnízdo (TV film)
1980 Had z ráje (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Drsná Planina
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
Martinec a ti druzí (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
1978 Hrozba
1976 Borůvka a Kvítko (TV seriál)
Boty plné vody
Muž na radnici (TV seriál)
1974 Pokoj v suterénu (studentský film)

Dokumentární

1994 Z rodu Přemyslovců (TV seriál)

TV pořady

2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 Evergreen show (TV pořad)
2001 Country estráda (TV pořad)
1997 Senzibilšou (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1984 Magion (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace