foto

Lindsay Lohan

  • nar. 2.7.1986 (29 let)
    New York City, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Lindsay Lohan patří do skupiny herců a hereček, jejichž dosavadní kariéra by se dala shrnout do tří slov: mladá, slavná, na drogách. Její slibně rozjetou kariéru přerušily problémy s alkoholem, drogami a také problémy se zákonem. Dříve vycházející hvězda Disney, dnes známá především kvůli svému divokému a bujarému životu, jako herečka už skoro zapomenutá. Lindsay je přírodní zrzka.

Lindsay Lohan se narodila 2. července 1986 v New Yorku v USA jako nejstarší ze čtyř dětí Diny a Michaela Lohanových. Vztah jejích rodičů byl velmi zvláštní, když jí byly tři roky, tak se rozešli, ale poté se znovu dali dohromady. V roce 2005 se znovu rozešli a o dva roky později nakonec rozvedli. Nestabilní rodinné prostředí bylo také jedním z důvodů jejích problémů s návykovými látkami, navíc i její rodiče měli menší problémy, otec s drogami a matka s alkoholem. V roce 2009 definitivně přerušila kontakt se svým otcem.

Lindsay začala svojí kariéru už ve třech letech hraním v reklamách pro různé firmy, např. Calvin Klein nebo Pizza Hut. Nicméně na první herecké zkušenosti si musela počkat až do svých deseti let, kdy se objevila v soap opeře Another World. O rok později přišla její první velká role a to hned dokonce dvojrole ve filmu Past na rodiče, kde hrála dvojčata, která se po letech odloučení poprvé setkají. Film získal ohlas u diváků i kritiků, navíc byl finančně úspěšný a otevřel Lindsay dveře do světa stříbrného plátna.

Dalším úspěšným filmem, ve kterém hrála jednu z hlavních rolí, byl film Mezi námi děvčaty z roku 2003, kde si zahrála po boku Jamie Lee Curtis, která hrála její matku a s níž si přes noc vyměnila tělo. O rok později se objevila v komedii Zpověď královny střední školy, v níž navázala na spolupráci s Waltem Disneym. Ta ale byla kritiky negativně hodnocena. Ještě ten samý rok stihla natočit jinou, tentokrát již úspěšnou komedii Protivný sprostý holky. Za roli Cady, která se snaží zapadnout mezi vrstevníky na střední škole, obdržela dvě ceny na MTV Movie Awards 2005. Po mediálním úspěchu obou těchto filmů se o Lindsay více začala zajímat média, hlavně o její soukromý život a o problémy v manželství jejích rodičů.

Ke studiu Disney se vrátila ještě jednou s filmem Můj auťák Brouk, který získal smíšené recenze. V roce 2006 obdržela svoji první nominaci na Zlatou malinu v kategorii Nejhorší herečka za svůj výkon ve filmu Jen trošku štěstí. Poté se Lindsay začala soustředit na více nezávislé filmy, např. Zítra nehrajeme!, kde si zahrála po boku Meryl Streep nebo Bobby, film popisující chvilky před zastřelením amerického prezidenta Roberta F. Kennedyho v roce 1968. Její herecký výkon v tomto filmu byl kritiky pozitivně hodnocen.

Rok 2007 byl určitě přelomový, poprvé se totiž začaly projevovat její problémy s alkoholem, drogami a také se zákonem. V květnu byla zatčena kvůli řízení v opilosti a následně byla poslána na odvykací kúru, kterou si ještě několikrát zopakovala. Během této doby pracovala jako modelka pro kolekci 6126.

K herectví se vrátila v roce 2009 s podprůměrným filmem Šéfe jsem v tom!.Také se stala porotkyní v šesté sérii americké show Project Runway. V následujícím roce se objevila ve filmu Machete. V tomto roce také prohlásila, že chce svojí kariéru zpět, a že ví, že je zatraceně dobrá herečka. Nejenže se jí to nepodařilo, ale navíc byla obviněna z krádeže luxusního náhrdelníku a nakonec odsouzena na 120 dní ve vězení.

V roce 2012 nafotila fotky pro Playboy a zahrála si v televizním filmu Liz & Dick o hollywoodské hvězdě Elizabeth Taylor. O rok později se na natáčení Scary Movie 5 setkala s jiným velkým průšvihářem Charliem Sheenem. V následujících letech nehrála v žádném úspěšnějším filmu, nejspíše i proto, že velkou část z toho období strávila opět na odvykacích kúrách, které byly zatím vždy neúspěšné. V roce 2014 byl odvysílán osmidílný dokumentární seriál Lindsay. Také si poprvé zahrála na divadelních prknech v londýnské produkci Speed-the-Plow, kde si zahrála roli Karen, kterou původně hrála Madonna.

Lindsay Lohan také nazpívala několik soundtracků k filmům, ve kterých hrála a vydala tři studiová alba. První album Speak, které vyšlo v roce 2004, bylo velmi úspěšné a získalo platinové ocenění. Druhé album z roku 2005 se jmenuje A Little More Personal (Raw).

Nezbývá tedy nic jiného než Lindsay popřát hodně štěstí do budoucích projektů a doufat, že se jednoho dne zase stane hvězdou, kterou bývala.

Olga "oli009" Kováříková

Herecká filmografie

2015 Life Travelers
Soul Carriers
2013 Bling Ring: Jako VIPky - a.z.
Canyons, The
InAPPropriate Comedy
Scary Movie 5
2012 Anger Management (TV seriál)
Liz & Dick (TV film)
2011 Billy v ulicích (TV seriál)
2 $ocky (TV seriál)
2010 Machete
2009 Glee (TV seriál)
Nahoru a dolů (TV seriál)
Šéfe, jsem v tom!
2007 Vím, kdo mě zabil
Vlastní pravidla
Zavraždění Johna Lennona
2006 Bobby
Friendly Fire
Jen trošku štěstí
Ošklivka Betty (TV seriál)
Prázdniny
Zítra nehrajeme!
2005 Můj auťák Brouk
My Scene - Hvězdy Hollywoodu
2004 Protivný sprostý holky
Zpověď královny střední školy
2003 Mezi námi děvčaty
2002 Najděte stopu (TV film)
2000 Bette (TV seriál)
Živá panenka (TV film)
1998 Past na rodiče
Zlatá sedmdesátá (TV seriál)
1997 Tatík Hill a spol. (TV seriál)

Dokumentární

2014 Lindsay (TV seriál)
2012 Love, Marilyn
2010 Teenage Paparazzo
2002 Driven (TV seriál)
1992 HBO First Look (TV seriál)

TV pořady

2014 Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2009 Alan Carr: Chatty Man (TV pořad)
Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
Watch What Happens: Live (TV pořad)
2008 MTV Video Music Awards 2008 (TV pořad)
2007 2007 MTV Movie Awards (TV pořad)
2005 Heidi klum: svět modelingu (TV pořad)
Queer Edge with Jack E. Jett & Sandra Bernhard (TV pořad)
2005 MTV Movie Awards (TV pořad)
2004 Grand journal de Canal+, Le (TV pořad)
On-Air with Ryan Seacrest (TV pořad)
Teen Choice Awards 2004, The (TV pořad)
The 56th Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
Tony Danza Show, The (TV pořad)
2003 Jimmy Kimmel Live! (TV pořad)
Napálené celebrity (TV pořad)
Show Ellen DeGeneresové (TV pořad)
Show Sharon Osbourneové (TV pořad)
Teen Choice Awards 2003, The (TV pořad)
2002 Dr. Phil (TV pořad)
Last Call with Carson Daly (TV pořad)
1999 taff (TV pořad)
Total Request Live (TV pořad)
1997 View, The (TV pořad)
1996 Show Rosie O'Donnellové (TV pořad)
1994 Extra (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1992 Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1988 Live with Regis and Kathie Lee (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1978 20/20 (TV pořad)
1975 Good Morning America (TV pořad)
Saturday Night Live (TV pořad)
1952 Today (TV pořad)

Hudební videoklipy

2013 30 Seconds to Mars: City of Angels (hudební videoklip)
2005 Confessions of a Broken Heart (Daughter to Father) (hudební videoklip)

Režijní filmografie

Hudební videoklipy

2005 Confessions of a Broken Heart (Daughter to Father) (hudební videoklip)

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(1 128)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace