Reklama

Reklama

Nunzio Malasomma

Nunzio Malasomma

nar. 04.02.1894
Caserta, Itálie

zem. 12.01.1974 (79 let)
Řím, Lazio, Itálie

Biografie

Italský režisér Nunzio Malasomma má na svém kontě čtyřicet filmů různých žánrů, nejvíce jej proslavila éra tzv. filmů bílých telefonů ve 30. a 40. letech dvacátého století. Pocházel z významného historického města Caserta na jihu Itálie, původně studoval technické obory a dosáhl titulu inženýra. Po studiích se ale začal věnovat novinařině a spolu s Lucianem Doriou založil v roce 1920 časopis Fortunio se zaměřením na film a divadlo.

Od profese filmového publicisty nebylo daleko ke scénářům a režii a opět s Doriou realizoval Malasomma svůj první film NEMOŽNÁ CESTA (Un viaggio nell'impossibile, 1923). Mezitím se ale italský film dostal do finanční krize a spolu s rozpínavostí Mussoliniho fašistického režimu to byl důvod, proč Malasomma v polovině dvacátých let odešel do Německa, kde pokračoval v práci filmového režiséra. Do Itálie se vrátil až po nástupu zvuku a začal se brzy prosazovat jako tvůrce oddechového žánru. S vycházející hvězdou Isou Polou natočil komedii TELEFONISTKA (La telefonista, 1931) a hudební film VE VÍRU SLÁVY (La cantante dell'opera, 1932). Točil také komedie s dalšími oblíbenci tehdejší kinematografie, například s Vittoriem de Sicou (UŽ TĚ NEZNÁM - Non ti conosco piu, 1936) nebo Assiou Noris (NINO, NEBUĎ HLOUPÁ - Nina, non far la stupida, 1937), příležitostně psal i scénáře pro filmy jiných režisérů.

Kromě průměrné, i když divácky vděčné produkce se Malasomma několikrát dostal i ke kvalitnějším předlohám a velkým úspěchem byl například film SLEPÁ ŽENA ZE SORRENTA (La cieca di Sorrento, 1936) se začínající Annou Magnani v hlavní roli. Během třicátých let se Nunzio Malasomma znovu vracel do Německa a některé filmy z jeho německé produkce byly uvedeny i u nás, například drama SVATÁ LEŽ (Die fromme Lüge, 1938) nebo detektivka RUDÉ ORCHIDEJE (Rote Orchideen, 1938) s mezinárodní hvězdou Olgou Tschechowou v hlavní roli operní pěvkyně Marie. Z Malasommových italských filmů se do československých kin dostala nenáročná, ale svižně natočená a zábavná komedie BYLO NÁS SEDM SESTER (Eravamo sette sorelle, 1939).

Vytíženým režisérem zůstal i za druhé světové války, několikrát točil například s dalším dobovým idolem Amedeem Nazzarim (SCAMPOLO, 1942). Po filmu DÁMA V ČERNÉM (La signora in nero, 1943) se na delší dobu odmlčel, větší pozornost mu získal znovu až další poměrně zdařilý titul komediálního žánru ĎÁBEL V KLÁŠTEŘE (Il diavolo in convento, 1950). Po několika letech byl znovu úspěšný s komedií ROZKOŠNÍ A PROLHANÍ (Adorabili e bugiarde, 1958), závěr jeho filmařské dráhy je ale spojen s dobově žádanými žánry, s nimiž nebyl zcela ztotožněn. Byl to antický příběh z žánru sandálu a meče VZPOURA OTROKŮ (La rivolta degli schiavi, 1960) nebo western PATNÁCT ŠIBENIC PRO VRAHA (Quindici forche per un assassino, 1968).

Nunzio Malasomma zemřel v Římě 12. ledna 1974 ve věku 79 let.

Pavel "argenson" Vlach

Režisér

Scenárista

Reklama

Reklama