foto

Jiří Ornest

  • nar. 27.9.1946 (70 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jiří Ornest pochází z umělecké rodiny, jeho rodiči byli divadelní režisér Ota Ornest (1913-2002) a herečka Jarmila Smejkalová (1924-1994), herectví se věnoval také strýc Zdeněk Ornest (1929-1990). Vystudoval herectví na DAMU a hned po dokončení studií získal angažmá v Divadle E. F. Buriana, kde působil až do jeho zrušení (1968-1990). Na této scéně vynikl ve hrách Poprask na laguně, Jak se vám líbí, Racek, Scénář nebo Vějíř Lady Windermerové. Od roku 1990 hraje v Divadle Na zábradlí (Strýček Váňa, Pokoušení, Malý pogrom v nádražním bufetu), ale věnuje se i divadelní režii (Altán), uplatňuje se také jako překladatel (Dlouhá plavba domů), pokusil se i o vlastní autorské hry (Kdo je tady pán, Tragédie mstitele). Z Ornestovy divadelní tvorby stojí za zmínku komedie Nahniličko, jejímž autorem je jeho dlouholetý přítel Jan Kraus; Ornest toto představení režíroval a také zde hraje. Tato komedie se zpěvy se s mimořádným úspěchem hraje nepřetržitě již od roku 1995 (nyní v Divadle Kalich). Sluší se také připomenout alternativní formy divadla, jimž se Ornest věnuje od mládí – v 60. letech založil spolu s Petrem Svojtkou divadelní skupinu Růžový palouček, později patřil k původcům tzv. Divadla ve foyer, s Janem Krausem a dalšími přáteli pak v roce 1987 stál u zrodu projektu Náhradní divadlo, které působilo do roku 1990. Z ocenění Jiřího Ornesta je na místě vyzvednout Cenu Alfréda Radoka, kterou v roce 1996 obdržel za ztvárnění Ludwiga ve hře Ritter, Dene, Vos.

První rolí Jiřího Ornesta před filmovou kamerou byla rozměrem nevelká postava svazáka Buchala ve filmu MÍSTO V HOUFU (1964). Po několika dalších menších rolích mladíků se v 70. letech propracoval k postavám vesměs vysokoškolsky vzdělaných mužů, hrál například lékaře (ZRCADLO PRO KRISTÝNU, 1975; NECHCI NIC SLYŠET, 1978). Již v šedesátých letech se objevil i v televizi (KONEC VELKÉ EPOCHY, 1965), užší spolupráci s tímto médiem ale navázal až po roce 1989, kdy hrál v inscenacích a seriálech. Tehdy se také dočkal větších příležitostí ve filmu (GOLET V ÚDOLÍ, 1995; HANELE, 1999). Zatím největší filmovou postavu neurvalého hokejovéhofanouška si zahrál v komedii MISTŘI (2005). Mezitím se výrazně uplatnil v televizi, v satirickém pořadu DVAADVACÍTKA (1998), jehož byl protagonistou spolu s Janem Krausem. Zatím naposledy jsme Jiřího Ornesta mohli vidět v sérii příběhů SOUKROMÉ PASTI (2008) v televizi Nova.

Jiří Ornest byl v letech 1973-1988 ženatý s herečkou Danielou Kolářovou (*1946). Mají spolu dva syny, Šimona (*1974) a Matěje (*1977).

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2013 Terapie II. (TV seriál)
2011 Borgia (TV seriál)
Třídilové
2010 Zázraky života (TV seriál)
2009 Protektor
Příběhy obyčejného šílenství (divadelní záznam)
2008 Na rozchodnou (TV film)
Soukromé pasti (TV seriál)
Vlna (TV film)
Zázrak v černém domě (divadelní záznam)
2006 Hezké chvilky bez záruky
Chcípáci
Lovu zdar! (studentský film)
Malá pokušení (TV film)
2004 Mistři
2003 Terasa (divadelní záznam)
Úlet (TV film)
2002 Táňa, Táňa (divadelní záznam)
Večery Analogonu (TV seriál)
2000 Cesta z města
Strýček Váňa (divadelní záznam)
1999 Agáta
Hanele
1998 Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1997 Celý muž (TV film)
1996 Racek (divadelní záznam)
1995 Golet v údolí
Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Loupež (studentský film)
Mutters Courage
1994 Lidumil (TV film)
Misie (TV film)
Róza, strážné strašidlo (TV film)
1993 Giovane Mussolini, Il (TV film)
Neklejte, princi! (TV film)
Šakalí léta
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Zítra to spustíme (TV film)
1991 Šťastlivec Sulla (TV film)
1990 Silnější než já
Vernisáž (TV film)
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Sama uprostřed noci (TV film)
1988 Bankovní dům Daubner (TV film)
Co všechno chcete vědět o sexu a bojíte se to prožít (studentský film)
1987 Kam doskáče ranní ptáče
Svět nic neví
1986 Blankytná pohádka (TV film)
Neklidná zimní sezóna (TV film)
1985 Profíci (TV film)
1984 Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
1983 Střelci (TV film)
Zámek Nekonečno
1982 Horí (TV film)
1981 Ad akta (studentský film)
Dostih
1978 Nechci nic slyšet
Setkání v červenci
1976 Boty plné vody
Malá mořská víla
Smrt mouchy
Smrt na černo
1975 Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Dvacátý devátý
Veselé windsorské paničky (divadelní záznam)
1973 Třicet panen a Pythagoras
1970 Nevěsta
Obavy komisaře Maigreta (TV film)
1968 Těch několik dnů...
1967 Dostal jsem nápad udělat kočku (studentský film)
Jak se zbavit Helenky
1965 Konec velké epochy (TV film)
Šerif za mrežami
1964 Místo v houfu

Dokumentární

2015 Pokračování reality (TV film)
2009 Proces H (TV seriál)
2008 Film o filmu: Protektor (TV film)
Poselství Jana Palacha (TV film) - vyp.
2002 Předčasná úmrtí: Já jsem ta země tma (TV film)
2001 Sestřičky (TV film)
2000 Andělé tě hlídají (TV film)
1992 A svět je den ode dne těsnější...
1978 Adresář

TV pořady

2010 Show Jana Krause (TV pořad)
2008 Čtenářský deník (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1998 Dvaadvacítka (TV pořad)
Na plovárně (TV pořad)
1993 Tuzemský konzumní (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace