foto

Peter Gallagher

  • nar. 19.8.1955 (61 let)
    Armonk, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Peter Killian Gallagher sa narodil v New York City, v rodine baktériologičky Mary a markentingového manažéra Toma. Obaja rodičia majú írsky katolícky pôvod. Vyrastal v mestečku Armonk, v štáte New York. V rokoch 1973-1977 navštevoval Tufts University. Počas štúdia spieval v rockovej skupine zvanej „Beelzbubs“.

Po promóciách sa vrhol na hereckú kariéru, no začiatky neboli ľahké. Takmer desať rokov sa pretĺkal béčkovými filmami a seriálmi, skúšal to aj na Broadwayi v hre Toma Stopparda „The Real Thing“, ale prvý výraznejší úspech dosiahol až účinkovaním v dráme Stevena Soderbergha „Sex, Lies and Videotape“(1989). Skutočné zviditeľnenie sa u hollywoodskych producentov však prišlo až s filmom „The Player“ (1992), komédiou zo zákulisia Hollywoodu, v ktorej si zahral po boku Tima Robbinsa.

V romantickej komédii „While You Were Sleeping“ (1995) stvárnil falošného snúbenca Sandry Bullock a v dráme „Americká krása“ (1996) zasa egoistckého realitného makléra a milenca Annette Bening. V ďalšom filme – dráme z prostredia baletu „Center stage“ (2000), hral Peter prísneho riaditeľa baletnej akadémie. Mihol sa aj v komédiách „Mr. Deeds" (2002) a „How to Deal” (2003).

Popularitu najmä tínedžerského diváka si získal rolou empatického právnika Sandyho Cohena v úspešnom seriáli z dielne Josha Schwarza „The O.C.” (2003-2007). Seriál mal štyri série, natáčal sa aj s prestávkami štyri roky a Petrovi, inak náruživému golfistovi, vyplnil na dlhšiu dobu všetok pracovný čas.

Peter skúšal šťastie aj ako hudobník, v roku 2005 dokonca vydal album „7 Days in Memphys“, na ktorý vcelku pozitívne reagovala aj kritika. V súkromí je už od roku 1983 ženatý s manželkou Paulou majú dve deti.

Mark "atlee" Norman

Herecká filmografie

2017 Cruel Intentions (TV film)
2016 Souboj na špičkách (TV film)
2015 Hello, My Name Is Doris
In a Relationship
Počtyřech (TV seriál)
2013 Kroll Show (TV seriál)
2012 Let’s Dance: Revolution
2011 Someday This Pain Will Be Useful to You
2010 Odsouzení
Varieté
V utajení (TV seriál)
2009 Adam
Californication (TV seriál)
Příchody a odchody (S03E11)
Pan Špatný Příklad (S03E09)
Byt (S03E08)
Víš, je to tak... (S03E07)
Ve skleníku (S03E06)
další epizody
Dobrá manželka (TV seriál)
War Boys, The
2008 Tanec s vášní: Rozbal to!
2007 Černá mše (TV seriál)
2005 Jak jsem poznal vaši matku (TV seriál)
Robot Chicken (TV seriál)
2003 Dvojí život Billa Goodmana (TV film)
Láskou praštěná
O.C. (TV seriál)
2002 Dobrodružství Toma Palečka a Malenky
Mr. Deeds - Náhodný milionář
2001 Lunar Girl
Nebezpečný svědek
Parfém
Ztracené ideály (TV film)
2000 Last Debate, The (TV film)
Nevěra naruby
Tanec s vášní
Zamilovaný anděl (TV film)
1999 Americká krása
Dům na Haunted Hill
Vražedné bratrstvo (TV film)
Zákon a pořádek: Útvar pro zvláštní oběti (TV seriál)
1998 Báječný nový svět (TV film)
Johnny Skidmarks
The Secret Lives of Men (TV seriál)
Virtuální posedlost (TV film)
1997 Cannes Man
Cesta do ráje (TV film)
Muž, který věděl příliš málo
1996 Nezvaný host
Poslední tanec
Titanic (TV film)
1995 Café Society
Skryté zlo
Zatímco jsi spal
1994 Bílá míle (TV film)
Mother's Boys
Mrs. Parker a začarovaný kruh
Záskok
1993 Padlí andělé (TV seriál)
Prostřihy
Staří mládenci
V moci posedlosti
1992 Bob Roberts
Guys and Dolls: Off the Record (TV film)
Hráč
1991 Cabinet of Dr. Ramirez, The
Milena
Nežádoucí láska (TV film)
Pozdě k večeři
1990 Julie a její milenci
Love and Lies (TV film)
1989 Sex, lži a video
1988 Big Knife, The (TV film)
Dům veselých duchů
Na Vánoce budu doma (TV film)
Vojenský soud se vzbouřenci z lodi Caine (TV film)
Vražda Mary Phaganové (TV film)
1987 Long Day's Journey Into Night (TV film)
My Little Girl
1986 Screenplay (TV seriál)
1985 Dítě snů
1984 Different Twist, A (TV film)
Postrach Joe Moran (TV film)
1982 Letní milenci
Private Contentment (TV film)
1980 Manažer
Skag (TV seriál)
Skag (TV film)

Dokumentární

2018 Broadway: The Next Generation
2016 Broadway: Beyond the Golden Age
2010 GasHole
2001 My Favorite Broadway: The Love Songs (koncert)
2000 American Beauty: Look Closer...
Making of 'Center Stage', The
1996 West, The (TV seriál)
1994 Everybody Just Stay Calm
1982 Making of 'Summer Lovers', The (TV film)

TV pořady

2015 The 69th Annual Tony Awards (TV pořad)
2004 The Tony Danza Show (TV pořad)
2003 Comedy Central Roast of Denis Leary (TV pořad)
2002 Comedy Central Canned Ham: Mr. Deeds (TV pořad)
Contest Searchlight (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace