foto

Jana Šulcová

  • nar. 12.2.1947 (69 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jana Šulcová se narodila v Praze. Přestože nepocházela z herecké rodiny, herectví ji přitahovalo už od dětských let. Se svým bratrem hrávala loutkové divadlo, recitovala ve škole a organizovala kulturní vystoupení. Mimo jiné chodila i do Dismanova rozhlasového dětského souboru a na gymnáziu se svým spolužákem Vítězslavem Jandákem hrála divadlo. Vystudovala DAMU a ještě během studia se stala v roce 1969 členkou Městských divadel pražských. Disponovala nejen talentem, ale i osobním šarmem a fyzickým půvabem. Získala proto ještě jako studentka první filmové a televizní role, byť byly rozsahem nevelké. Objevila se např. v televizní pohádce KŘESADLO a Juraj Herz ji obsadil do svých filmů KULHAVÝ ĎÁBEL a SPALOVAČ MRTVOL.

Počátkem 70. let začala její kariéra nabírat na obrátkách. Typické přitom bylo, že jejích kvalit nevyužíval až na výjimky film, zato v televizi získávala mimořádně velký prostor. Během celé své kariéry byla v převážné míře televizní herečkou. Její popularitu vytvářely televizní seriály, které měly mimořádnou sledovanost vzhledem k omezené nabídce tehdejšího televizního vysílání. Do nejširšího povědomí veřejnosti se Šulcová dostala díky dvěma rozsáhlým televizním projektům v polovině 70. let. V kritikou i diváky vyzdvihovaném seriálu BYL JEDNOU JEDEN DŮM si zahrála luxusní prostitutku, slečnu Klabíkovou, a v podprůměrném normalizačním seriálu NEJMLADŠÍ Z RODU HAMRŮ představovala nenaplněnou romantickou lásku hlavního hrdiny.

Až do konce 80. let šla z role do role a v žebříčcích herecké popularity se pravidelně umisťovala do pátého místa. Až na výjimky nehrála obtížné dramatické role, ale platila za spolehlivou, výkonnou herečku. Sympatie diváků se opíraly o fakt, že Šulcová hrála v drtivé většině kladné postavy, se kterými se fanoušci mohli ztotožnit. V 70. letech to byly romantické křehké dívky a sympatické holky ze sousedství, v 80. letech se plynule přeorientovala na role mladých maminek s elegantním vzhledem a chováním. Jednou z mála výjimek byla postava psychopatické narkomanky v televizní hře PANENKA, kde byla protihráčkou Josefa Abrháma.

Z významnějších televizních postav stojí za zmínku role maminek v seriálu TAJEMSTVÍ PROUTĚNÉHO KOŠÍKU a především dobově velice populárním MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ. Objevila se v historickém snímku Otakara Vávry OLDŘICH A BOŽENA, ale největší filmovou příležitost jí poskytla Marie Poledňáková, která si ji nejprve vybrala nejprve do hlavní role televizní hlasatelky Magdy v televizním filmu KOTVA U PŘÍVOZU a posléze jí nabídla vděčnou roli Kateřiny Horákové v diváckém megahitu 80. let, rodinné komedii S TEBOU MĚ BAVÍ SVĚT. Nebyla to ve filmové kariéře Jany Šulcové její největší role, zato bezkonkurenčně nejúspěšnější.

Provdala se za spolužáka ze stejného ročníku na DAMU Oldřicha Víznera a narodily se jim dvě dcery. Manželství, které bylo dlouhá léta považováno za vzorné, se koncem 80. let rozpadlo a nastupující životní krizi umocnily proměny televizního a filmového trhu, které přinesly úbytek pracovních příležitostí. Herečka upadla do závislosti na alkoholu a antidepresivech, což jí spolu s následnými zdravotními dopady bezmála na desetiletí téměř vyřadilo z herecké práce. V roce 1992 musela po 23 letech opustit Městská divadla pražská a poté, pokud jí to zdravotní stav dovolil, hostovala na scéně Divadla bez zábradlí.

V současnosti opět pravidelně vystupuje na divadle, především v divadelní společnosti Háta a v televizi se objevila coby babička v seriálu HORÁKOVI. Ve snímku Milana Cieslara DUŠE JAKO KAVIÁR ztvárnila malou roli - jak jinak než matky. Současné postavení Jany Šulcové je ovšem jen velmi matným odleskem její někdejší slávy. Vedle televizní práce je též výraznou divadelní herečkou. Diváci ji mohli vidět např. jako Aničku ve Veselých paničkách windsorských, Helenu v Komedii plné omylů, Lidunku ve Fidlovačce nebo jako hejtmanku v Revizorovi.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2015 Doktor Martin (TV seriál)
Kobry a užovky
2014 Bastardi (TV seriál)
Případy 1. oddělení (TV seriál)
Laborant (S01E05)
2012 Helena (TV seriál)
2010 Bastardi
Cukrárna (TV seriál)
Doktor od jezera hrochů
Občanský průkaz
2009 Svědomí Denisy Klánové (TV film)
Vyprávěj (TV seriál)
2007 Opravdová láska (TV film)
2006 Horákovi (TV seriál)
2005 Miluj bližního svého (TV film)
Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Duše jako kaviár
2001 Oběti: Znásilnění (TV film)
Pravdivý příběh Antonie Pařízkové, lehké holky s dobrým srdcem (TV film)
2000 Společnice (TV film)
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
1995 Trio (TV film)
1994 Hořké víno (TV film)
1993 Pomalé šípy (TV seriál)
1992 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Duplikát (S03E04)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Ariadnina niť (TV film)
Co teď a co potom? (TV seriál)
Co teď a co potom: Dno (TV film)
Přes padací mosty (TV film)
Společenská hra (TV film)
1990 Dětinské hry dospělých (TV film)
Milostivé léto (TV film)
Súkromné životy
1989 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Rekonstrukce (S01E07)
Muka obraznosti
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
Smrt guvernéra (TV film)
1987 O lesním království (TV film)
1986 Kámen a růže (TV film)
Každý má svůj den (TV film)
Operace mé dcery
Peníze a krev (TV film)
Přátelé (TV film)
Trvale jasno (TV film)
XYZ (TV film)
1985 Dobré světlo
Havárie v zámeckém parku (TV film)
1984 Fešák Hubert
Imilla (TV film)
My všichni školou povinní (TV seriál)
Oldřich a Božena
Tabákový kapitán (TV film)
V bludisku pamäti
1983 Hořký podzim s vůní manga
O hodném Fridolínovi a zlé Józe (TV film)
Ples v opeře (TV film)
1982 Bláznivé jaro (TV film)
Hořká vůně léta (TV film)
Portrét (TV film)
S tebou mě baví svět
1981 Načasovaná smrt (TV film)
Nezralost (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
1980 Havárie (TV film)
Kotva u přívozu (TV film)
Panenka (TV film)
Poeta (studentský film)
Romaneto
Vzorná tchyně (TV film)
1979 Ako listy jedného stromu (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Moment kritického zaťaženia (TV film)
Osamělý jezdec (TV film)
Postavení mimo hru
Syn (TV film)
Theodor Chindler - Die Geschichte einer deutschen Familie (TV seriál)
Zlaté rybičky (TV film)
1978 Hrozba
Přitažlivost země (TV film)
1977 Já zůstanu věrný (TV film)
Marie (TV film)
Obvod (TV film)
Proč nevěřit na zázraky
Tajemství proutěného košíku (TV seriál)
1976 Cukrárna (TV film)
Ostrov stříbrných volavek
1975 Ať hodí kamenem (TV film)
Nejmladší z rodu Hamrů (TV seriál)
1974 Byl jednou jeden dům (TV seriál)
Obvaziště Boccaccio (E05)
Ďábelské ostrovy (E04)
Jízda do tunelu (E03)
Bio Ilusion (E02)
Stěhovavá trafika (E01)
Čekání (TV film)
Hvězda padá vzhůru
Ohnivý máj (TV film)
Poslední ples na rožnovské plovárně
Princ Chocholouš (TV film)
Rafan (TV film)
1972 My, ztracený holky
Opory společnosti (TV film)
Půlnoční kolona
Smrt si vybírá
1971 Chléb a písně (TV film)
Konfrontace (TV film)
Kráska a zvíře (TV film)
Nemaluj si čerta na zeď (TV film)
Otcové a děti (TV film)
Pět mužů a jedno srdce
Slaměný klobouk
1970 Alexandr Dumas starší (TV seriál)
Čekání (TV film)
Dlouhá bílá nit (TV film)
Hlídač
Manon Lescaut (TV film)
Mata Hari (TV film)
Partie krásného dragouna
Šest uprchlíků (TV film)
Velká neznámá
1969 Eduard a Bůh (studentský film)
Houslista
1968 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Lady Macbeth z Vinohrad (E03)
Křesadlo (TV film)
Kulhavý ďábel
Spalovač mrtvol
Těch několik dnů...
Umění milovati De arte amatoria (studentský film)

Dokumentární

2016 Za Seifertem na Žižkov
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2007 13. komnata Jany Šulcové (TV film)
2006 V šeru ticha (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
2001 Předčasná úmrtí: Ten drak jednou spadne (TV film)

TV pořady

2016 Český lev 2015 (TV pořad)
2014 Český lev 2013 (TV pořad)
2013 Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Tajemství filmových hvězd (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2008 Přísně tajné (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 O korunu krále Karla (TV pořad)
2006 Zlínský festivalový galavečer (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 P.F. (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Čtveráci (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace