foto

Bohumil Vávra

  • nar. 4.11.1916
    Praha, Čechy, Rakousko-Uhersko
  • zem. 14.9.2007 (90 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Bohumil Vávra vystudoval v Praze Státní konzervatoř (1935), ještě před dokončením studií nastoupil do stálého angažmá ve Slovenském národním divadle v Bratislavě (1934-1938), kde v té době působilo více českých herců. Pak se vrátil do Prahy, kde našel uplatnění v divadle Unitarie a krátce dokonce v Národním divadle (1938-1940). Za okupace hrál v Českém divadle v Olomouci (1940-1942), na deset následujících sezón potom zakotvil v Divadle J. K. Tyla v Plzni (1943-1953). V této době byl také poprvé osloven filmaři, jednalo se o nevelkou roli v osvětovém filmu ROZHOVOR VE VLAKU (1947).

Po roce 1948 se Vávra kriticky vyjádřil ke směřování divadelního repertoáru, načež byl přeřazen do operetního souboru, ačkoliv nikdy nezpíval. V souvislosti s dalšími protestními akcemi v průběhu měnové reformy v roce 1953 byl ve vykonstruovaném soudním procesu odsouzen k roku a půl vězení, zároveň mu byla doživotně zakázána umělecká činnost. Po propuštění pracoval jako topič a teprve po amnestii prezidenta republiky se mohl vrátit k práci v divadle. Krátce hrál v oblastních divadlech v Hořovicích a Kladně, trvalé působiště pak našel v Městském oblastním divadle v Kolíně (1961-1979).

Na filmové plátno vstoupil Bohumil Vávra znovu po dlouhých letech postavou domovníka v tragikomedii NIKDO SE NEBUDE SMÁT (1965). Výrazněji na sebe upozornil jako farář v poválečném dramatu ADELHEID (1969), jednu z hlavních rolí pak vytvořil ve filmu KOLONIE LANFIERI (1969). V dekádě sedmdesátých let natočil řadu filmů průměrných kvalit, za zmínku stojí jeho několikeré vystoupení v příbězích z pravěku natočených podle románů Eduarda Štorcha (OSADA HAVRANŮ, 1977; NA VELIKÉ ŘECE, 1977; VOLÁNÍ RODU, 1977). Diváci si jej ale připomenou především v častěji reprízovaných filmech KOČIČÍ PRINC (1978) nebo LÁSKY MEZI KAPKAMI DEŠTĚ (1979), v rolích staříků se objevil také ve snímcích PRÁZDNINY PRO PSA (1980) nebo JÁRA CIMRMAN, LEŽÍCÍ SPÍCÍ (1983).

Koncem osmdesátých let začal Bohumil Vávra vystupovat častěji také v televizi, znovu ale dostával menší role ve filmech, v retrospektivním titulu VRACENKY (1990) vytvořil postavu učitele, v pohádce JAK SI ZASLOUŽIT PRINCEZNU (1995) jej můžeme zaznamenat v roli zahradníka. Byl osloven také pro práci v koprodukčních projektech, menší role dostal i v několika televizních seriálech. Kromě práce před kamerou účinkoval také v rozhlase nebo dabingu.

Bohumil Vávra zemřel v Praze 14. září 2007 ve věku 90 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2004 Místo nahoře (TV seriál)
2001 Stříbrná paruka (TV seriál)
1996 Chladné srdce (TV film)
Mimo provoz (studentský film)
1995 Muž v pozadí (TV seriál)
Nováci (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Jak si zasloužit princeznu
Přetržený výkřik (TV film)
Příliš hlučná samota
Televize (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Kaspar Hauser
Životní role
1992 Mladý Indiana Jones (TV seriál)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
Valle di pietra, La
1991 F - E - D - A (TV film)
1990 Chybná diagnóza (TV film)
Popel a hvězdy (TV film)
Přísahám a slibuji (TV seriál)
Vracenky
Zvláštní bytosti
1989 Bludiště (TV film)
Divoká srdce
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
1988 Prokletí domu Hajnů
Rodáci (TV seriál)
1987 Discopříběh
O zatoulané princezně
Svět nic neví
Záhada zlatého servisu (TV film)
1986 Devadesát jedna bílých koní (TV film)
Gottwald (TV seriál)
Hry pro mírně pokročilé
1985 Perly a růže (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
Třetí patro (TV seriál)
Vlak dětství a naděje (TV seriál)
1984 Hele, on letí!
Komediant
1983 Henry a Xenie
Jára Cimrman ležící, spící
Vzpurní svědkové (TV film)
1982 Dein unbekannter Bruder
Muž z lodi Cap Arcona (TV film)
Plaché příběhy
Smrt talentovaného ševce
Zelená vlna
1981 Řetěz
1980 Prázdniny pro psa
Příští rok na Balatonu
Romaneto
1979 Drsná Planina
Julek
Lásky mezi kapkami deště
1978 Kočičí princ
Město mé naděje
Past na kachnu
Stíhán a podezřelý
Tajemství Ocelového města
1977 Hněv
Na veliké řece
Osada Havranů
Volání rodu
1976 Dům Na poříčí
1975 Nevěsta s nejkrásnějšíma očima
1974 Siroty (TV film)
1973 Bratranec Pons (TV film)
Jezdec formule risk
1970 Luk královny Dorotky
1969 Adelheid
Kolonie Lanfieri
1965 Nikdo se nebude smát
1961 Magdalena Dobromila Rettigová (TV film)
1947 Rozhovor ve vlaku
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace