Reklama

Reklama

Pierre Bost

Pierre Bost

nar. 03.09.1901
Lasalle, Francie

zem. 10.12.1975 (74 let)
Paříž, Île de France, Francie

Biografie

Pierre Bost byl autorem, případně spoluautorem ke scénářům více než padesáti francouzských filmů, proslul především v autorské dvojici Aurenche-Bost, v níž byl silnějším článkem jeho dlouholetý přítel Jean Aurenche (1904-1992). Pierre Bost pocházel z malého městečka Lasalle v jižní Francii, vyrůstal ale na severu v Le Havre. Začínal jako novinář a spisovatel, jeho první práce jsou datovány již krátce po první světové válce, v polovině dvacátých let se začal prosazovat jako autor divadelních her, které byly uváděny například v Théâtre du Vieux-Colombier nebo v Comédie des Champs Elysées.

Jako samostatný autor scénářů pracoval Pierre Bost poprvé pro režiséra André Zwobodu (HVĚZDNÉ PLAVBY – Croisières sidérales, 1942; HVĚZDA NA SLUNCI – Une étoile au soleil, 1943). Tehdy se seznámil s Jeanem Aurenche a s ním vytvořil zdánlivě nesourodou autorskou dvojici; Aurenche byl rozevlátý bohém, který dodával děje, myšlenky, situace a charaktery, zatímco Bost jako dříve pečlivý žurnalista převáděl jeho nápady do podoby konkrétních scénářů. Jejich společným dílem byly scénáře k více než třiceti filmům, nejčastěji se jednalo o adaptace literárních děl v režii Claude Autant-Lary (POSTAREJ SE O AMÁLKU – Occupe-toi d'Amélie, 1949; ČERVENÁ KRČMA – L'auberge rouge, 1951; ČERVENÝ A ČERNÝ – Le rouge et le noir, 1954) nebo Jeana Delannoye (PASTORÁLNÍ SYMFONIE – La symphonie pastorale, 1946; BŮH POTŘEBUJE LIDI – Dieu a besoin des hommes, 1950).

K jejich nejslavnějším filmům patří hvězdně obsazené tituly vzniklé podle literární předlohy (GERVAISA – Gervaise, 1954) nebo s původním scénářem (NAPŘÍČ PAŘÍŽÍ – La traversée de Paris, 1956). Bez Jeana Aurenche pracoval Pierre Bost jen zřídka, jako autor dialogů byl přizván k několika mezinárodním projektům (DON JUAN, 1956). Zmínku si zaslouží i slavný film René Clémenta ZAKÁZANÉ HRY (Jeux interdits, 1952).

V polovině padesátých let byla konkrétně dvojice Aurenche-Bost napadena začínajícími tvůrci francouzské nové vlny kvůli přežitým scenáristickým postupům, jejich pozicí to sice dočasně otřáslo, ale později se dočkali obnoveného uznání díky spolupráci s režisérem Bertrandem Tavernierem (HODINÁŘ OD SV. PAVLA – L'horloger de St. Paul, 1974; SOUDCE A VRAH – Le juge et l'assassin, 1976).

Pierre Bost zemřel ještě před premiérou filmu SOUDCE A VRAH v prosinci 1975 ve věku 74 let, režisér Bertrand Tavernier ale později pro svůj další film NEDĚLE NA VENKOVĚ (Un dimanche à la campagne, 1984) použil jeho román Monsieur Ladmiral va bientôt mourir, který původně vyšel již v roce 1945. Hold Pierru Bostovi jako spisovateli vyšel a film získal celkem sedmnáct prestižních ocenění na několika zahraničních festivalech.

Pavel "argenson" Vlach

Reklama

Reklama