foto

Iveta Bartošová

  • nar. 8.4.1966
    Čeladná, Československo
  • zem. 29.4.2014 (48 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvačka Iveta Bartošová pochází ze severní Moravy, narodila se v Čeladné u Frýdku-Místku, vyrůstala ale ve Frenštátě pod Radhoštěm, kde také absolvovala gymnázium. Od dětství se v rámci Lidové školy umění věnovala zpěvu, na gymnáziu pak vystupovala s amatérskou skupinou Dianthus. V letech 1982-1983 se zúčastnila několika soutěží amatérských zpěváků, pro její další kariéru bylo důležité umístění na čtvrtém místě na Mladé písni v Jihlavě (1983), kde zároveň získala cenu poroty. Jihlava pro ni byla i místem osudového setkání s jiným začínajícím zpěvákem Petrem Sepéšim (1960-1985), s nímž vzápětí vytvořila úspěšnou pěveckou dvojici.

Spolupráce se Sepéšim trvala jen necelé dva roky, ale mladá a pohledná dvojice získala značnou popularitu doprovázenou úspěšnými hity jako Knoflíky lásky nebo Medové dny. Po tragické smrti Petra Sepéšiho (v červenci 1985 zahynul při autonehodě) se Iveta Bartošová na několik měsíců zcela odmlčela, ale po přestávce se vrátila na scénu ve velkém stylu. Začala spolupracovat s několika tehdy nejvýznamnějšími kapelami populární hudby (Balet, TOČR, Golem, Orchestr Ladislava Štaidla), vystupovala v zábavných pořadech v televizi a především zásobovala publikum řadou hitů, za všechny jmenujme Léto, Víš, lásko nebo Málo mě zná, několik duetů nazpívala s Michalem Davidem nebo Karlem Gottem, s nímž také absolvovala velké koncertní turné.

Iveta Bartošová v mládí disponovala zvučným sopránem a spolu s vizáží křehké blondýnky a raketovým nástupem mezi nejpopulárnější zpěvačky do jisté míry kopírovala někdejší osud Heleny Vondráčkové. Úspěšnými písněmi ji zásobovali přední skladatelé populární hudby jako Ondřej Soukup, Ladislav Štaidl nebo Vítězslav Hádl, ale i skládající zpěváci (D. Janda, P. Janda, M. Drobný), mezi nimi také Michal Penk (*1968), s nímž Iveta Bartošová krátce i žila. Za rok 1986 vyhrála Iveta Bartošová Zlatého slavíka, kdy ukončila dlouholeté kralování Hany Zagorové v kategorii zpěvaček, následně vydala dvě úspěšná alba I. B. (1987) a Blízko nás (1989). Popularitu jí přinášely i titulní písně k filmům (JAK BÁSNÍKŮM CHUTNÁ ŽIVOT, 1987) nebo televizním projektům (seriál CHLAPCI A CHLAPI, 1988).

Počátek devadesátých let byl ve znamení obecného útlumu zájmu o domácí populární hudbu, Iveta Bartošová se ale dokázala udržet překvapivě ve srovnání se zpěvačkami starší generace. V letech 1990-1991 znovu zvítězila ve Zlatém slavíkovi, další hity jí přinesla nová alba Natur (1991) a Václavák (1992). Jako řadě jiných atraktivních zpěvaček, tak ani Ivetě Bartošové se nevyhnula velká filmová role, její vystoupení v komedii SVATBA UPÍRŮ (1993) však kritika shledala za přinejmenším rozpačité. Řady spolupracovníků rozšířili například Michal David, ale především pro Ivetu Bartošovou skládal Ladislav Štaidl (*1945), s nímž v té době žila.

Nová alba z let 1993-1997 nepřinesla žádné zásadní hity, Iveta Bartošová navíc kvůli těhotenství a narození syna Artura (*1996) načas z veřejného dění zmizela. V roce 1997 začala účinkovat v muzikálu Dracula a stejně jako řada jiných zpěváků nalezla časem v muzikálech těžiště svého působení. Zvýšený zájem o zpěvačku vedl k vydání alb Nekonečná (1998) a Bílý kámen (1999) a mluvilo se dokonce o comebacku století, což částečně stvrdily platinové a zlaté desky, ale ze zpětného pohledu je patrné, že vzhledem k následně opětovnému útlumu zájmu i zpěvaččiných aktivit se pokus o velký návrat příliš nezdařil.

V novém tisicíletí Iveta Bartošová především zpívala v muzikálech (Mrazík, Monte Christo, Miss Saigon), vydávala také další alba, z nichž úspěšné byly především nově pořízené nahrávky starších hitů (Hej, pane diskžokej, 2002), její písně se navíc stále objevují na řadě kompilačních výběrů. Kromě zpívání si vyzkoušela i práci moderátorky v rozhlase a v televizi Nova měla vlastní pořad Z deníčku Ivety B. Nové hity se ovšem nedostavily, Iveta Bartošová navíc ve srovnání s jinými postrádá dlouhodobě kvalitní hlas, čehož si je sama vědoma a ztráta mladistvého zvonivého sopránu je jednou z příčin jejích psychických problémů, k nimž se připojily veřejně propírané záležitosti ukončeného vztahu s Ladislavem Štaidlem.

Poslední léta kariéry Ivety Bartošové byla ve znamení předem ohlášených přestávek v práci a pokusů o návraty, ale její pěvecké aktivity výrazně pokulhávaly za mediálním obrazem, který dlouhodobě vytváří bulvár. Zatím poslední řadové album s názvem 22 vyšlo v roce 2008, o rok později vydala vánoční CD Když ticho zpívá (2009). V roce 2008 se provdala za herce a producenta Jiřího Pomeje (*1964) a manželství s ním bylo dalším vděčným tématem pro média a jejich spekulace. Iveta Bartošová má sestru-dvojče, Ivanu Bartošovou (*1966), která se v 80. letech také pokusila prosadit jako zpěvačka.

Poslední veřejné vystoupení absolvovala o vánocích 2013 v kostele v Uhříněvsi. Jako zpěvačka však tehdy již nezajímala ani autory, ani posluchače, přestože stále měla skalní základnu fanoušků. Nezdarem skončil i poslední pokus o comeback v podobě velkého koncertu v Lucerně (2012), který se nakonec nekonal. Naopak její závislost na alkoholu a lécích se stala veřejným tajemstvím a pro bulvární média zůstávala sledovaným cílem. Skandální historky na hranici uvěřitelnosti budily u veřejnosti lítost i posměch, což se týkalo například jejího letního dobrodružství v Itálii v roce 2013. Krátce nato se podruhé provdala za podnikatele Josefa Rychtáře. I když se dalo předpokládat, že její život neskončí dobře, tragická smrt byla nakonec velkým překvapením a tehdy kdysi slavná zpěvačka naposledy na několik dní zaplnila titulní stránky novin a časopisů. Iveta Bartošová spáchala sebevraždu skokem pod vlak 29. dubna 2014. Bylo jí 48 let.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2012 Poslední výkřik
2004 Redakce (TV seriál)
2001 Věrní abonenti (TV film)
1993 Svatba upírů
1988 F.T.
F.T. na cestách
Jenom sen (TV film)
Láska na inzerát (TV film)
1986 Plaváček (TV film)

Dokumentární

2014 Český žurnál: Dělníci bulváru (TV film)
2012 Pravdivý příběh Ivety B. (TV film)
2009 Karel Gott 70 (koncert)
2008 Iveta Bartošová: Jsem zpátky Live (koncert)
Po stopách hvězd (TV seriál)
Strom naděje a splněných přání (koncert)
2005 Holka od Červený řeky (koncert)
2004 Karel Svoboda 65 (koncert)
1999 Martin Babjak a hostia (koncert)
Vánoce Daniela Hůlky (koncert)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství

TV pořady

2014 PRÁSK! Speciál (TV pořad) - a.z.
2013 Barrandovský Silvestr (TV pořad)
Krampoloviny (TV pořad)
Vánoce s Ivetou 2013 (TV pořad)
2012 Iveta (TV pořad)
Iveta živě (TV pořad)
2011 Česko Slovenská SuperStar (TV pořad)
Pološero (TV pořad)
2010 Adela show (TV pořad)
Čápi s mákem (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2008 Café X (TV pořad)
Český slavík Mattoni 2008 (TV pořad)
Modré z neba (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
One Man Show (TV pořad)
Skvelý deň (TV pořad)
TOP STAR magazín (TV pořad)
2007 Hádej, kdo jsem! (TV pořad)
2006 Let's Dance (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Ať žije Valentýn! (TV pořad)
Hvězdy letí do století (TV pořad)
Inbox (TV pořad)
Nova sobě (TV pořad)
Pípšoubazar (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
2004 Anjeli strážni (TV pořad)
Uvolněte se, prosím (TV pořad)
10 let s vámi (TV pořad)
2003 Legendy televizní zábavy (TV pořad)
Mléčná dráha (TV pořad)
Silvestrovské taneční hodiny (TV pořad)
Střelnice (TV pořad)
2002 Jsou hvězdy, které nehasnou (TV pořad)
Silvestr 2002 (TV pořad)
Všichni zlatí slavíci (TV pořad)
2001 Bylo nebylo v Silvestru 2001 (TV pořad)
Český slavík - Mattoni 2001 (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Hvězda k hvězdě sedá (TV pořad)
Kocourkova dvanáctka (TV pořad)
SILVESTR 2001 (TV pořad)
Šestnáct růží pro Gotta (TV pořad)
Vabank (TV pořad)
2000 Český slavík - Mattoni 2000 (TV pořad)
Deníček Ivety B. (TV pořad)
GO - GO šou (TV pořad)
HIT STOLETÍ (TV pořad)
Hogo Fogo (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Na palmě (TV pořad)
Největší české hity 20. století (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
NASTUPUJE AMFORA (TV pořad)
Pět let s vámi (TV pořad)
Silvestrovský koktejl 1999 (TV pořad)
Silvestr ’99 aneb Paráda z Kavčích hor (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prásk (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Rozjezdy pro hvězdy (TV pořad)
1997 Český slavík '97 (TV pořad)
Maxirisk (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Rande (TV pořad)
Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové (TV pořad)
Silvestrovský koncert Jiřího Korna (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
Eso (TV pořad)
Klub marmeláda (TV pořad)
Snídaně s Novou (TV pořad)
1993 Když nemůžu spát (TV pořad)
Pohádkový svět Karla Gotta (TV pořad)
1992 Šance (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Šaráda (TV pořad)
1989 Karel Gott v Lucerně (TV pořad)
1988 Silvestr 1988 aneb Jak jsme to neviděli (TV pořad)
1987 Dnes večer z Ostravy (TV pořad)
Jedeme dál (TV pořad)
Klip klap (TV pořad)
Vega (TV pořad)
Vůně jehličí (TV pořad)
1984 Dva z jednoho města (TV pořad)
Magion (TV pořad)
1983 Triangel (TV pořad)
1982 Možná přijde i kouzelník (TV pořad)
1980 Studio Kamarád (TV pořad)
1976 Písničky z obrazovky (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Iveta Bartošová: Chci s tebou vzlétnout (hudební videoklip)
2012 Iveta Bartošová: Není cesty zpátky (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Noc je království (hudební videoklip)
2011 Ivera Bartošová: Hranaři (hudební videoklip)
2010 Iveta Bartošová: Děkuju vám andělové (hudební videoklip)
2009 Iveta Bartošová: Děti ráje (hudební videoklip)
2008 Hitparáda 80. let (hudební videoklip)
2003 Iveta Bartošová: Jseš můj den (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Nebe to ví (hudební videoklip)
2002 Iveta Bartošová: Víš, lásko (hudební videoklip)
2001 Iveta Bartošová: Můj Monte Cristo (hudební videoklip)
2000 Ivera Bartošová: Proč nejsi tam kde já (hudební videoklip)
1999 Iveta Bartošová a Daniel Hůlka: Z pekla štěstí (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Bílý kámen (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Nad jezerem (hudební videoklip)
1998 Iveta Bartošová a Karel Gott: Mé přání (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Nekonečná (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Tři oříšky (hudební videoklip)
1997 Iveta Bartošová a Daniel Hůlka: Vím, že jsi se mnou (hudební videoklip)
1996 Iveta Bartošová: Můžeš lhát (hudební videoklip)
1994 Iveta Bartošová: Ú - la - la (Beautiful you) (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Všechno bude O. K. (hudební videoklip)
1993 Iveta Bartošová: Já se vrátím (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Smím dál I. (hudební videoklip)
1992 Iveta Bartošová: O lásce (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: O lásce (Láska má je zákon) (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Půlnoční smíření (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Václavák (hudební videoklip)
1989 Iveta Bartošová a Karel Gott: Nesmí se stát (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Portrét (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: P. S. (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: V záři reflektorů (hudební videoklip)
1988 Iveta Bartošová: Blízko nás (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Když láska schází (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Rozvíjej se poupátko (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Útoč láskou (hudební videoklip)
1987 Iveta Bartošová: Málo mě zná (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Nic nového pod sluncem (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Tak pojď (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Tichá píseň (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Víš, lásko (hudební videoklip)
1986 Iveta Bartošová a Michal David: Konto štěstí (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Michal David: To je naše věc (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Báječní kluci na nablýskaných strojích (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Hej, pane diskžokej (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Jen já a motýl (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Léto (hudební videoklip)
Iveta Bartošová: Radovánky (hudební videoklip)
1985 Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Málo si mě všímáš (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Medové dny (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Věčné půjčování (hudební videoklip)
1984 Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Den je krásný (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Petr Sepéši: My to zvládnem (hudební videoklip)
1983 Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Červenám (hudební videoklip)
Iveta Bartošová a Petr Sepéši: Knoflíky lásky (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace