foto

John Oliver

  • nar. 23.4.1977 (39 let)
    Birmingham, Anglie, Velká Británie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přestože se narodil v Birminghamu, tento britský komik vyrůstal převážně v Liverpoolu, odkud pochází jeho rodiče, kde také působili jako učitelé, a následně v Bedfordu, kde vystudoval střední školu. Během studií na univerzitě v Cambridgi byl členem amatérského studentského divadla Cambridge Footlights, zde se setkal mimo jiné s herci Richardem Ayoade, Olivií Colmanovou nebo Davidem Mitchellem. V roce 1997 se v tomto divadle stal viceprezidentem a o rok později promoval na Christ's College univerzity v Cambridgi.

Jeho herecká kariéra začala již v roce 1985, kdy si zahrál ve vedlejší roli v druhé epizodě britského kriminálního seriálu BLEAK HOUSE. Po patnáctileté pauze se začal prosazovat jako stand-up komik, v roce 2001 poprvé vystoupil na Edinburgh Fringe festivalu, poté začal vystupovat pravidelněji a v letech 2005-2006 se dokonce objevil v sedmi dílech populárního britského pořadu MOCK THE WEEK. Se svým kolegou Andym Zaltzmanem se podílí na satirickém podcastu THE BUGLE, v roce 2008 Comedy Central odvysílal jejich samotné stand-up vystoupení JOHN OLIVER: TERRIFYING TIMES a od roku 2010 je na téže stanici vysílán Oliverův pořad NEW YORK STAND-UP SHOW.

Ačkoliv Ricky Gervais neznal Johna Olivera osobně, doporučil jej díky jeho tvorbě Jonu Stewartovi k jeho satirickému pořadu THE DAILY SHOW , Oliver podstoupil pohovor a den po příletu do USA už začal pracovat. V tomto pořadu měl roli britského korespondenta a také patřil mezi skupinu scénáristů, která v letech 2009, 2011, 2012 získala cenu Emmy. Když musel Oliver v roce 2013 dočasně zaskočit za Jona Stewarta, který zrovna pracoval na svém snímku ROSEWATER, byl jeho výkon až tak pozitivně hodnocen, že někteří kritici dokonce hlásili, že by měl Oliver po případném odchodu Stewarta pořad převzít, nebo by měl mít svůj vlastní pořad. O tři měsíce později HBO oficiálně potvrdilo, že Oliver bude uvádět svůj pořad LAST WEEK TONIGHT WITH JOHN OLIVER.

U nás je John Oliver zřejmě nejpopulárnější rolí profesora psychologie Iana Duncana v americkém seriálu ZPÁTKY DO ŠKOLY. V tomto seriálu se jeho postava měla objevovat pravidelně, to ale Oliver odmítal s tím, že nechtěl kvůli tomu opustit zmiňovanou THE DAILY SHOW. Po opuštění tohoto pořadu v roce 2013 se vrátil po absenci ve dvou sériích a v páté řadě seriálu se začal vyskytovat častěji. Oliver se letmo podílel i na seriálech jako MĚSTEČKO ZÁHAD, MY HERO nebo RICK AND MORTY.

Oliver se příliš na filmech prozatím nepodílí, vyskytl se pouze ve filmu GURU LÁSKY a daboval postavu Šmouly Fešáka v animovaných filmech ŠMOULOVÉ a ŠMOULOVÉ 2.

V roce 2010 si vzal za ženu veteránku z války v Iráku, Kate Norleyovou, která zde působila jako zdravotnice. Přestože bydlí v USA již od roku 2006, nikdy se nepokoušel zastírat svůj britský původ, ba naopak, jeho atypicky výrazný anglický přízvuk se vyskytuje téměř všude, v čem působí. Sám Oliver říká, že jeho přízvuk je 'křížencem' přízvuků z Birminghamu, Liverpoolu a Bedfordu.

Kucndo

Herecká filmografie

2013 Rick and Morty (TV seriál)
Šmoulové: Strašidelný speciál (TV film)
Šmoulové 2
2012 Městečko Záhad (TV seriál)
Randy Ninja (TV seriál)
Secret Policeman's Ball, The (divadelní záznam)
2011 Moves: The Rise and Rise of the New Pornographers
Šmoulové
2009 Důležité věci s Demetrim Martinem (TV seriál)
Zpátky do školy (TV seriál)
2008 Guru lásky
John Oliver: Terrifying Times (TV film)
2004 Green Wing (TV seriál)
2000 My Hero (TV seriál)
1999 People Like Us (TV seriál)
1985 Masterpiece Theatre: Bleak House (TV seriál)

Dokumentární

2015 Night of Too Many Stars: America Comes Together for Autism Programs (TV film)
2014 Harmontown

TV pořady

2015 The Late Show with Stephen Colbert (TV pořad)
67. Emmy Awards (TV pořad)
2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
Late Night with Seth Meyers (TV pořad)
2013 65. Emmy Awards (TV pořad)
2011 7 Minutes in Heaven (TV pořad)
2010 New York Stand-Up Show (TV pořad)
Rally to Restore Sanity and/or Fear, The (TV pořad)
2009 Noční Show Jimmyho Fallona (TV pořad)
2005 Mock the Week (TV pořad) - herec, a.z.
1996 The Daily Show (TV pořad)
1993 Noční show Conana O'Briena (TV pořad)
Noční show Davida Lettermana (TV pořad)
1991 Charlie Rose Show, The (TV pořad)

Scenáristická filmografie

2008 John Oliver: Terrifying Times (TV film)
2004 2004: The Stupid Version (TV film)
1999 Ženská liga (TV seriál)

TV pořady

2014 John Oliver: Co týden dal a vzal (TV pořad)
2010 New York Stand-Up Show (TV pořad)
Rally to Restore Sanity and/or Fear, The (TV pořad)
1996 The Daily Show (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace