foto

Kurt Russell

  • nar. 17.3.1951 (65 let)
    Springfield, Massachusetts, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dlouholetý přítel herečky Goldie Hawnové Kurt Russell se narodil v Massachusetts v USA otci Bingu Russellovi, profesionálnímu hráči baseballu. Už v devíti letech se začal objevovat ve filmech z produkce Walta Disneyho, ale čím byl starší, tím méně se herectví věnoval a ve dvaceti letech už to vypadalo, že se bude věnovat jen baseballu.

V roce 1973 se ale zranil a s baseballem musel skončit. K herectví se výrazněji vrátil roku 1979 televizním snímkem Elvis, kde zvárnil legendárního zpěváka a za svůj výkon byl nominován na Emmy. O dva roky později se stal hvězdou filmu Johna Carpentera Útěk z New Yorku, díky čemuž se dostal do Hollywoodu.

V roce 1982 opět spojil síly s Carpenterem a natočili spolu sci-fi horor Věc. Film ve své době příliš neuspěl u diváků ani u kritiků, ale dnes je řazen na špičku ve svém žánru. Následoval úspěšný snímek Silkwoodová s Meryl Streepovou, za který byl nominován na Zlatý glóbus. Úspěšný byl i rok 1986, kdy si zahrál v akční komedii Velké nesnáze v malé Číně. Pak se objevil v komedii Přes palubu, v akčních filmech Tequila Sounrise a Tango a Cash, a v roce 1991 ve svém zřejmě vůbec nejlepším filmu, dramatu Rona Howarda Oheň.

V roce 1993 zazářil ve westernu Tombstone a o rok později se objevil ve sci-fi hitu Rolanda Emmericha Hvězdná brána. V roce 1996 si zahrál v průměrném akčním snímku Boeing 747 v ohrožení a pak v relativně slušném thrilleru Únos, až přišel rok 1998 a s ním vysokorozpočtový snímek Paula W. S. Andersona Žoldák: Legie zkázy. Kurt za tento film inkasoval celých 20 milionů dolarů, ale z filmu se stal obrovský propadák a jeho kariéru dost poškodil.

Kurt záhy přestal od producentů dostávat nabídky na hlavní role ve velkých filmech a na plátně se objevil až o tři roky později v dalším propadáku 3000 mil na útěku. Comebackem tak pro něj, i když ne přímo hvězdným, byl snímek Camerona Crowea Vanilkové nebe s Tomem Cruisem v hlavní roli. Skutečným návratem na vrchol se ale pro Kurta stal hokejový snímek Miracle, který se v roce 2004 stal v USA nečekaným hitem a Kurtovi zajistil roli v dalším úspěšném snímku – rodinném dobrodružství Sky High.

Jak to tak vypadá, Kurtova kariéra je opět na vzestupu, což dokazuje i jeho budoucí snímek Dobrodružství Poseidonu.

Jirka "Indiana" Vosátka

Herecká filmografie

2017 Fast 8
Guardians of the Galaxy Vol. 2
2016 Deepwater Horizon: Moře v plamenech
2015 Kosti a skalp
Osm hrozných
Rychle a zběsile 7
2013 Loupež na úrovni
2011 Poslední gól
2007 Cutlass
Grindhouse: Auto zabiják
2006 Poseidon
2005 Snílek
Škola superhrdinů
2004 Hokejový zázrak
Jimmy Glick v Lalawoodu
2002 Interstate 60
Temný stín nad L.A.
2001 Vanilkové nebe
3000 mil na útěku
1998 Žoldák: Legie zkázy
1997 Únos
1996 Boeing 747 v ohrožení
Útěk z L.A.
1994 Forrest Gump
Hvězdná brána
1993 Tombstone
1992 Kapitán Ron
Zhoubná vášeň
1991 Oheň
1989 Tango a Cash
Zimní lidé
1988 Tequila Sunrise
1987 Přes palubu
1986 Ta nejlepší léta
Velké nesnáze v Malé Číně
1985 Vražedný ráj
1984 Odpolední směna
1983 Silkwoodová
1982 Věc
1981 Liška a pes
Útěk z New Yorku
1980 Amber Waves (TV film)
Ojetá auta
1979 Elvis Presley (TV film)
1977 Christmas Miracle in Caufield, U.S.A. (TV film)
1976 Captive: The Longest Drive 2, The
Dlouhá dobytčí stezka (TV film)
Quest, The (TV film)
Quest, The (TV seriál)
1975 Search for the Gods (TV film)
Smrtící věž (TV film)
The Strongest Man in the World
1974 New Land, The (TV seriál)
1973 Charley and the Angel
Love Story (TV seriál)
Super táta
1972 Now You See Him, Now You Don't
1971 Fools' Parade
Chlupatý poradce
Mickeyho přátelé (TV seriál)
1970 Dad, Can I Borrow the Car? (TV film)
1969 Computer Wore Tennis Shoes, The
Guns in the Heather
1968 Horse in the Gray Flannel Suit, The
One and Only, Genuine, Original Family Band, The
1967 Mosby's Marauders
1966 Follow Me, Boys!
1964 Daniel Boone (TV seriál)
Guns of Diablo
1963 Stalo se na světové výstavě
Travels of Jaimie McPheeters, The (TV seriál)
Uprchlík (TV seriál)
1957 Sugarfoot (TV seriál)

Dokumentární

2014 Pistolníci (TV seriál)
2009 Streisand: Live in Concert (koncert)
2008 The Age of Believing: The Disney Live Action Classics (TV film)
2006 Ničivá vlna (TV film)
2004 AFI Tribute to Meryl Streep (TV film)
2003 Making of 'Stargate', The
Secret Files of the SGC, The - a.z.
2002 Dobe and a Company of Heroes (TV film)
Prelude to a Dream
2000 Lord Stanley's Cup: Hockey's Ultimate Prize
1998 Intimate Portrait: Halle Berry (TV film)
Thing: Terror Takes Shape, The
1994 100 Years of the Hollywood Western (TV film)
1985 Making of 'The Mean Season', The (TV film)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Oscar's Red Carpet 2014 (TV pořad)
2001 America: A Tribute to Heroes (TV pořad)
73. Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1991 Voices that Care (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1979 The 31st Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad)
1977 Battle of the Network Stars II (TV pořad)

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(424)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace