foto

Vlasta Chramostová

  • nar. 17.11.1926 (87 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Česká filmová a především divadelní herečka, jedna z nejvýznamějších, co se na naší scéně obevily. Také skvělá publicistka. Své názory prosazovala tvrdě. Mnohým lidem se ale nezamlouvaly, a proto se stala velmi kontroverzní osobou. Jedni ji fandí, druzí odsuzují. Byla dvakrát nominována na Českého lva (Je třeba zabít Sekala, Kuře melancholik). Bývalý prezident Václav Havel ji udělil roku 1998 Řád T. G. Masaryka III. třídy za vynikající zásluhy o demokracii a lidská práva.

V letech 1941 až 1945 studovala na Státní konzervatoři v Brně. Za komunistické éry ji bylo umožněno hrát v mnoha filmech a v Národním divadle, ale po podepsání Charty 77 jí bylo hraní znemožněno, a tak hrála doma ve svém bytě pro přátele. Po osvobození byla u zrodu brněnského Svodobného divadla, poté působila v Městském divadle v Olomouci. Následovali 4 sezony ve Státním divadle v Brně. Na dalších dvacet let spojila svůj umělecký život s pražským Divadlem na Vinohradech. Dostala zde řadu velkých rolí, např. byla Marii Stuartovnou, Annou Kareninou, Roxanou atd.

Sama herečka o sobě říká:
„Prožila jsem tři životy. První byl herecký, druhý disidentský a třetí byl životem návratů. Herecký trval od 15 do 44, disidentský dalších 20 roků. Teď žiji návraty.“

John "Jack" "lesumir" Kennedy

Herecká filmografie

2014 První republika (TV seriál)
2011 Odcházení
2010 Odcházení (divadelní záznam)
2007 Hraběnky (TV seriál)
2003 PF 77 (TV film)
2001 Samota (TV film)
1999 Kuře melancholik
1997 Je třeba zabít Sekala
1990 Zpráva o pohřbívání v Čechách (divadelní záznam)
1979 Play Macbeth (divadelní záznam)
1972 Michelup a motocykl (TV film)
1971 Bečička (TV film)
1970 Drobínek (TV film)
Lítost (TV film)
Romanetto (TV film)
1969 Alchymista (divadelní záznam)
Kaviár jen pro přátele (TV film)
1968 Klapzubova jedenáctka (TV seriál)
Maratón
Objížďka
Spalovač mrtvol
1967 Jegor Bulyčov (TV film)
Případ paní Luneauové (TV film)
Soudničky (TV seriál)
1965 Bílá paní
Délka polibku devadesát
Lysistrata (TV film)
1964 Komedie s Klikou
1963 Až přijde kocour
Skotská s ledem (TV film)
1962 Deštivý den
Letos v září
Sganarel lékařem (TV film)
Tvrdohlavá žena a zamilovaný školní mládenec (TV film)
1961 Dalskabáty hříšná ves aneb Zapomenutý čert (divadelní záznam)
Hrdinové okamžiku (TV seriál)
Chvíle rozhodnutí (TV film)
Námluvy (TV film)
Spadla s měsíce
1960 Nejsme doma (TV film)
Paní Bovaryová (TV film)
Rozrušená země (TV film)
Šlamastyka s Měsícem
Zlé pondělí
1959 Probuzení
Radúz a Mahulena (TV film)
1958 Rodiče (studentský film)
1957 Bomba
Škola otců
1956 Honzíkova cesta
Hra o život
1955 Po noci den
Rudá záře nad Kladnem
1954 Hry lásky plné (TV film)
1953 Ó, ti lektoři... (studentský film)
Tajemství krve
1952 Nad námi svítá
1951 Akce B
1950 Past
1949 Veliká příležitost

Dokumentární

2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
2009 Má Vlast(a)
2008 Po stopách hvězd (TV seriál)
2006 Paní Olga (TV film)
Předčasná úmrtí: Trojka z mravů (TV film)
2005 Paralelní portrét (TV film)
2004 Vyznavač ticha (TV film)
2002 Diagnóza: Smrt nenávistí (TV film)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
1997 Nesmrtelná hvězda Božena Němcová
Přerušené jaro (TV film)
1996 Co dělat? (Cesta z Prahy do Českého Krumlova aneb Jak jsem sestavoval novou vládu)
1992 Konjunkturální portrét aneb Tři životy Vlasty Chramostové (TV film)
Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství
1990 Případ Dr. Horáková
1958 Oldřich Nový

TV pořady

2013 Ceny Thálie 2012 (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2011 Těžká léta československého filmu 1969 - 89 (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
Show Jana Krause (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
1999 Noc s Andělem (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 GEN - Galerie elity národa (TV pořad)
1961 Herci a písničky (TV pořad)