foto

František Ringo Čech

  • nar. 9.7.1943 (73 let)
    Praha, Protektorát Čechy a Morava
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

František Ringo Čech, původním jménem František Čech je kontroverzní český bubeník, zpěvák, textař, herec, politik, publicista, scénárista, divadelník, naivní malíř a spisovatel. František Ringo Čech se narodil 9. července 1943 v Praze. Matka byla Češka a otec pocházel z Vídně.

Vyučil se televizním pravářem. Po vyučení odchází studovat na Státní konzervatoř v Praze. Během studia působí ve skupině tradičního jazzu a stává se spoluzakladatelem skupiny Olympic.Z této doby pochází jeho umělecké přízvisko Ringo podle vzoru bubeníka Beatles Ringo Starra. Po ukončení studia na Státní konzervatoři odjíždí jako herec Černého divadla do Las Vegas. V této době se také objevil v miniroli ve filmu JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY.

V roce 1985 přestává být hudba jeho hlavní profesí a zakládá Čechovo Prozatímní divadlo, kde je protagonistou a ředitelem. V průběhu deseti let měl dva vlastní televizní pořady: ZPÍVÁ A HOVOŘÍ F. R. Č. a shakespearovskou trilogii TŘIKRÁT S WILDOU, společně s Petrem Novotným. S ním napsal scénáře k filmům PŘÁTELÉ BERMUDSKÉHO TROJÚHELNÍKU a s režisérem Smyczkem SEDM HLADOVÝCH.

V roce 1991 vstupuje na politickou scénu, ale parlamentní volby prohrál. V roce 1994 se za ČSSD stává členem Zastupitelstva hlavního města Prahy. V roce 1995 je jmenován ředitelem Divadla v Dlouhé. V roce 1996 opět vyhrává pražské primárky za ČSSD a stává se poslancem Parlamentu ČR. Dále se mu už tak na politické scéně nedaří a když prohrává senátní volby tak se stahuje z politické scény.

Miroslav "Smurfs" Stehlík

Herecká filmografie

2016 Jak básníci čekají na zázrak
2012 Síň slávy televizní zábavy - František Ringo Čech
2009 Na Brusel, Vávro! Na Brusel! (divadelní záznam)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1992 Pravda o zkáze Titaniku (divadelní záznam)
1991 Dívčí válka (divadelní záznam)
1988 Sedem jednou ranou
1986 Pytačky (TV film)
1983 Písně by neměly umírat
1982 Dynastie Nováků (TV seriál)
Hlavní výhra (TV film)
Jak svět přichází o básníky
1981 Mezi námi kluky
Opera ve vinici
1977 Hop - a je tu lidoop
1976 Bouřlivé víno
1975 Romance za korunu
1971 Hop dva tři Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna ... (divadelní záznam)
1970 Návštěvní den č. 5 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 6 (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna (divadelní záznam)
Návštěvní den Miloslava Šimka a Jiřího Grossmanna v Semaforu (divadelní záznam)
Pánský večírek (divadelní záznam)
1969 Návštěvní den č. 2 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 3 (divadelní záznam)
Návštěvní den č. 4 (divadelní záznam)

Dokumentární

2014 Tělo plné štěstí (studentský film)
13. komnata Františka Ringo Čecha (TV film)
2013 ČT Live - Pražský výběr (koncert)
Tajemství lásek slavných (TV film)
2012 Tajemství Františka Ringo Čecha (TV film)
Tajemství Heleny Růžičkové (TV film)
2007 Jiří Schelinger - Holubí dům
2005 Šimek šoumen (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1998 Bigbít (TV seriál)
1997 Předčasná úmrtí: Holubí andante (TV film)

TV pořady

2015 Český slavík Mattoni 2015 (TV pořad)
Ringo Family (TV pořad)
2014 DVTV (TV pořad)
Konfrontace Petra Fischera (TV pořad)
TGM: Talkshow Geni a Míši (TV pořad)
2013 Česko vaří s Pohlreichem ŽIVĚ (TV pořad)
Kdopak by se Čecha bál (TV pořad)
Máme rádi Česko (TV pořad)
Nejlepší scénka (TV pořad)
Sejdeme se na Cibulce (TV pořad)
Televizní legendy (TV pořad)
60 pečetí (TV pořad)
2012 Česká 30 (TV pořad)
TýTý 2011 (TV pořad)
Večer plný hvězd (TV pořad)
Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Pokondr live (TV pořad)
Souboj seriálů... vy rozhodnete! (TV pořad)
2010 Autoškola národa (TV pořad)
Letíme (TV pořad)
7 divů Česka (TV pořad)
2009 Tajomstvo mojej kuchyne (TV pořad)
Zázraky přírody (TV pořad)
2008 Čtenářský deník (TV pořad)
Mr. GS (TV pořad)
2005 Silvestr 2005 (TV pořad)
Všechnopárty (TV pořad)
168 hodin (TV pořad)
2004 Kam zmizel ten starý song (TV pořad)
Reportéři ČT (TV pořad)
Silvestr 2004 (TV pořad)
2003 Silvestrovský božský výběr (TV pořad)
2001 Bárymetr (TV pořad)
Dobroty (TV pořad)
Tyjátr (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
Tele Tele (TV pořad)
Věštírna (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Silvestr 99 (TV pořad)
Skopičiny (TV pořad)
Zlatá mříž (TV pořad)
1998 Aj múdry schybí (TV pořad)
DO-RE-MI (TV pořad)
Nikdo není dokonalý (TV pořad)
SILVESTR 1998 (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1995 Horoskopičiny (TV pořad)
1994 Čundrcountryshow (TV pořad)
1992 The Best of Večírek (TV pořad)
V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Večírek nejen pro zvané (TV pořad)
1987 Klip klap (TV pořad)
Třikrát s Wildou (TV pořad)
1986 Písničky pro magnetoskop aneb Haló, tady Orchestr a balet Čs. televize (TV pořad)
1985 Hity Praotce Čecha, aneb Haló, tady Orchestr a Balet Čs. televize (TV pořad)
1983 Den otevřených dveří aneb Čí jsou hory? Kavčí! (TV pořad)
Sešlost (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1980 Jak se vám líbí? (TV pořad)
1979 Ring volný (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)

Hudební videoklipy

2016 PSH: Fuck off (hudební videoklip) - a.z.

Scenáristická filmografie

2009 Na Brusel, Vávro! Na Brusel! (divadelní záznam)
2000 Pra pra pra (TV seriál)
1992 Pravda o zkáze Titaniku (divadelní záznam)
1991 Dívčí válka (divadelní záznam)
1988 Sedm hladových
1987 Přátelé Bermudského trojúhelníku

TV pořady

2000 Tele Tele (TV pořad)
1987 Třikrát s Wildou (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace