Reklama

Reklama

Preston Sturges

Preston Sturges

nar. 29.08.1898
Chicago, Illinois, USA

zem. 06.08.1959 (60 let)
New York City, New York, USA

Biografie (1)

V panteonu nejvýraznějších komediografů klasického Hollywoodu (společně s Lubitschem a Wilderem) vyniká Preston Sturges jako ten nejméně známý a co do životopisu nejvíce extravagantní tvůrce. Dětství prožil především cestováním po Evropě po stopách Isadory Duncanové, americké tanečnice a zároveň přítelkyně a idolu Sturgesovy výstřední matky, která svého syna oblékala do starořeckých tunik. Evropská zkušenost Sturgese „poznamenala“ jeho smyslem pro frašku, absurdní… (více)

Zajímavosti (3)

Bratříčku, kde jsi? (2000)

  • Název filmu je přímou aluzí ke klasice Prestona Sturgese Sullivanovy cesty (1941). Hlavní hrdina Sturgesova snímku, režisér John Sullivan, se vydává na road trip v převlečení za tuláka, aby poznal odvrácenou tvář Ameriky, protože touží natočit sociálně kritický film „Bratříčku, kde jsi?“. (Hwaelos)

Příběh z Palm Beach (1942)

  • Cenzorský úrad odmietol nielen Sturgesov názov filmu, ktorý mal pôvodne znieť Is Marriage Necessary?, ale aj scenár, ktorý mu predložilo štúdio Paramount. Ako dôvod boli uvedené sexuálne sugestívne dialógy a situácie, ktoré sa tu nachádzali. Kvôli tomu boli urobené mnohé zmeny, ako napr. zmena názvu filmu na The Palm Beach Story alebo počet predchádzajúcich manželstiev Maud, ktorý bol zredukovaný z 8 na 3 (a dve anulované). (ČSFD)

Galerie (8)

Reklama

Scenárista

Režisér

Producent

Herec

Filmy
1958

Pařížské prázdniny

1950

Vendetta

1942

Star Spangled Rhythm

1941

Sullivanovy cesty

1940

Christmas in July

Dokumentární
2020

The Directors (seriál) - a.z.

 

Preston Sturges - a.z. (S05E07)

Ovládací panel

Fanklub

(7)

Reklama

Reklama