foto

Radka Fidlerová

  • nar. 20.2.1946 (70 let)
    Karlovy Vary, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dětství prožila v lékařské rodině v poválečných Karlových Varech a do jejího života přirozeně patřily hodiny klavíru, baletu, sport, domácí loutkové divadlo. Sportovní kariéru zhatilo zranění. V patnácti letech začala hrát s kamarády v amatérském autorském divadle Kapsa. Společně s kamarádkou Danou Kolářovou se pak přihlásily na herectví na DAMU a byly přijaty do ročníku Libuše Havelkové a Františka Salzera. Po studiích v letech 1964–1968 zůstala na volné noze. Tehdy se setkala se Zdenkem Potužilem a Miki Jelínkem a společně s nimi se stala zakladatelkou Divadla na okraji (Snídaně u Tiffanyho, Knedlíkové radosti, Mladý muž a bílá velryba, Labuť, která škrtí, Romeo a Julie, Lady Macbeth Mcenského újezdu, Švejci, Faust). Zde působila až do jeho zrušení v roce 1987. Poté ji Zdenek Potužil jako umělecký šéf Divadla Rokoko znovu přizval ke spolupráci. V Městských divadlech pražských zůstala i po jeho odchodu. Výrazná je i její práce pedagogická. V devadesátých letech dělala nejprve asistentku herecké tvorby na DAMU, později vedla dramatickou výchovu na Konzervatoři Duncan Centrum. V roce 1998 se na DAMU vrátila a spolupracovala tu do nedávna jako odborná asistentka na katedře alternativního a loutkového divadla s Janem Bornou a s kolegou z někdejšího Divadla na okraji Ondřejem Pavelkou. Se svými studenty se pak symbolicky vrátila do časů Rubínu, když si s nimi v DISKu zahrála v divadelním projektu 13 tisíc vteřin (Večer tříkrálový, Tři sestry a Čekání na Godota).

Městská divadla pražská

Herecká filmografie

2016 Madame (TV seriál)
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
Ve jménu otce (E07)
2013 Cyril a Metoděj - Apoštolové Slovanů (TV seriál)
Cyril a Metoděj – Apoštolové Slovanů
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
Lilie (studentský film)
2005 Ulice (TV seriál)
2004 Hop nebo trop (TV seriál)
2001 Naše děti (TV film)
Šípková Růženka (TV seriál)
1999 Agáta
1998 Silná jako smrt (TV film)
1996 Venušin vrch (TV film)
1990 Začátek dlouhého podzimu
1989 Faust (TV film)
1987 Pravidlá kruhu
1986 Pavučina
1985 Podfuk
1984 Amadeus
1983 Pasáček z doliny
Vzpurní svědkové (TV film)
Zámek Nekonečno
1982 Králíci s moudrýma očima (TV film)
1980 Blues pro EFB
Trhák
1979 Božská Ema
Jak rodí chlap
1975 Tam, kde hnízdí čápi

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace