foto

Nancy Cartwright

  • nar. 25.10.1957 (59 let)
    Kettering, Ohio, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Nancy Campbell Cartwright se narodila v městě Dayton v Ohiu jako čtvrté ze šesti dětí Franka a Miriam Cartwrightových. Vyrůstala ale ve městě Kettering v Ohiu. Ve 12 letech se stala členkou dětské divadelní společnosti a poprvé se objevila na jevišti ve hře An Old-fashioned Christmas. S touto skupinou pak cestovala a vystupovala další čtyři roky. Studovala na Fairmont West High School a poté na Ohio University, kde v roce 1978 získala magisterský titul v oboru komunikace. Již během studia na střední a později na vysoké škole se úspěšně účastnila mnoha řečnických soutěží a porotci jí opakované doporučovali pro dabování animovaných programů.

V roce 1977, rok před ukončením vysoké školy, začala svůj hlas propůjčovat pro reklamní nahrávky daytonského rádia WING. Poté, co toto rádio navštívil zástupce společnosti Warner Bros. Records, poslal Nancy seznam kontaktů působících v oblasti animovaných filmů a seriálů. Jedním z těchto kontaktů byl i Daws Butler, se kterým se Nancy spojila, zanechala mu nahrávku a on souhlasil s tím, že bude jejím mentorem a učitelem. V roce 1978 se tedy Nancy přestěhovala do Hollywoodu a pracovala pod jeho vedením. Poté studovala také na Art Department kalifornské univerzity. Studium ukončila v roce 1981 a získala magisterský titul v divadelních vědách. Zde se také poprvé setkala s budoucím režisérem populárního seriálu SIMPSONOVI, Davidem Silvermanem. Když spolu tehdy z legrace udělali dohodu, že spolu jednou udělají televizní show, ještě netušili, že ji opravdu dodrží. Nancy je totiž známá hlavně tím, že svůj hlas propůjčila postavě Barta Simpsona, ačkoliv původně přišla na konkurz ucházet se o dabování Lízy. Za dabování Barta Simpsona, kterému se věnuje od počátku seriálu v roce 1989, získala v roce 1992 cenu Emmy a v roce 1995 cenu Annie. V seriálu ale nedabuje jenom Barta, nýbrž i Nelsona Muntze, Todda Flanderse a Ralpha Wigguma.

Nicméně její první profesionální prací bylo dabování Glorie v animovaném rodinném seriálu RICHIE RICH, po kterém následovala jedna z hlavních ženských rolí v dramatu MARIAN ROSE WHITE (1982). Jejím prvním výraznějším úspěchem ale byla v roce 1983 role Ethel, dívky, která zůstane uvězněná v animovaném světě, v povídkovém filmu ZÓNA SOUMRAKU. Poté, co pokračovala v hledání hereckých rolí, ucházela se v roce 1987 o roli Lízy v krátkém animovaném seriálu o dysfunkční rodině, který se tenkrát vysílal v THE TRACEY ULLMAN SHOW. Zaujala ji ale více role Barta a tvůrce seriálů Matt Groening jí umožnil vyzkoušet si jeho dabing a poté jí tuto roli nabídl. Pro tuto show ho Nancy dabovala tři sezóny, do roku 1989, kdy se z něj stal samostatný seriál SIMPSONOVI. V roce 1997 dostala Nancy nabídku nadabovat ženské postavy pro animovaný seriál SOUTH PARK, kterou ale odmítla, protože jí tento seriál připadal příliš útočný. Kromě seriálu SIMPSONOVI propůjčila hlas také postavám dalších seriálů jako napříkald ALVIN A ČIPMANKOVÉ, MY LITTLE PONY AND FRIENDS, GALAXY HIGH SCHOOL, ANIMANIACS (Mindy) a další. V roce 2000 vydala svou autobiografii nazvanou „My life as a 10-year-old boy.“

O svých narozeninách v říjnu roku 1988 se seznámila se spisovatelem Warrenem Murphym a již o dva měsíce podzěji, v prosinci roku 1988 se za něj provdala. Žila s ním až do roku 2005 a během tohoto manželství se jim narodily dvě děti: dcera Lucy Mae a syn Jackson.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2014 Simpsons Als Ice Bucket Challenge
7T (TV seriál)
2012 Simpsonovi: Maggie zasahuje
2008 Simpsons Ride, The
2007 Simpsonovi ve filmu
2006 Náhradníci (TV seriál)
2004 Simpsons: Gone Wild, The (TV seriál)
2003 All Grown Up (TV seriál)
Kim Possible: Problém s časem (TV film)
Lumpíci v divočině
The Simpsons: Dark Secrets (TV seriál)
2002 Kim Possible (TV seriál)
Rapsittie Street Kids: Believe In Santa (TV film)
Simpsons: Heaven and Hell, The
The Simpsons Film Festival (TV seriál)
2001 Timber Wolf
2000 God, the Devil and Bob (TV seriál)
The Simpsons.com
1999 Bartovy hvězdné války: Simpsonovi vrací úder (TV film)
Big Guy and Rusty the Boy Robot (TV seriál)
Mike, Lu & Og (TV seriál)
Simpsons: Greatest Hits, The
Wakko's Wish
1998 Godzilla
Jungle Book: Mowgli's Story, The
Pinky, Elmyra & the Brain (TV seriál)
Simpsonovi: Příliš drsný pro TV (TV film)
Toonsylvania (TV seriál)
Země dinosaurů 6: Tajemství ještěří skály
1996 Suddenly (TV film)
Vows of Deception (TV film)
1995 Timon a Pumbaa (TV seriál)
Twisted Tales of Felix the Cat, The (TV seriál)
1994 Aladinova dobrodružství (TV seriál)
Critic, The (TV seriál)
1993 Animáci (TV seriál)
Bonkers (TV seriál)
Goof Troop Christmas, A (TV film)
Precious Victims (TV film)
Problem Child (TV seriál)
Růžový panter (TV seriál)
2 Stupid Dogs (TV seriál)
1992 Goofyho tlupa (TV seriál)
Petal to the Metal
Raw Toonage (TV seriál)
1991 Lumpíci (TV seriál)
1990 Tom a Jerry Kids: Jerry a fazole
Tom a Jerry kids: Lúpežníci
Tom a Jerry kids: S.O.S. ninja
Tom a Jerry Kids: Tom a malá myška
Tom a Jerry Kids: Tom chůvou
Tom a Jerry Kids: Zdá se mi o sýru
1989 Dinosaurek Dink (TV seriál)
Malá mořská víla
Malý Nemo: Dobrodružství v Dřímkově
Simpsonovi (TV seriál)
Simpsonovi: Vánoce u Simpsonových (TV film)
Simpsons: Family Therapy, The (TV film)
1988 Falešná hra s králíkem Rogerem
Fantastic Max (TV seriál)
Going Undercover
The Simpsons: Family Portrait (TV film)
1987 Chipmunkova dobrodružství
Příběhy Pepka námořníka (TV seriál)
The Tracey Ullman Show (TV seriál)
1986 Galaxy High School (TV seriál)
Glo Friends, The (TV seriál)
Můj malý Pony (TV seriál)
My Little Pony: The Movie
Pound Puppies (TV seriál)
1985 Maso a krev
Not My Kid (TV film)
Seminaristé
1984 Amazing Bunjee Venture, The (TV film)
Snorks, The (TV seriál)
1983 Alvin & the Chipmunks (TV seriál)
Deadly Lessons (TV film)
Monchichis (TV seriál)
Saturday Supercade (TV seriál)
Zóna soumraku
1982 Marian Rose White (TV film)
Rules of Marriage, The (TV film)
Shirt Tales, The (TV seriál)
1981 Ri¢hie Ri¢h (TV seriál)
Skokie (TV film)
1980 Richie Rich/Scooby-Doo Hour, The (TV seriál)

Dokumentární

2015 Going Clear: Scientology and the Prison of Belief - a.z.
2013 Love All Humans
2010 Simpsons: Celebrity Friends, The (TV film)
The Simpsons: Access All Areas (TV film)
2005 100 Greatest Cartoons (TV film)
2003 50 Greatest TV Animals (TV film)
2000 Simpsons: America's First Family, The (TV film)
1999 The Directors (TV seriál)

TV pořady

2012 Stand Up to Cancer (TV pořad)
2010 Simpsons 20th Anniversary Special: In 3-D! On Ice!, The (TV pořad)
2009 9th Meteor Ireland Music Awards, The (TV pořad)
2000 GPTV (TV pořad)
Rove Live (TV pořad)
1991 Comic Relief IV (TV pořad)
1990 The 42nd Annual Primetime Emmy Awards (TV pořad) - vyp.

Hudební videoklipy

1993 Dangerous: The Short Films (hudební videoklip)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace