foto

Nataša Gollová

  • nar. 27.2.1912
    Brno, Rakousko-Uhersko
  • zem. 29.10.1988 (76 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Pro mnohé nejzářivější herečka našeho předválečného filmu se narodila jako Nataša Hodáčová. Její tatínek byl národohospodář František Hodáč. Umělecké jméno si dala podle příjmení svého dědečka, historika Jaroslava Golla. Po gymnáziu studovala Filosofickou fakultu UK v Praze. Měla velký talent na cizí jazyky a byla členkou taneční skupiny. Už jako mladinkou ji lákalo divadlo. Začala herectví studovat soukromně, ale ještě než se na divadelních prknech prosadila, dostala první nabídku od filmu - Kantor ideál (1932), avšak jednalo se zatím o méně než epizodní roličku.

Následovalo pár dalších nevýznamných rolí, ale v roce 1939 přišel zlom. Miroslav Cikán ji obsadil do filmu Příklady táhnou, kde se naplno projevil její komediální talent. Tohoto daru však ještě více využil režisér Martin Frič, který dal Nataše Gollové u filmu vůbec největší příležitosti. Crazy komedií Eva tropí hlouposti vytvořil z Nataši Gollové jednu z nejoblíbenějších českých hereček a idol mladých dívek. Ještě před ztřeštěnou Evou si zahrála usedlou Mařenku v Kristiánovi. S Martinem Fričem pak spolupracovala na filmech Hotel modrá hvězda (1941) a Roztomilý člověk (1941), ve všech čtyřech jí byl partnerem Oldřich Nový.

Bohužel to vypadá, že na vážné role neměla štěstí. Za zmínku snad stojí alespoň postava Helenky v Pohádce máje (1940) od Otakara Vávry, kde Ríšu hrál Svatopluk Beneš. Avšak filmy jako Bezdětná (1935), Okouzlená (1942), Bláhový sen (1943) padly v zapomnění, stejně jako ty z doby po válce. Ještě dvakrát se ale ukázala v úspěšných komediích: ve Fričově Císařově pekaři (1951), role umělé (neumělé) bytosti Sirael jí padla jako ulitá. A Drahé tety a já (1974), kde už jako stará nemocná paní skvěle ztvárnila čipernou Fany.

Nataša Gollová zemřela 29. října 1988 v Praze a pohřbena je na Vyšehradském hřbitově. Byla to nejen výborná herečka, ale také krásná žena, inteligentní člověk, zkrátka velká osobnost a to nejen filmu.

Iva "Ingrid" J.

Herecká filmografie

1984 Sanitka (TV seriál)
1983 Chladna zrána (TV film)
Radostné události (TV film)
Restaurace (TV film)
1982 Šťastný domov (TV film)
To se ti povedlo, Julie (TV film)
1981 Burácení s burácem (TV film)
Konečná stanice
Proč se vraždí starší dámy (TV film)
1980 Soud pana Havleny (TV film)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Pátek není svátek
Poprask na silnici E 4
1978 Babička je ráda (TV film)
O statečné princezně Janě (TV film)
Stříbrná pila (TV seriál)
1977 Biela stužka v tvojich vlasoch
1976 Nezbedná pohádka (TV film)
1975 Čtrnáctý v řadě (TV film)
Údržbáři (TV film)
1974 Drahé tety a já
Muž, který se spustil (TV film)
1971 Rozsudek (TV seriál)
1970 Drobínek (TV film)
Hlídač
1969 Hvězda
Případ pro začínajícího kata
Učedník kouzelníka Čáryfuka (TV film)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Hup a Hop (TV seriál)
Pražské noci
Sňatky z rozumu (TV seriál)
Spalovač mrtvol
Vajíčko (divadelní záznam)
1967 Dívka s třemi velbloudy
O princezně, která pořád vařila (TV film)
1966 Ceremoniál (studentský film)
Fantom Morrisvillu
Maigret a smutný Alfréd (TV film)
1965 Bloudění
1964 Drahý zesnulý (TV film)
Komedie s Klikou
Obraz (TV film)
Strakatí andělé
Trik aneb Jak dámu okouzlit aneb Jak manžela oblafnout (TV film)
1963 Strach a bída třetí říše
1962 Chlapec a srna
Neomylní (TV film)
1960 Rychlík do Ostravy
1959 Kruh
Rodina Bláhova (TV seriál)
1958 Hlavní výhra
1957 Liják (TV film)
1956 Kudy kam?
1955 Něco se tu změnilo
Punťa a čtyřlístek
1951 Císařův pekař a pekařův císař
1944 Vrať se ke mě zpět
1943 Bláhový sen
Šťastnou cestu
1942 Okouzlená
Velká přehrada
1941 Hotel Modrá hvězda
Roztomilý člověk
Rukavička
1940 Katakomby
Konečně sami
Okénko do nebe
Pohádka máje
1939 Dívka v modrém
Eva tropí hlouposti
Kristian
Lízino štěstí
Příklady táhnou
Studujeme za školou
Tulák Macoun
V pokušení
1938 Zborov
1936 Naše XI.
1935 Bezdětná
1932 Kantor Ideál

Dokumentární

2010 Komici na jedničku (TV seriál)
2007 Naška, slečna z dobré rodiny (TV film)
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
1984 Modravých dálek volání (TV film)
1978 Magistři smíchu
1941 II. Filmové žně

TV pořady

1995 Úsměvy českého filmu (TV pořad)
1964 Půjčovna talentů (TV pořad)