foto

Venantino Venantini

  • nar. 17.4.1930 (86 let)
    Fabriano, Ancona, Itálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Venantino Venantini patří k těm hercům, kteří svou práci dělili téměř rovnoměrně mezi Francii a Itálii, a i když hrál jen vedlejší role, jeho tvář znají z desítek filmů i čeští diváci. Narodil se jako Enrico Venantino Venantini v malém městečku Fabriano ve střední Itálii, kde také vyrůstal, než se odhodlal k odchodu do Říma. V hlavním městě chtěl studovat malířství, nepodařilo se mu ale získat stipendium a na financování studia si začal přivydělávat jako komparzista ve filmech.

V první větší roli se Venantini představil v komedii DEN V SOUDNÍ BUDOVĚ (Un giorno in pretura, 1954) a vzhledem ke své atraktivní vizáži začal dostávat další nabídky k filmování. V padesátých letech se ale prozatím nevzdával svého snu stát se malířem a některé výzvy – i od slavných režisérů – odmítal. Teprve Franco Rossi jej získal pro větší roli ve filmu NAHÁ ODYSSEA (Odissea nuda, 1961). Tady začala jeho bohatá filmová kariéra, během níž točil v některých obdobích i několik filmů ročně. Díky výborné znalosti francouzštiny dosáhl výraznějšího věhlasu nejprve ve Francii, kde jej do poměrně velkých vedlejších rolí angažovali slavní režiséři jako Georges Lautner (NEBOŽTÍCI – Des pisselints de la racine, 1963; VELEKOBYLA – La grande sauterelle, 1966) nebo Gérard Oury (SMOLAŘ – Le corniaud, 1964), v Lautnerově kriminálce GALIA (1966) vytvořil dokonce ústřední pár spolu s Mireille Darc.

V návaznosti na úspěšně se rozvíjející kariéru u filmu vypustil své první křestní jméno a z druhého křestního jména a příjmení vznikl působivý pseudonym Venantino Venantini. Pochopitelně jej neminuly příležitosti ve velkých mezinárodních projektech a objevil se například v americkém historickém filmu VE SLUŽBÁCH PAPEŽE (The Agony and the Ecstasy, 1964), zmínku si zaslouží i početnější spolupráce s Louisem de Funesem (GRAND RESTAURANT PANA SEPTIMA – Grand Restaurant, 1966; POŠETILOST MOCNÝCH – La folie des grandeurs, 1971), znovu točil také s Georgesem Lautnerem (BYL JEDNOU JEDEN POLICAJT - Il était une fois un flic, 1971; POLICAJT NEBO ROŠŤÁK – Flic ou voyou, 1978).

Typově se Venantini v šedesátých letech hodil také do špionážních filmů a například s již zmíněnou Mireille Darc hrál ve snímku OPERACE ZLATÝ ŠÍP (Zarabanda bing bing, 1966), uplatnění našel také v italských spaghetti westernech a v 70. letech se často objevoval v odnoži kriminálního žánru, tzv. giallo filmů (SLOUŽÍ POLICIE OBČANOVI? – La polizia e al servizio del cittadino?, 1973). Hvězdné obsazení doplnil také v ambicióznějších projektech, připomeňme například Lelouchův CELÝ JEDEN ŽIVOT (Une toute la vie, 1974) nebo mezinárodně úspěšnou KLEC BLÁZNŮ (La cage aux folles, 1978).

V osmdesátých letech pracoval pro film o poznání méně, naopak četnější spolupráci navázal v té době s televizí a účinkoval v řadě seriálů. Z pozdější Venantiniho filmografie stojí za zmínku česko-italský snímek ZKOUŠKA PAMĚTI (Prova di memoria, 1993), v němž se objevil s řadou českých herců. Připomeňme také Scolův film VEČEŘE (La cena, 1998), který vynesl prestižní cenu Stříbrná stuha hromadně celému mužskému ansámblu včetně Venantiniho.

I přes pokročilý věk zůstává Venantino Venantini stále aktivní, mohli jsme jej vidět například po boku Alaina Delona v seriálu FRANK RIVA (2003), jako královský krejčí se objevil také v historickém životopisném filmu JEANNE POISSON, MARKÝZA DE POMPADOUR (Jeanne Poisson, marquise de Pompadour, 2006). V podružných rolích se v nedávné době objevil v komedii JE NÁM OSMNÁCT (Nos 18 ans, 2009) a v thrilleru 22 VÝSTŘELŮ (L′immortel, 2010).

Své soukromí si Venantino Venantini přísně chrání, je ale známo, že počátkem sedmdesátých let žil s jistou Američankou, s níž měl syna a dceru. Syn Luca Venantini (*1970) se později též prosadil jako herec.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Le Chapeau de Mitterrand (TV film)
Marseille
2015 La vie très privée de Monsieur Sim
Un plus une
2014 Papa Lumière
Phantasmagoria
2012 Arne Dahl: Evropské blues (TV seriál)
2011 Bloody Sin
Hyde's Secret Nightmare
2010 Museum of Wonders, The
22 výstřelů
2009 À deux c'est plus facile (TV film)
2008 Je nám osmnáct
2007 Myslím, že ji miluji
Vždycky jsem chtěl být gangster
2006 Jeanne Poisson, markýza de Pompadour (TV film)
Korsický klan (TV seriál)
2004 Retour de James Bataille, Le
2003 Frank Riva (TV seriál)
Ho visto le stelle
Livraison à domicile
2002 Ragazze di Miss Italia, Le (TV film)
1999 Toni
1998 Cena, La
Le faremo tanto male
Osmnáctý anděl
1996 Giovani e belli
1995 Coeurs caraïbes (TV seriál)
1994 Fair Game (TV film)
1993 Noces de Lolita, Les (TV film)
1992 Dotknout se a zemřít (TV film)
Pręcheur en eau trouble (TV film)
Zkouška paměti
1991 Des cadavres à la pelle (TV film)
Love at First Sight (TV seriál)
1990 Death Has a Bad Reputation (TV film)
King's Whore, The
1989 Bar Tango (TV film)
Oceano (TV film)
Rozchod po francouzsku
1987 Ellepi (TV film)
Láska a vášeň
1985 Assisi Underground, The
Avventure dell'incredibile Ercole, Le
Final Justice
Going for the Gold: The Bill Johnson Story (TV film)
Jestřábí žena
Liberté, égalité, choucroute
Pentito, Il
Sogni erotici di Cleopatra
1984 Dobrý král Dagobert
1983 Déchaînement pervers de Manuela, Le
Exterminátoři v roce 3000
Neviňátka v cizině (TV film)
Pozor! Je vaše žena jen vaše žena?
2019: Noví barbaři
1982 Dio li fa e poi li accoppia
Do postele vždy a ochotně
Giggi il bullo
1981 Longshot
Ženy od hluboké řeky
1980 Apocalypse domani
La bestia nello spazio
La ragazza del vagone letto
Luca il contrabbandiere
Miliónový brouk
Pastor Thomas
Sesso profondo
Terasa
1979 Aféra Concorde
Gardenia, il giustiziere della mala
Humanoid
Od Corleone až po Brooklyn
Policajt nebo rošťák
Riavanti... Marsch!
1978 Guerra dei robot, La
Histoires de voyous: Dormez pigeons! (TV film)
Klec bláznů
Letto in piazza, Il
Poslední útok
První láska
Via della prostituzione, La
1977 Altra metà del cielo, L'
Bidonata, La
Nove ospiti per un delitto
1976 Donna chiamata Apache, Una
Emanuella: Reportér z Orientu
Liberi armati pericolosi
Per amore o per forza
Pomicione, Il
René la canne
1975 Calore in provincia
Emanuelle nera
Emmanuelle II
1974 Amore libero - Free Love
Celý jeden život
Führer en folie, Le
1973 Les diablesses
Lion's Share
Modo di essere donna, Un
Number one
Padrina, La
Polizia è al servizio del cittadino?, La
Profession: Aventuriers
Troppo rischio per un uomo solo
1972 La rossa dalla pelle che scotta
Racconti proibiti... di niente vestiti
Rempart des Béguines, Le
1971 Byl jednou jeden policajt
Conquista de Chile, La
Jsem nevěrný manžel
Knězova manželka
Macédoine
Pošetilost mocných
V rytmu valčíku
1970 Coralba (TV seriál)
1969 Erotissimo
Odio è il mio Dio, L'
Playgirl 70
Válka Leopardů
1968 Anzio
Lady Hamiltonová
Matriarca, La
Vivre la nuit
Zucker für den Mörder
1967 Bandidos
Round Trip
Velekobylka
1966 Galia
Grand restaurant pana Septima
Zarabanda Bing Bing
1965 Celestina
Smolař
Ve službách papeže
1964 Conseguenze, Le
Des pissenlits par la racine
Momento muy largo, Un
1963 Povedení strejcové
1962 Citta prigioniera, La
Escapade in Florence (TV film)
Guerra continua, La
Odissea nuda
1961 Pastasciutta nel deserto
1957 Sait-on jamais...

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace