Reklama

Reklama

Édith Piaf

Édith Piaf

nar. 19.12.1915
Paříž, Île de France, Francie

zem. 10.10.1963 (47 let)
Plascassier, Alpes-Maritimes, Francie

Biografie (2)

Vlastním jménem Edith Giovanna Gassion, narodila se 19.12. 1915 v Paříži. Známá historka tvrdí, že to bylo v domě na rohu ulice Belleville, i když v jistých dokumentech stojí, že světlo světa spatřila v nemocnici Tenon. Přesto se tato pověst stala neodmyslitelnou součástí jejího života a sama Edith ji nikdy nevyvracela. Dokonale tak pomáhala vytvořit image lidovosti, na níž si nejslavnější francouzská šansoniérka velmi zakládala. Edithin otec byl pouliční akrobat… (více)

Zajímavosti (29)

  • Její jméno nese planetka 3772 Piaf, kterou v říjnu 1982 objevila sovětská astronomka Ludmila Karačkinová. (kenny.h)
  • Podle legendy ztratila Francie v jednom dni dva velikány – Edith Piaf a Jeana Cocteau. Legendy však nebývají vždy přesné... Edith Piaf zemřela na rakovinu jater 10. října 1963 dopoledne v Plascassier na jihu Francie, pouhý den po 1. výročí sňatku s Théem Sarapem. Ten její tělo následně tajně převezl do pařížského bytu, protože Edith („nikdy věrná mužům, vždy věrná Paříži“) jako pravá patriotka chtěla oficiálně zemřít v metropoli. Přivolaný lékař stanovil čas smrti na 7 hodin ráno 11. října a zpráva o smrti velké zpěvačky se rozlétla světem. Jean Cocteau, který se ve svém zámku v Milly-la-Forêt nedaleko Paříže zotavoval z plicního edému, byl smrtí přítelkyně zarmoucen a chystal se promluvit o Edith do rádia, když ho náhle postihl infarkt, kterému podlehl. Pohřeb Edith Piaf 14. října zcela zastavil pařížský provoz, poprvé od konce II. světové války. Pařížský arcibiskup kvůli jejím způsobu života zakázal mši v kostele, ale na hřbitov Pére Lachaise rakev doprovázelo 100 000 lidí. Jean Cocteau byl pohřben o dva dny později, obou pohřbů se zůčastnila Marlene Dietrich. (kenny.h)
  • Jméno „Piaf“ je francouzský hovorový výraz pro vrabce. Inspirací k přezdívce byl její malý vzrůst, měřila pouhých 142 cm. (Kamas)

Galerie (20)

Reklama

Herečka

Host

Ovládací panel

Fanklub

(9)

Reklama

Reklama