foto

Jiřina Jirásková

  • nar. 17.2.1931
    Praha, Československo
  • zem. 7.1.2013 (81 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

– „… To řekl správně iritujícím způsobem Salvador Dalí. A mnozí jiní a jiní…“
– „...A já jsem je všechny znala osobně! … Já jsem i Hynaise znala osobně. Ale jak von došáh nahoru na tu oponu?…“


Ptá se slečna lehkých mravů Marcela, jež se díky svému „vyrůstání mezi umělci“ vydává se svými stejně lehkými kamarádkami (Iva Janžurová a Jiřina Bohdalová) za akademickou malířku a dámu, tří buranských venkovských fasádníků (Jiří Sovák, Vlastimil Brodský a Jan Libíček), kteří se na jeden den zase stávají gentlemanskými architekty. Právě afektovaná Marcela z komedie Zdeňka Podskalského SVĚTÁCI (1969) se stala největší a diváků dodnes nejoblíbenější komediální filmovou úlohou herečky Jiřiny Jiráskové.

Narodila se 17. února 1931 v Praze do rodiny poštovního úředníka a zaníceného divadelního ochotníka. Začala se studiem na kutnohorském klášterním gymnáziu voršilek, ale na radu matky představené (která v mladé Jiřině rozpoznala herecký talent) přešla z kvinty na pražskou Státní konzervatoř, z níž přešla na DAMU (1946 – 1950). Po vystudování u profesorů Ladislava Peška, Karla Högera, Anny Iblové a Miloše Nedbala se krátce stala členkou královehradeckého Krajského oblastního divadla (1950 – 1951) a prakticky až do své smrti byla v letech 1951 – 2012 dlouholetou umělkyní pražského Divadla na Vinohradech, ve kterém stanula na deset let i na postu ředitelky (30. květen 1990 – 30. červen 2000). Ještě za studií na DAMU hostovala na scéně pražského Národního divadla („Jabloňové sady“) a v 60. letech v Činoherním klubu.

Jejím manželem byl krátce herec Jiří Pleskot (1922 – 1997) a životním partnerem filmový režisér Zdeněk Podskalský (1923 – 1993), se kterým v 70. letech spolupracovala na divadelních zájezdech. Jirásková zpočátku hrála na divadelních prknech chlapecké úkoly, později se její doménou staly charakterní role žen a dam plnokrevného a temperamentního zaměření. Psychologicky a citově založené hrdinky, jež se zvenku zdají býti klidné a vyrovnané, vevnitř přesto silné a citově bohaté, inteligentní, se smyslem pro humor a s velkou dávkou vrozené elegance. V jejím divadelním soupisu nalezneme ženské portréty moderní a historické z bohatých i chudých sociálních poměrů. Největší devízou hereckého projevu byl její hluboký a notoricky známý ironicko – hořko – chladný hlas, bohatá mimika a hra velkých očí.

Z divadelní práce si uveďme inscenace „Caesar a Kleopatra“ (Kleopatra), „Královna Kristina“ (královna Kristina), „Komu zvoní hrana“ (Pilar), „Revizor“ (hejtmanka Anna Andrejevna Skvoznik Dmuchanovská), „Richard III.“ (Markéta), „Deník Anny Frankové“ (Anna Franková), „Ať žije královna“ (Alžběta Anglická), „Záviš z Falkenštejna“ (Kunhuta), „Urmefistofeles“ (Mefistofeles), „Babička“ (Jeník), „Mnoho povyku pro nic“ (Hera), „Večer tříkrálový“ (Olivie), „Návštěva staré dámy“ (Klára Zachanasjanová), „Čtyři roční doby“ (Beatrice), „Barbaři“ (Lidie), „Měšťáci“ (Taťána Besemenovová), „Ivanov“ (Anna Petrovna), „Život a dílo skladatele Foltýna“ (Jitka), „Nora“ (paní Lindeová), „Donaha!“ (Jeanette), „Višňový sad“ (Charlotta), „Jindřich IV.“ (markýza Matylda Spina), „Žena v trysku století“, „Zvíkovský rarášek“, „Tom Sawyer“, „Brouk v hlavě“ apod.

Film dokázal využít hereckého potenciálu Jiřiny Jiráskové pouze v omezené míře, často v menších komediálních úložkách ve filmech jejího životní partnera, přesto se záhy zařadila mezi nejvýznamnější české charakterní komičky. Na filmovém plátně poprvé debutovala jako krejčová Tonička Rousová ve středometrážním hraném snímku natočeným jako diplomní práce pro VGIK režiséra Jindřicha Puše KREJČOVSKÁ POVÍDKA (1953). Práci pro padesátá léta ukončila ještě další epizodkou kamarádky Jiřiny Vávrové (Marcela Martínková) v Machově budovatelském dramatickém snímku PO NOCI DEN (1955). K další soustavné práci ve filmu se vrátila až po pěti letech.

Další filmová dekáda Jiřiny Jiráskové tkví hlavně v komediálních a jiných filmech. Uveďme si například snímky SMYK (artistka Luisa), STŘEVÍČKY (Marta), KAŽDÁ KORUNA DOBRÁ (učitelka Pazderová), EINSTEIN KONTRA BABINSKÝ (písařka Dáša), ČINTAMANI & PODVODNÍK (překladatelka), HOTEL PRO CIZINCE (Marie), DĚDEČEK, KYLIJÁN A JÁ (matka Karpíšková), DŮM ZTRACENÝCH DUŠÍ (Radka Dvořáková), NAŠE BLÁZNIVÁ RODINA (maminka Solničková), PŘÍPAD PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (Tadeášová), FLIRT SE SLEČNOU STŘÍBRNOU (redaktorka), JÁ, TRUCHLIVÝ BŮH (rozvedená paní Štenclová), již zmínění SVĚTÁCI, NA KOMETĚ (Ester) a nebo ĎÁBELSKÉ LÍBÁNKY (řidička Alžběta).

Z politických důvodů se nesměla po roce 1970 zjevit na filmových páscích a televizních obrazovkách. Proto se ve filmu zjevila až po devíti letech jako žena polykače nožů (JULEK z roku 1979). V 80. letech se zjevila jako herečka (ÚTĚKY DOMŮ), skriptka (TRHÁK), sekretářka Karolina (KŘTINY), ředitelka gymnázia (JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY), Albína (VINOBRANÍ), tělocvikářka Moutelíková (BOTA JMÉNEM MELICHAR), ochotnická herečka (JÁRA CIMRMAN LEŽÍCÍ, SPÍCÍ), Vlasta (SAMOROST), Anna (KATAPULT), řídící Hubičková (SLUNCE, SENO,…), Jeníková (MŮJ HŘÍŠNÝ MUŽ), paní Artlová (MUKA OBRAZNOSTI), vedoucí podniku Zdena (PŘÍBĚH ´88) či manželka Josefina (DVA LIDI V ZOO).

Po překročení své padesátky měla Jirásková možnost na plátně pro diváky připravit dvě velké titulní charakterní dramatické úlohy, ve kterých mohla zúročit celý svůj dramatický a výrazový rejstřík. Tou první byla jadrná, ale dobrosrdečná, zdravotní sestra zvaná Babi v příběhu odehrávající se na českém pohraničí 50. let podle románu Adolfa Branalda SESTŘIČKY (1983) režiséra Karla Kachyni. O dvanáct let později se před filmovými kamerami opět sešla v duu s Jiřinou Bohdalovou jako sestra, workoholická primářka Jiřina Venclovská, slabomyslné (přesto dětsky šťastné) Fany (právě Jiřina Bohdalová) v dalším Kachyňově dramatu FANY (1995).

Od 90. let se do filmových ateliérů vracela jen sporadicky: ředitelka v Pojarově MOTÝLÍM ČASE (1990), paní domácí v tragikomedii JEDNA KOČKA ZA DRUHOU (1993) Františka Filipa, Abatyše ve Strachově pohádce ANDĚL PÁNĚ (2005), babička v Janákově komedii RAFŤÁCI (2005), hraběnka Schwarzová ve Šíchově ŠKOLNÍM VÝLETU (2011) a spolubydlící v domově důchodců Jižná ve filmu VRÁSKY Z LÁSKY (2011) Jiřího Stracha a matka Jiřina v Menzelově komedii DONŠAJNI (2012). Ojediněle herečka zavítala do slovenských a maďarských snímků.

Svým vytříbeným hereckým umem se nesmazatelně zapsala do análů české kinematografie. Namluvila několik kolegyň v dalších českých snímcích (NÁVŠTĚVA studenta FAMU Hynka Bočana, Borkův GAMBIT, koprodukční DÝMKY režiséra Vojtěcha Jasného). Svým hlasem ověnčila též některé animované filmy (často v projektech Břetislava Pojara O TÉ VELKÉ MLZE z roku 1975, JAK ULOVIT TYGRA 1976, O MYŠÍCH VE STANIOLU 1977 a VELRYBA – ABYRLEV 1977).

Velmi vydatně spolupracovala s televizními inscenacemi (např. ZTRACENÁ REVUE, JEŠTĚ ŠPETKU TYMIÁNU, JAK SE DĚLÁ DIVADLO, PŘIŠEL NA VEČEŘI, O LABUTI, KOMTESA MARY, ZLOČIN V OBRAZÁRNĚ, ARABESKY, POSLEDNÍ LEČ ALFONSE KARÁSKA, ZÁVRAŤ, TALISMAN, KLÍČE NA NEDĚLI, ZÁMEK V ČECHÁCH, PŘEHMAT, VYVRAŽDĚNÍ RODINY GREENŮ, POVODEŇ), seriály (RODINA BLÁHOVA, SŇATKY Z ROZUMU, DNES V JEDNOM DOMĚ, ZLÁ KREV, CHOBOTNICE Z II. PATRA, RODÁCI, NÁHRDELNÍK, HŘÍCHY PRO PÁTERA KNOXE, BYLO NÁS PĚT, HŘÍCHY PRO DIVÁKY DETEKTIVEK, ŽIVOT NA ZÁMKU, PRAŽSKÝ PÍSNIČKÁŘ, RODINNÁ POUTA, POJIŠŤOVNA ŠTĚSTÍ, TO NEVYMYSLÍŠ!, DOBRÁ ČTVRŤ aj.) a rozhlasem („Zas kvete střemcha“, „Slovo a hlas“, „Moře“, „Epizody“, „Mnoho povyku pro nic“, „Léčba neklidem“, „Esmé“, „Zvíkovský rarášek“ atd. atd.), v menší míře i s dabingem (KDO SE BOJÍ VIRGINIE WOOLFOVÉ? či CHOBOTNICE).

Věnovala se rovněž umělecké recitaci (Viola). Angažovala se též ve zdravotnické sféře, řadu let byla vyslankyní dobré vůle při Českém výboru UNICEF (1992 – 2013), předsedkyní UNICEF ČR (2002 – 2011) a roku 1999 se pokoušela neúspěšně kandidovat za ODS do Senátu PS ČR. Získala Vyznamenání Za vynikající práci (1967), na Festivalu českých a slovenských filmů v Plzni titul Nejlepší herečka roku (1969), titul Zasloužilé umělkyně (1988), Křišťálovou růži (1998), Cenu Thálie za celoživotní mistrovství v činohře (1998), Zlatou evropskou plaketu (2000), Cenu Senior Prix od Nadace Život umělce (2001), z rukou prezidenta Medaili „Za zásluhy“ II. stupně (2006), uvedení do Dvorany slávy TV ankety TýTý (2008), Medaili Artis Bohemiae Amicis (2011), Stříbrnou medaili Hlavního města Prahy (2012) aj. V posledních létech svého života tato herečka bojovala s řadou vážných nemocí. Jiřina Jirásková zemřela 7. ledna 2013 v Praze v nedožitém věku dvaaosmdesáti let.

Jaroslav "krib" Lopour

Herecká filmografie

2013 Donšajni
2012 Školní výlet
Vánoční hvězda (TV film)
Vrásky z lásky
2010 Famílie (divadelní záznam)
Višňový sad (divadelní záznam)
2006 Rafťáci
2005 Anděl Páně
Dobrá čtvrť (TV seriál)
Povodeň (TV film)
To nevymyslíš! (TV seriál)
2004 Pojišťovna štěstí (TV seriál)
Rodinná pouta (TV seriál)
2002 Kožené slunce (TV film)
Pohádka z ostrova Man (TV film)
Vyvraždění rodiny Greenů (TV film)
2001 O ztracené lásce (TV seriál)
1998 Jacobowski a plukovník (divadelní záznam)
Přehmat (TV film)
1997 Bronzová koruna (TV film)
Pražský písničkář (TV seriál)
1996 Jak se dělá opera (TV film)
1995 Fany
Hříchy pro diváky detektivek (TV seriál)
Z hříček o královnách: Císařovna na chvíli (útržek pruský) (TV film)
Z hříček o královnách: Dva pokoje ve Versailles (útržek francouzský) (TV film)
Z hříček o královnách: Vzpomínka na Hamleta (útržek norský) (TV film)
Z hříček o královnách: Záskok pro Sissi (útržek rakousko-uherský) (TV film)
Život na zámku (TV seriál)
1994 Bylo nás pět (TV seriál)
Z hříček o královnách: Jeden den velkokněžny (útržek ruský) (TV film)
Z hříček o královnách: Královnina smečka psů (útržek anglický) (TV film)
Z hříček o královnách: Nevěra po císařsku (útržek římský) (TV film)
1993 Jedna kočka za druhou
Kadeř královny Bereniké (TV film)
Zámek v Čechách (TV film)
1992 Dva Janové a ovečka (TV film)
Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Klíče na neděli (TV film)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Přes padací mosty (TV film)
Slunce, seno, erotika
Talisman (TV film)
Víla z jeskyně zla (TV film)
1990 Dcera národa (TV film)
Koho ofoukne větříček (TV film)
Motýlí čas
Radostný život posmrtný (TV film)
Trojlístek (TV seriál)
Závrať (TV film)
1989 Čajová Julie (TV film)
Čeleď brouků finančníků (TV film)
Dva lidi v ZOO
Klaním se, měsíci (TV film)
Muka obraznosti
Než poznáš první úsměv (TV film)
O čarovné Laskonce (TV seriál)
O princi, který měl smůlu (TV film)
Osmý div světa (TV film)
Příběh '88
Slunce, seno a pár facek
Stačí stisknout (TV film)
Vstup do ráje zakázán (TV film)
1988 Rodáci (TV seriál)
Románek se vším možným (TV film)
1987 Arabesky (TV film)
Když v ráji pršelo
Ohnivé ženy mezi námi (TV film)
Podivná nevěsta (TV film)
Poslední leč Alfonse Karáska (TV film)
Střecha nad hlavou (TV film)
Večeře ve studeném domě (TV film)
Žena v trysku století (TV film)
1986 Chobotnice z II. patra (TV seriál)
Klobouk, měšec a láska (TV film)
Můj hříšný muž
O houbovém Kubovi a princi Jakubovi (TV film)
Parátko (TV film)
Píseň o statečném Heřmanovi a sličné Jitce (TV film)
Přátelé (TV film)
Případ nevinné řeky (TV film)
Šiesta veta
Velká filmová loupež
Zlá krev (TV seriál)
Žena z Korinta (TV film)
1985 Egy kicsit én, egy kicsit te
1984 Barrandovské nocturno aneb Jak film zpíval a tančil
1983 Bota jménem Melichar
Jára Cimrman ležící, spící
Katapult
Komtesa Mary (TV film)
Konec zázraku
Samorost
Sestřičky
Slunce, seno, jahody
Zločin v obrazárně (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
O labuti (TV film)
Vinobraní
1981 Křtiny
Přišel na večeři (divadelní záznam)
1980 Trhák
Útěky domů
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Julek
1977 O myších ve staniolu
Tylínek
Velryba - Abyrlev
1976 Jak ulovit tygra
1975 O té velké mlze
1974 Zahrada (TV seriál)
1970 Ďábelské líbánky
Mášenka (TV film)
Na kometě
Obavy komisaře Maigreta (TV film)
1969 Brouk v hlavě (divadelní záznam)
Flirt se slečnou Stříbrnou
Jak se dělá divadlo (TV film)
Já, truchlivý Bůh
Jizvy, jiskry, jistoty (TV film)
Případ pro začínajícího kata
Světáci
1968 Dreyfusova aféra (TV seriál)
Jindřich IV. (divadelní záznam)
Meze Waltera Hortona (TV film)
Motýl a smrt (TV film)
Naše bláznivá rodina
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Deštník (TV film)
Dům ztracených duší
Jak se zbavit Helenky
Soudničky (TV seriál)
1966 Cesta řeky k moři (TV film)
Dědeček, Kyliján a já
Dýmky
Hotel pro cizince
Ještě špetku tymiánu (TV film)
1965 Bloudění
Pension pro svobodné pány (TV film)
Třicet jedna ve stínu
1964 Čintamani & podvodník
Gambit (studentský film)
Každý den odvahu
Kdy brečí muži
Povídky o dětech
1963 Einstein kontra Babinský
Skalpel a meč (TV film)
1962 Měšťáci (TV film)
Pozdní láska (TV film)
1961 Každá koruna dobrá
Pohled do očí
Střevíčky
Ztracená revue (TV film)
1960 Smyk
Šlamastyka s Měsícem
1959 Návštěva (studentský film)
Rodina Bláhova (TV seriál)
1958 Čertův mlýn (TV film)
1955 Po noci den
1953 Krejčovská povídka

Dokumentární

2014 Tajemství Jiřiny Jiráskové (TV film) - a.z.
4H aneb Hovory o herectví v hotelu Hoffmeister: Jiřina Jirásková
4H aneb Hovory o herectví v hotelu Hoffmeister: Radovan Lukavský
2012 Neobyčejné životy: Jiří Menzel (TV film)
2011 Bohdalka je NAŠE (TV film)
Inventura Febia: Jiřina Jirásková a Jiřina Švorcová (TV film)
2010 Božský Bosňák (TV film)
Komici na jedničku (TV seriál)
2009 Herci Jiřího Hubače (TV film)
Ilínek (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Příběhy slavných: Portrét krásné Dámy (TV film)
2008 Křižovatky režiséra Antonína Kachlíka
Po stopách hvězd (TV seriál)
2006 Příběhy slavných: Neřízená střela Stella (TV film)
Zdeněk Podskalský - bonviván i skeptik (TV film)
13. komnata Aleny Mihulové (TV film)
13. komnata Jany Kopecké (TV film)
2002 Marnost nad marnost (TV film)
Příběhy slavných (TV seriál)
Příběhy slavných: Bylo to sluníčko (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
Příběh vypravěče (TV film)
1999 Fenomén Kohout (TV film)
Příběhy slavných: Světák Jan Libíček (TV film)
1998 Potomci slavných (TV seriál)
1973 Jak se dělá Radiojournal (TV film)
1970 Den se sedmi křížky
1968 Za kulisami Barrandova
1958 Motýli tady nežijí

TV pořady

2012 Zrcadlo tvého života (TV pořad)
2011 Barrandovský videostop (TV pořad)
Česká hlava 2011 (TV pořad)
Lucie Bílá 011 (TV pořad)
Všechno nejlepší (TV pořad)
2010 Nikdo není dokonalý speciál (TV pořad)
TOP STAR Extra (TV pořad)
TýTý 2009 (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
80 let Divadla Spejbla a Hurvínka (TV pořad)
2007 Život je kabaret (TV pořad)
2006 Hitparáda televizní zábavy (TV pořad)
Žito (TV pořad)
2005 Veselé vánoční (pří)hody (TV pořad)
Za oponou (TV pořad)
2004 Dementi (TV pořad)
TýTý 2003 (TV pořad)
Život plný písniček (TV pořad)
2003 Vyhlášení ankety TýTý Týdeníku Televize o nejpopulárnější osobnosti TV obrazovky za rok 2002 (TV pořad)
2002 Tváře českého filmu (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
Lucie na bílo (TV pořad)
Tuhle rundu platím já (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
Věšák (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
Prima jízda (TV pořad)
Zlatíčka (TV pořad)
1997 Bolkoviny (TV pořad)
Novoty (TV pořad)
Úsměvy (TV pořad)
1996 Hovory H z Paláce K (TV pořad)
1995 GENUS (TV pořad)
1994 Televizní noviny (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1990 Vyvěste fangle (TV pořad)
1989 Silvestr, který se nevysílal (TV pořad)
1988 Dárky (TV pořad)
Felixír (TV pořad)
1987 Jedeme dál (TV pořad)
Pět přání (TV pořad)
1985 Videostop (TV pořad)
1984 ABECEDA (TV pořad)
1963 Revue pro banjo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace