foto

Flea

  • nar. 16.10.1962 (54 let)
    Melbourne, Victoria, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

“Přišlo mi strašně srandovní, když jsme byli vnímáni jako nějaká chlapácko-buzerantská kapela. Hodně jsme si sundávali trika a Anthony napsal spousta písniček o sexu. Ale já jsem cítil, že naše hudba je častokrát ženská. A já byl vždycky něco jako holčičí mazánek" – Flea pro Rolling stone, 2000

Michael Peter Balzary se narodil 16.10. 1962 v Melbourne. Když mu bylo 5, jeho rodiče se rozvedl a Michael se spolu s matkou přestěhoval do New Yorku. Tam se jeho matka dala dohromady s jazzovým hudebníkem, který měl na Micheala velký vliv. V roce 1972 celá rodina přestěhovala do Los Angeles a Michael se začal hrát na klavír a trumpetu.

Na střední škole Fairfax nepatřil mezi ty nejoblíbenější, protože měl australský přízvuk a poslouchal jazz na rozdíl od svých vrstevníků, které bralo disco. A právě tak se při jedné rvačce Michael seznámil s Anthonym Kiedisem, který ho seznámil s Hillelem Slovakem. Hillel mu jednou pustil nahrávku od Jimiho Hendrixe a ten se stal jeho velkým idolem. Michael se chtěl naučit hrát na nový hudební nástroj. Zamlouvala se mu kytara, ale na tu už hrál Hillel, tak začal hrát na basu.

Anthony ho přivedl k lehkým drogám, i když sám bral kokain a posléze i heroin. Když Michael začal hrát na basu, vytvořila se kapela Tony Flow And The Miraculously Majestic Masters Of Mayhem, kde hrál Hillel na kytaru, Michael na basu, kamarád Jack Irons na bubny a Anthony do toho rapoval. Kapela se pak přejmenovala na What Is This a nakonec se z nich konečně stali Red Hot Chili Peppers. Při vystoupeních dostal Michael přezdívku Flea, protože poskakoval všude kolem jako blecha.

V roce 1984 nahráli první album s názvem The Red Hot Chili Peppers, ale s jiným kytaristou a bubeníkem. Následovalo Freaky Styley (1985) už s Hillelem na postu kytaristy a producenta jim dělal známý funkový hudebník George Clinton. V době nečinnosti skupiny se Flea objevil v prvním významnějším filmu DRSNÍ CHLAPI. Slávy se pořád nedostávalo, ale stejně nahráli další album The Uplift Mofo Party Plan (1987). Největší ránou ale bylo, když se Hillel Slovak předávkoval heroinem v roce 1988. Ostatní členové se šli léčit a Jack pak oznámil konec v kapele. Flea s Anthonym vzali jako kytaristu jejich věrného 18ti letého fanouška Johna Fruscianteho a za bubny si sedl Chad Smith. Po jejich dalším album Mother's milk se konečně dostavil úspěch v podobě první zlaté desky. V té době si zahrál malou rolu v NÁVRAT DO BUDOUCNOSTI II a III. A konečně v roce 1991 Peppers vydali průlomové album Blood Sugar Sex Magik, které je vystřelilo na vrchol. Flea si v tom roce zahrál ve filmu MÉ SOUKROMÉ IDAHO po boku kamaráda Rivera Phoenixe.

Při vytváření alba Blood Sugar Sex Magik se natáčel černobílý dokument FUNKY MONKS, který zachycuje nahrávání písní a rozhovory se členy kapely a producentem Rickem Rubinem. Pak konečně vychází jejich první hudební DVD (dříve VHS samozřejmě) WHAT HITS?!

Po odchodu Johna z kapely během turné BSSM začala 4 roky dlouhá pauza, ve které si Flea spolu s Anthonym zahráli vtipné role ve filmu SENZAČNÍ ÚNOS. Po přijetí Davea Navarra ze skupiny Jane's Addiction (kde Flea hostoval) na místo kytaristy se nahrálo album One Hot Minute, které skoro celé napsal Flea. Album obsahuje například píseň o smrti Kurta Cobaina, který byl Fleaho kamarád. Flea si v té době zahrál malé role ve filmech PSYCHO a BIG LEBOWSKI. Když se John do kapely vrátil, nezbylo nic jiného než Davea vyhodit a roku 1999 vyšlo album Californication a DVD OFF THE MAP (2001). Následovalo By the Way (2002), kde Flea začal používat na hraní trsátko a jeho basa jde slyšet snad jen v první písni. Po vydání tohoto alba chtěl Flea z kapely odejít, protože mu John nedával žádný prostor. John se mu ale omluvil a Flea v kapele zůstal. Jejich poslední album je Stadium Arcadium (2006).

Flea taky spolupracoval hraním pro alba od Johnnyho Cashe, Alanis Morissette, Jewel, Tricky, Micka Jaggera a The Mars Volta. V roce 1996 byl Flea oceněn magazínem Bassplayer nejlepším basistou roku.

V roce 1985 se Flea oženil s Loeshou Zeivar a narodila se jim dcera Clara. S Loeshou se o pět let později rozvedl ale její jméno si nechal vytetoval na hruď. Nyní chodí s modelkou Frankie Ryder a v roce 2005 se jim narodila dcera Sunny. Kmotrem se stal John Frusciante. V listopadu 2007 Fleamu při požárech v Hollywoodu shořel dům.

Klára "KlárkaS" Skřenková

Herecká filmografie

2015 Rileyino první rande?
V hlavě
2014 Až na dno
Stan Lee’s Mighty 7 (TV film)
2013 Rides Dirty with Jerry
Sheriff Callie's Wild West (TV seriál)
2012 Gorburger Show, The (TV seriál)
2010 Prettyface
2003 Lumpíci v divočině
2002 Thornberryovi na cestách
2001 Wild Thornberrys: The Origin of Donnie, The (TV film)
2000 Gen¹³
Goodbye, Casanova
1999 Liar's Poker
1998 Big Lebowski
Psycho
Strach a hnus v Las Vegas
Thornberryovi na cestách (TV seriál)
1997 Liar's Poker
1996 Just Your Luck
1994 Senzační únos
1993 Zeťák
1992 Jízda života
1991 Mé soukromé Idaho
Motorama
1990 Návrat do budoucnosti III
1989 Návrat do budoucnosti II
Simpsonovi (TV seriál)
1988 Blue Iguana, The
1987 Dudes
Feťáci
Psanci
1986 Drsní chlapi
Nářez
1983 Suburbia

Dokumentární

2014 Boardwalk Hempire: The Rise and Fall of the Medical Kush Beach Club
Jaco
2011 Bob and the Monster
F jako fotři
Red Hot Chili Peppers LIVE: I’m With You (koncert)
2010 Everyday Sunshine: The Story of Fishbone
2008 Boj za záchranu velryb (TV seriál) - a.z.
Provinssirock 30 (TV seriál) - a.z.
2007 Joe Strummer
Live Earth (koncert)
Red Hot Chili Peppers - A Dutch Connection (TV film)
2006 American Hardcore
Coachella (koncert)
2005 All We Are Saying (TV film)
2004 Musikprogrammet - programmet om musik (TV seriál)
2003 Red Hot Chili Peppers živě v Slane Castle (koncert)
2002 Rising Low
2001 Red Hot Chili Peppers: Off the Map (koncert)
1999 Three Days
Woodstock '99 (koncert)
1998 Decline of Western Civilization Part III, The
Free Tibet
1997 Behind the Music (TV seriál)
1995 Woodstock '94
1994 Freaks, Nerds & Weirdos (TV film)
1991 Red Hot Chili Peppers: Funky Monks
1988 Let's Get Lost
P.O.V. (TV seriál)

TV pořady

2010 Simpsons 20th Anniversary Special: In 3-D! On Ice!, The (TV pořad)
2006 Abbey Road: Live (TV pořad)
1993 MTV Video Music Awards 1993 (TV pořad)

Hudební videoklipy

2014 Die Antwoord - Ugly Boy (hudební videoklip)
2011 Red Hot Chili Peppers - The Adventures of Rain Dance Maggie (hudební videoklip)
2009 Red Hot Chili Peppers - Can't Stop (hudební videoklip)
2006 Johnny Cash: God's Gonna Cut You Down (hudební videoklip)
2005 The Work of Director Mark Romanek (hudební videoklip)
Work of Director Stéphane Sednaoui, The (hudební videoklip)
2003 Red Hot Chili Peppers: Greatest Videos (hudební videoklip)
2000 Limp Bizkit - Break Stuff (hudební videoklip)
1992 Ice Cube - Wicked (hudební videoklip)
Red Hot Chili Peppers: What Hits?! (hudební videoklip)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace