foto

Dita Kaplanová

  • nar. 5.1.1965 (51 let)
    Brno, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Dita Kaplanová se narodila 5. ledna 1965 v Brně. Její herecká dráha měla doslova raketový start: první herecká zkušenost přišla v šesti letech, kdy byla vybrána pro dabing sovětského filmu ČAJKOVSKIJ. O dva roky později se objevila poprvé na obrazovce v černobílých BAKALÁŘÍCH brněnského televizního studia (1973), hned další příležitost dostala v koprodukčním seriálu se západoněmeckou televizí MLÍČŇÁCI (DIE MAGERMILCHBANDE). Od šesti let byla také členkou divadelního souboru Pírko při Domě pionýrů a mládeže v Brně, se kterým navštívila i několik zahraničních divadelních festivalů (např. v Londýně). Zde ji také objevila asistentka Karla Kachyňi, když hledala blonďatou představitelku hlavní role pro film ČEKÁNÍ NA DÉŠŤ. Dita vyhrála konkurz a role Aleny odstartovala její kariéru dětské filmové hvězdy. Za ztvárnění této postavy získala na XVIII. Filmovém festivalu pro děti v Gottwaldově zvláštní cenu poroty.

První velký úspěch přišel v roce 1980, kdy ji režisér Jiří Svoboda obsadil do náročné postavy Vendulky, dcery notorické alkoholičky v psychologickém dramatu DÍVKA S MUŠLÍ. Za tuto roli, kterou ztvárnila po boku Evelyny Steimarové, dostala v tomtéž roce na MFF v Karlových Varech hlavní cenu za ženský herecký výkon. Během 80´ let pak hrála v dalších filmech a inscenacích – v televizním filmu Evy Sadkové HRA NA SLEPOU BÁBU (1980), ve filmech Milana Muchny MATĚJI, PROČ TĚ HOLKY NECHTĚJÍ (1981) a ZELENÁ LÉTA (1985) a v koprodukčním válečném dramatu FRONTA V TÝLU NEPŘÍTELE (1981). Za své televizní a filmové postavy získávala další ocenění na festivalech v Montrealu, Gijónu a Moskvě.

Dita až do svých sedmnácti let nechtěla o dráze profesionální herečky ani slyšet. Lákala ji práva, uvažovala o studiu na Filosofické fakultě. Nakonec ve čtvrtém ročníku gymnázia (podle vlastních slov „když začalo přibývat trojek“) si podala přihlášku na brněnskou JAMU a bez problémů byla přijata; patřila skutečně k nejvýraznějším mladým hereckým představitelům tehdejšího Československa. Kromě klasických rolí dostávala i pravidelné nabídky z dabingu (TV seriál DALLAS, 1978). JAMU absolvovala v roce 1987 rolí Marjutky v Kreftově BALADĚ O PORUČÍKOVI A MARJUTCE. V průběhu studia na akademii ji produkce nabízela další a další filmové role. Dita se však „zasekla“. Jak uvedla v TV pořadu „OSUDY HVĚZD“ z roku 1999, věnovaném její herecké kariéře, během studií chtěla ve svém životě především dohnat to, na co jako dítě neměla příliš čas. Přestala jezdit na konkurzy, odmítala rozhovory, fotografování, dokonce se nazvala „antihvězdou“.

Tím ovšem došlo k tomu, že ji režizéři postupně vyřadili ze svých hereckých databází a po absolvování JAMU náhle o Ditě nikdo nevěděl. Měla ale opět – tak jako mnohokrát ve svém životě – štěstí. V té době se uvolnilo místo herečky v brněnském Divadle na provázku, kam okamžitě nastoupila. V Divadle na provázku (od r. 1990 Husa na provázku) Kaplanová vytvořila v průběhu dalších 20 let řadu vynikajících rolí. Jak sama říká, divadlo se stalo jejím osudem. V průběhu 90´ let získávala již jen sporadicky televizní role – POŽÍRAČ MEDVĚDŮ (1996) po boku Júlia Satinského, zahrála si i v ČETNICKÝCH HUMORESKÁCH (1997), její filmová kariéra ale bohužel po roce 1990 zatím skončila. Od roku 2007 je Kaplanová členkou činohry Národního divadla v Brně, nadále pravidelně účinkuje v dabingu a v rozhlase. Angažuje se i v zahraničí, vedla dětské divadelní worshopy UFA Fabrik v Západním Berlíně, na Miami Sommer University v Oxfordu, Ohiu a v dánském Aarhusu.

Daniel "DoneyGal" Glas

Herecká filmografie

2016 Modré stíny (TV seriál)
Epizoda 1 (E01)
2012 Sejít z cesty (TV film)
2011 Westernstory
2010 Alma (TV film)
2009 Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)
2008 Bratři Karamazovi: Vzkříšení (divadelní záznam)
2007 Baletky (divadelní záznam)
Četnické humoresky (TV seriál)
Pojistka (S03E10)
O kominickém učni a dceři cukráře (TV film)
2005 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2003 Taťka (TV film)
1998 Flóra (TV film)
1997 Četnické humoresky (TV seriál)
Narodil se Kristus Pán (S01E13)
1996 Požírač medvědů (TV film)
1992 Bydlela v hotelu U Andělů (TV film)
1990 Koncert V... (divadelní záznam)
1985 Trpká chuť slávy (TV film)
Zelená léta
1981 Matěji, proč tě holky nechtějí?
Útěk (TV film)
V týlu nepřítele
1980 Dívka s mušlí
1978 Čekání na déšť
1977 Magermilchbande, Die (TV seriál)

Dokumentární

1999 Osudy hvězd: Dita Kaplanová (TV film)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace