foto

Paul Reubens

  • nar. 27.8.1952 (63 let)
    Peekskill, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Šedivý nepadnoucí oblek, veliký červený motýlek, krátký sestřih, který by záviděl i Forrest Gump. Tak vypadá Pee-wee Herman, nejslavnější postava, kterou vytvořil Paul Reubens.

Komediální herec a scénárista Paul Reubens se narodil 27. srpna 1952 jako Paul Reubefeld ve městě Peekskill ve státě New York, ale celé dětství strávil na Floridě, kde jeho rodiče vlastnili obchod s lampami. Herectví přitahovalo Paula již od raného věku a tak se jako jedenáctiletý stal členem místního divadla Aloso, kde účinkoval šest let a zahrál si ve spoustě rozličných her. Poté, co Paul v roce 1970 odpromoval na Sarasota High School, se vydal na bostonskou univerzitu. Během studia v Bostonu se Paul snažil o přijetí na některou z hereckých škol, aby byl, po několika zamítnutích, přijat na California Institute of the Arts. V této době si Paul změnil příjmení na Reubens.

Jenže ani tato škola nepomohla Paulovi k tomu, aby v 70. letech získal nějaké dobré angažmá. Po několika štěcích v divadlech pochybné úrovně se rozhodl připojit ke skupině The Groundlings. Jednalo se o uskupení komediálních herců, kteří pro sebe pořádali improvizovaná představení, aby tak mohli navzájem zlepšovat svůj herecký projev. Mezi členy této skupina patřila například Lisa Kudrow, či Jon Lovitz, Phil Hartman a Conan O´Brian. Pod záštitou The Groundling představil Reubens světu poprvé postavu Pee-wee Hermana. Muže ve středním věku, který má ale duši i inteligenci malého dítěte a snaží se být za každou cenu tak vtipný až je totálně nevtipný. Pee-wee se stal velikým hitem a Reubens z něj vytvořil svébytnou postavu, když všude vystupoval a dával rozhovory jako Pee-wee. V tomto smyslu je Pee-wee srovnatelný například s Boratem Sachy Barona Cohena.

V roce 1981 se Pee-wee dočkal vlastní televizní show, kterou vysílala i HBO. Objevil se jako host v show Davida Lettermana a dokonce účinkoval v SATURDAY NIGHT LIVE, jenže angažmá ve slavném komediálním pořadu nevyšlo podle Reubensových představ a proto se komediální herec upnul na psaní scénáře pro celovečerní film, ve kterém by vystupoval právě Pee-wee.

Když byl scénář dokončen, nezbývalo nic jiného, než nalézt pro film správného režiséra. Reubens se rozhodl oslovit svého přítele Tima Burtona, který v té době hledal správnou látku pro svůj celovečerní debut. Burton ve snímku PEE WEE’S BIG ADVENTURE disponoval skromným rozpočtem a nemohl tak naplno uplatnit svůj specifický vizuální styl, kterým se později proslavil, přesto se snímek stal hitem a pomohl tak nastartovat kariéru nejen Reubensovi ale právě i Burtonovi.

,,Snažil jsem se děti zodpovědně učit. Myslím, že to byly dobré lekce. Je v pořádku být divoký a užít si legraci.“

Reubensova hvězda stoupala a Pee-wee se dočkal pořadu PLAYHOUSE, který byl určen pro malé děti. Jenže v roce 1991 byl Reubens zatčen za masturbaci v kině pro dospělé. Televizní stanice CBS, která pořad vysílala, nechtěla mít s člověkem s podobným "renomé" nic společného a tak se rozhodla pořad zrušit. Jenže CBS nebyla jediná, kdo dal od Reubense ruce pryč. Herec přestal dostávat i filmové nabídky. Jedním z mála, kdo si na Reubense vzpomněl byl starý známý Tim Burton. Reubens si tak ve snímku BATMAN RETURNS mohl v miniroličce zahrát Tučňákova otce a ve snímku NIGHTMARE BEFORE CHRISTMAS nadabovat jednu z vedlejších postav. Výraznější role přišla až v roce 1999 v komediálním snímku MYSTERY MEN, kde si Reubens zahrál jednoho ze superhrdinů.

V roce 2002 se Reubens nechvalně proslavil druhým sexuálním skandálem, když byl zatčen za držení dětské pornografie. Herec tehdy zaplatil kauci 20 tisíc dolarů. Případ nešel nikdy k soudu.

V současné době se Reubens podílel na výrobě hrané verze Šmoulů.

Vítek "Vitason" Ulrich

Herecká filmografie

2017 Mosaic (TV film)
2016 Gotham (TV seriál)
Prisoners (S02E16)
Mad Grey Dawn (S02E15)
Pee-wee's Big Holiday
2015 Accidental Love
Robot Chicken DC Comics Special 3: Magical Friendship (TV film)
2014 Penn Zero: Hrdina na půl úvazku (TV seriál)
Robot Chicken DC Comics Special II: Villains in Paradise (TV film)
2013 Final Moments of Karl Brant, The
Obří dobrodružství Tomma a Jerryho
Šmoulové 2
Turbo FAST (TV seriál)
2012 Robot Chicken: DC Comics Special (TV film)
Tron: Povstání (TV seriál)
2011 Pee-Wee Herman na Broadwayi (divadelní záznam)
Star Tours: The Adventures Continue
Šmoulové
2009 Život za časů války
2007 Area 57 (TV film)
Dirt (TV seriál)
Chowder (TV seriál)
Policajti z Rena
Řekni, kdo tě zabil (TV seriál)
2006 Animovaný život (TV film)
Řezník
2005 Dirt Squirrel (TV film)
2004 Miláček třídy
2002 Groovenians, The (TV film)
2001 Kokain
You Don't Know Jack (TV seriál)
2000 Na jih od nebe, na západ od pekla
1999 Mystery Men
1998 Dr. Dolittle
1997 Ally McBealová (TV seriál)
Buddy
Kráska a Zvíře: Kouzelné Vánoce
1996 Dunston: Sám v hotelu
Matilda
1993 Ukradené Vánoce
1992 Batman se vrací
Buffy, zabíječka upírů
1988 Big Top Pee-wee
Murphy Brown (TV seriál)
1987 Back to the Beach
It's Howdy Doody Time (TV film)
Star Tours
1986 Malý navigátor
Pee-wee's Playhouse (TV seriál)
1985 Pee-Weeho velké dobrodružství
1984 Meatballs Part II
1983 Likely Stories, Vol. 2 (TV seriál)
Paragon of Comedy, The (TV film)
1982 Faerie Tale Theatre (TV seriál)
Pandemonium
1981 Dream On!
Cheech and Chong: Nice Dreams
Pee-wee Herman Show, The (TV film)
1980 Bratři Bluesovi
Comedy Is Not Pretty (TV film)
Flintstone Comedy Show, The (TV seriál)
Midnight Madness
Pray TV
Příběhy Cheeche a Chonga

Dokumentární

2006 Wanderlust (TV film)
2003 Mayor of the Sunset Strip
1995 50 Years of Funny Females (TV film)
1990 In the Director's Chair: The Man Who Invented Edward Scissorhands (TV film)

TV pořady

2012 10th Annual TV Land Awards (TV pořad)
2010 Conan (TV pořad)
1988 Christmas Special (TV pořad)
Sesame Street, Special (TV pořad)
1986 Wildest West Show of the Stars, The (TV pořad)
1982 Lily for President? (TV pořad)
1980 All Commercials... A Steve Martin Special (TV pořad)

Scenáristická filmografie

Producentská filmografie

Režijní filmografie

1986 Pee-wee's Playhouse (TV seriál)

TV pořady

1988 Christmas Special (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace