foto

Eva Klepáčová

  • nar. 2.5.1933
    Praha, Československo
  • zem. 19.6.2012 (79 let)
    Praha, Česko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Narodila se 2.května 1933 do rodiny pražských tanečníků. Začínala v Dismanově dětském uměleckém souboru a po vystudování gymnázia studovala také na DAMU. První angažmá získala v Severočeském divadle v Liberci, ale později už natrvalo zůstala V Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého v Praze na Smíchově (v dnešním Švandově divadle).

V 50. letech působila jako konferenciérka a hlasatelka v Československé televizi. Později přešla i k dabingu. Mezi její nejznámější dabované postavy patří Nastěnka z ruské filmové pohádky Mrazík. V roce 2007 získala cenu za celoživotní mistrovství v dabingu. V době normalizace byla postižena uměleckými omezeními i zákazy vystupování.

Jejím manželem se stal český herec, zpěvák a moderátor Josef Zíma. S ním také sepsala biografickou knihu Čert a Káča, která byla vydána v roce 2001. Jejím prvním filmem se stal v roce 1954 NA KONCI MĚSTA, kde ji jako jednadvacetiletou obsadil Miroslav Cikán. Ve stejném roce si zahrála i ve známých snímcích CIRKUS BUDE! a BYL JEDNOU JEDEN KRÁL... Naopak mezi její poslední role patří ty, z filmů JAK CHUTNÁ BÁSNÍKŮM ŽIVOT a KOLJA. Její nejznámější rolí je bezesporu Káča z české filmové pohádky HRÁTKY S ČERTEM (1956).

Lucie "Ynés" Petrašová

Herecká filmografie

2001 Mach, Šebestová a kouzelné sluchátko
1997 Inzerát (TV film)
1996 Kolja
1990 Maryša (divadelní záznam)
Pernikářka a větrný mládenec (TV film)
1988 Malé dějiny jedné rodiny (TV seriál)
1987 Jak básníkům chutná život
Křeček v noční košili (TV seriál)
1986 Bianka Braselli - dáma s dvěma hlavami (TV film)
Grófinka (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Narkomani (E14)
1985 Já nejsem já
1984 Slané pohádky (TV seriál)
1983 Obraz (TV film)
1982 Když rozvod, tak rozvod
1981 Nová dvojpohádka z lesa (TV film)
Ta chvíle, ten okamžik
1980 I chytrák se spálí (divadelní záznam)
Veronika, prostě Nika (TV film)
1979 Paragraf 224
1978 Herecká dráha (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Štvanice (S03E05)
1977 Dva na koni, jeden na oslu (divadelní záznam)
Žena za pultem (TV seriál)
1975 30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vrah se skrývá v poli (S01E10)
1973 Boříkovy lapálie (TV seriál)
Haraburďárna (E01)
1971 Madame Sans-Géne (TV film)
1969 Trapasy (TV film)
1968 Lorinka a čertík Bertík (TV seriál)
1967 Dita Saxová
Pohádka z tisíce a jedné noci (TV film)
Přísně tajné premiéry
1966 Fantom Morrisvillu
Znamení Raka
1965 Strašná žena
1964 Strakatí andělé
1963 Bylo nás deset
Ivana v útoku
Pražské blues
Skotská s ledem (TV film)
1962 Deštivý den
Klíč (TV film)
Šestý do party (TV film)
1959 Konec cesty
Slečna od vody
1958 Tenkrát o Vánocích
Zimní pohádka (TV film)
1957 Brankář bydlí v naší ulici
V proudech
1956 Advent
Hrátky s čertem
Nevěra
Zaostřit, prosím!
1954 Byl jednou jeden král...
Cirkus bude!
Jak dědek Faltus potkal anděla (studentský film)
Na konci města

Dokumentární

2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
2007 Co bubáci a hastrmani netušili (TV film)
2003 Štěpánka: "Těžší život je lepší" (TV film)
2002 Diagnóza: Smrt nenávistí (TV film)
Příběhy slavných: Dobře namíchaný Jiří Adamíra (TV film)

TV pořady

1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1980 Než se zvedne opona (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace