foto

Daniela Kolářová

  • nar. 21.9.1946 (69 let)
    Cheb, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Přední česká herečka Daniela Kolářová se narodila 21. září 1946 v Chebu, ve znamení panny. Když jí byl rok, její rodiče se rozvedli a krátce na to se s matkou přestěhovaly do Karlových Varů, která zde získává místo mzdové účetní. Svého otce vidí Daniela znovu až ve svých pěti letech, kdy se také poprvé setkává se svojí mladší nevlastní sestrou Věrou, která emigrovala v roce 1968 do Nizozemska.

Před kamerou debutovala ve dvaceti letech televizním snímkem KONEC VELKÉ EPOCHY (1967) a před filmovou kamerou pak o rok později filmovým zpracováním Páralova románu SOUKROMÁ VICHŘICE, kde ztvárnila jednu z hlavních postav Bohunky Augustové. V roce 1968 se objevuje ve čtvrtém díle televizního seriálu SŇATKY Z ROZUMU a ve stejném roce úspěšně absolvuje pražskou DAMU. O rok později, v roce 1969 se poprvé před kamerou potkává s Jaromírem Hanzlíkem ve filmu SLASTI OTCE VLASTI, kde ztvárnila první manželku Karla IV. – Blanku z Valois. V roce 1971 získává svojí první výraznější roli v TV seriálu TAKOVÁ NORMÁLNÍ RODINKA, kde si zahrála manželku Jaromíra Hanzlíka – Kateřinu. Po této roli se stává populární a posléze se objevuje ve svých nejslavnějších filmech: s J.Hanzlíkem v NOCI NA KARLŠTEJNĚ (1973) a v LÉTĚ S KOVBOJEM (1976), se Zdeňkem Svěrákem NA SAMOTĚ U LESA (1976), s Oldřichem Kaiserem v SETKÁNÍ V ČERVENCI (1977) a s Josefem Abrhámem v KULOVÉM BLESKU (1978). Těmito rolemi a televizními seriály: ŽENA ZA PULTEM (1977), typickým komunistickým seriálem a NEMOCNICÍ NA KRAJI MĚSTA si zajistila velkou popularitu a společně s Janžurovou, Šafránkovou, Bohdalovou, Medřickou a Brejchovou se stává nejoblíbenější českou herečkou 70. let.

V 80. letech jsme ji mohli vidět v oblíbených seriálech MY VŠICHNI ŠKOLOU POVINNÍ (1984) a SYNOVÉ A DCERY JAKUBA SKLÁŘE (1986) a v dětských filmech LUCIE POSTRACH ULICE (1984) a A ZASE TA LUCIE (1984) v roli ústřední postavy maminky malé Lucky, před kamerou opět vytvořila pár s J.Hanzlíkem. Díky této postavě se stává oblíbenou i mezi dětským publikem. Dále se objevila v dramatech TA CHVÍLE, TEN OKAMŽIK (1981) jako manželka Františka Němce, který ji podvádí (natočeno podle novely Otakara Chaloupky) a v dramatech o dospívání mládeže JSI FALEŠNÝ HRÁČ (1986) a HORKÁ KAŠE (1988).

Na začátku 90. let vstupuje do politického života jako poslankyně, z politiky odchází v polovině 90. let připravena o ideály férové české politiky. Nicméně i přes svůj politický mandát si nachází čas na natáčení Svěrákovské OBECNÉ ŠKOLY (1991) i na rozporuplný film Jana Svěráka AKUMULÁTOR 1 (1994) či na televizní počin POPRASK NA LAGUNĚ (1996) zfilmovaný podle stejnojmenné divadelní hry Carla Goldoniho. V roce 2000 pak ztvárňuje matku jejíž dospívající děti se dopouštějí incestu ve snímku OBĚTI A VRAZI (2000), o rok později je obsazena opět dvojicí Svěrákových do válečného filmu TMAVOMODRÝ SVĚT (2001) coby matka Haničky (Linda Rybová), lásky Ondřeje Vetchého. Také si zahrála v nevydařeném pokračování Nemocnice – NEMOCNICE NA KRAJI MĚSTA PO DVACETI LETECH (2003) coby manželka Mudr.Sovy mladšího. V současné době ji můžeme vidět ve vydařených VRATNÝCH LAHVÍCH (2007), kde si zahrála postavu Elišky – manželky Zdeňka Svěráka.

Daniela Kolářová je i významnou divadelní herečkou. Od absolvování DAMU do roku 1971 byla členkou divadla S.K. Neumanna, od roku 1971 je ve stálém angažmá v divadle na Vinohradech a od konce 90. let hostuje v Pražském komorním divadle (Divadlo Komedie). V těchto divadlech vytvořila řadu významných postav v inscenacích: Loupežník, Hamlet, Drobečky z perníku, Pobřeží, Předtím/potom, Hořké slzy Petry von Kantové, Lidumor aneb má játra beze smyslu s Karlem Rodenem a U cíle, za což dostala Cenu Alfreda Radoka za nejlepší hlavní ženský divadelní výkon roku 2004, za ztvárnění matky tyranky a manipulátorky. V současnosti ji můžeme vidět v divadle na Vinohradech ve hrách Richard II. (W.Shakespeare) a Jistě, pane ministře, hrou inspirovanou stejnojmenným slavným britským sitcomem z druhé poloviny 80. let.

Pracuje také pro Český rozhlas, kde namluvila více jak 80 inscenací. V roce 2001 získala 1. místo v anketě Neviditelný herec, za namluvení hlasu Irene, manželky Soamese z vynikajícího románu Sága rodu Forsytů, který napsal John Galsworthy.

Daniela Kolářová je vdaná za herce a režiséra divadla Na zábradlí Jiřího Ornesta, s nímž má dva syny: dvaatřicetiletého Šimona, který pracuje v Jedličkově ústavě a devětadvacetiletého Matěje, jenž je počítačovým expertem. Jejím největším koníčkem je zahradnictví, je také silnou kuřačkou. Věnuje se i charitě, je předsedkyní správní rady nadace pečující o dospělé lidi s mentálním postižením. Patří mezi nejlepší současné filmové a divadelní herečky.

Greg25

Herecká filmografie

2016 Polednice
2015 Vraždy v kruhu (TV seriál)
2014 Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2013 České století (TV seriál)
Nadváha, nedůležité: Neforemnost (divadelní záznam)
Nevinné lži (TV seriál)
2012 Nejlepší Bakaláři (TV seriál)
Život je ples (TV seriál)
2011 Rodinka (TV seriál)
2010 Rodinka
2009 Kawasakiho růže
Půldruhé hodiny zpoždění (divadelní záznam)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Temně lákavý svět (divadelní záznam)
Ulice: Velká trojka (TV film)
2006 Vratné lahve
2005 Černá karta (TV film)
Ulice (TV seriál)
2004 Návrat zbloudilého pastýře (TV film)
2003 Můj otec a ostatní muži (TV film)
Nemocnice na kraji města po dvaceti letech (TV seriál)
PF 77 (TV film)
2001 Muž, který vycházel z hrobu (TV film)
Tmavomodrý svět
2000 Cesta z města
Jabloňová panna (TV film)
Oběti a vrazi
1998 Na lavici obžalovaných justice (TV seriál)
Ohrada snů (TV film)
1997 Báječný lázeňský život (TV film)
1996 Lékárníkových holka (TV seriál)
Poprask na laguně (divadelní záznam)
1994 Akumulátor 1
V erbu lvice
1992 Kotě z Kocourkova (TV seriál)
1991 Obecná škola
Volavka (TV film)
1990 Bylinková princezna (TV film)
Šípková Růženka aneb Spící krasavice
Vernisáž (TV film)
1989 Bludiště (TV film)
Cesty ze slepých map (TV film)
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Supersen (TV film)
Táta k příštím vánocům (TV film)
1988 Horká kaše
Kongres
Paní Liška (TV film)
Případ se psem (TV film)
1987 Strom pohádek (TV seriál)
Strom pohádek: O perníkové chaloupce (TV film)
1986 Jsi falešný hráč
Jsou určité hranice (TV film)
Ohnivé ženy se vracejí (TV film)
Zlá krev (TV seriál)
1985 Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
1984 ...a zase ta Lucie!
Jak se rozloučit s Odettkou (TV film)
Lucie, postrach ulice
My všichni školou povinní (TV seriál)
1983 „Babičky dobíjejte přesně!“
Pod nohama nebe
Šípková Růženka (TV film)
1982 Doktor z vejminku (TV seriál)
Telegram (TV film)
1981 Ad akta (studentský film)
Nohejbal (TV film)
O Vánocích už nechci slyšet ani slovo (TV film)
Pytláci
Ta chvíle, ten okamžik
V zámku a podzámčí (TV film)
1980 Blondýna (TV film)
Dopis (TV film)
Dopis psaný španělsky (TV film)
Jak namalovat ptáčka (TV film)
Kotva u přívozu (TV film)
Luzie, der Schrecken der Straße (TV seriál)
1979 Brontosaurus
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Druhá první dáma (TV film)
Nebožtíci na bále (TV film)
1978 Adriana (TV film)
Kulový blesk
Otec nebo bratr (TV film)
Podnájem (TV film)
Setkání v červenci
Smrt císaře a krále Karla IV. (TV film)
Sneh pod nohami
1977 Nemocnice na kraji města (TV seriál)
Žena za pultem (TV seriál)
1976 Dveře (TV film)
Léto s kovbojem
Na samotě u lesa
Podnájemníci (TV film)
1975 Falstaff (TV film)
Zlatá přadlena (TV film)
1974 Králův kalich (TV film)
Lesní ženka (TV film)
Muž z Londýna
Prkno (TV film)
Tribun lidu (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Německé pohádky (TV seriál)
Noc na Karlštejně
Ó rozume, ó lásko
Otevřený kruh (TV film)
1972 Královská ozvěna (TV film)
Lakomec (divadelní záznam)
Mnoho povyku pro nic (divadelní záznam)
Pohádka o drakovi (TV film)
Svatba v terénu (TV film)
1971 Bakaláři (TV seriál)
Klícka (TV film)
Král, kejklíř a hvězdář (TV film)
Madame Sans-Géne (TV film)
Muzikant (TV film)
Taková normální rodinka (TV seriál)
1970 Drobínek (TV film)
Na kolejích čeká vrah
Svatby pana Voka
Věc Makropulos (divadelní záznam)
1969 Dick Whittington (TV film)
Slasti Otce vlasti
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
Sňatky z rozumu (TV seriál)
1967 Soukromá vichřice
1965 Konec velké epochy (TV film)

Dokumentární

2014 Tajemství Jiřiny Jiráskové (TV film)
2011 Film o seriálu Život je ples (TV film)
2010 Božský Bosňák (TV film)
Fenomén Meryčka (TV film)
2009 Divadlo svět (TV film)
Neobyčejné životy (TV seriál)
Revoluce: Záblesk minulosti
2002 Příběhy slavných (TV seriál)
Věčný Kristián Oldřich Nový (TV film)
1992 Nový Hyperion aneb Volnost, rovnost, bratrství

TV pořady

2013 60 pečetí (TV pořad)
2012 Světlo pro Světlušku 2012 (TV pořad)
2011 Osobnost na Dvojce (TV pořad)
2010 Český lev 2009 (TV pořad)
Rozmarná léta českého filmu (TV pořad)
VIP zprávy (TV pořad)
2008 Hvězdný reportér (TV pořad)
Interview B.T. (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
Před půlnocí (TV pořad)
2005 Všechnopárty (TV pořad)
2004 Uvolněte se, prosím (TV pořad)
2002 Divadlo žije! (TV pořad)
2001 Barvy života (TV pořad)
2000 Krásný ztráty (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1998 Na plovárně (TV pořad)
Sama doma (TV pořad)
1994 Snídaně s Novou (TV pořad)
1988 Veselé příhody z natáčení (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1977 Dostaveníčko s pražskými strašidly (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace