foto

Lenka Kořínková

  • nar. 2.3.1956 (61 let)
    Opava, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Zpěvačka pop-music a herečka se narodila 2.března 1956 v Opavě. V roce 1976 absolvovala herectví na pražské konzervatoři, při studiu hostovala dva roky v divadle Semafor (Zuzana v lázni, jezinka v Kytici) a v divadle E.F Buriana (muzikál Romantici). Po maturitě zpívala profesionálně ve skupině Petra Hanniga. V roce 1979 založila svou skupinu Ges. Od poloviny 80let žije v Austrálii.

Před filmovou kamerou debutovala začátkem sedmdesátých let vedlejšími postavami. Nejvýznamější role byla v adaptaci románu A.Zápoteckého Rozbřesk, kterou pod titulem, ČAS LÁSKY A NADĚJE natočil Stanislav Strnad (Tereza). V druhé polovině sedmdesátých let následovaly další vedlejší role mladých žen, (MUŽ S ORLEM A ČEPICÍ, BRÁCHA ZA VŠECHNY PENÍZE, STŘEPY PRO EVU, SÓLO PRO STAROU DÁMU, HODINÁŘOVA SVATEBNÍ CESTA KORÁLOVÝM MOŘEM, SKANDÁL V GRI-GRI BARU, PROČ NEVĚŘIT NA ZÁZRAKY, RADOST AŽ DO RÁNA. Naposledy se Lenka Kořínková (před emigrací) objevila ve filmech BULDOCI A TŘEŠNĚ (Sylvie) a JAK SVĚT PŘICHÁZÍ O BÁSNÍKY (servírka).

Její herectví težilo z jejích štědře odhalovaných proporcí. O choulostivých scénách řekla: "Nikdo mě do nich nenutil. Prostě se mě zeptali a já na to přistoupila. Nemám v sobě vypěstovaný stud." O Lence Křínkové se kritika přela, je-li hrající zpěvačkou nebo zpívající herečkou. Po návratu z emigrace se věnovala psaní o dietách, vyšlo jí několik knih, které byly úspěšné.

Miloš "M.B" Boubín

Herecká filmografie

Filmy

2014 Stopy života - Až na věky (TV film)
2003 Jak básníci neztrácejí naději
1995 Trio (TV film)
1993 Konec básníků v Čechách
Pozvání na večeři (TV film)
1992 Brokovnice (TV film)
Peklo (TV film)
Silvestrovská překvapení (TV film)
1991 Corpus delicti
Kafka
Rudá Divuše (TV film)
1982 Jak svět přichází o básníky
1981 Buldoci a třešně
Herečka (TV film)
1980 Mimořádná odměna (TV film)
V hlavní roli Oldřich Nový
1979 Dobrí ľudia ešte žijú (TV film)
Hodinářova svatební cesta korálovým mořem
Jablko (TV film)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Silvestr svobodného pána (TV film)
Trafika (TV film)
Ze života velkého chlapa (TV film)
Žena pro tři muže
1978 Brácha za všechny peníze
Deváté srdce
Hrozba
Kačenka a Zlatovlásek (TV film)
Muž s orlem a slepicí
Pytel (TV film)
Radost až do rána
Skandál v Gri - Gri baru
Sólo pro starou dámu
Střepy pro Evu
Taugenichts
Úplně beznadějný případ (TV film)
Ztrácím tě, lásko (TV film)
1977 Já bych se tak ráda vdávala (TV film)
Lalůček (TV film)
Melouchář (TV film)
Penelopa
Proč nevěřit na zázraky
Vykřičník za Kateřinu (TV film)
Zrcadlení
1976 Až bude padat hvězda (TV film)
Čas lásky a naděje
Dveře (TV film)
Léto s kovbojem
Sboristka (studentský film)
1975 Pomerančový kluk
Profesoři za školou
Tak láska začíná...
Zrcadlo pro Kristýnu
1974 Holky z porcelánu
Poslední ples na rožnovské plovárně
1973 Láska
Tři chlapi na cestách
1972 Návraty

TV seriály

2004 Genius of Mozart, The (TV seriál)
1995 Když se slunci nedaří (TV seriál)
1993 Strašidla a spol. (TV seriál)
Uctivá poklona, pane Kohn (TV seriál)
Cestou do synagogy (E03)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Otázka alibi (E03)
1980 Arabela (TV seriál)
1979 Dnes v jednom domě (TV seriál)
Plechová kavalérie (TV seriál)
Zkoušky z dospělosti (TV seriál)
1978 Zákony pohybu (TV seriál)
Starosti se ženami (E12)
Bez ředitele (E10)
Štika (E07)
další epizody (5)
1977 Die Magermilchbande (TV seriál)
1976 Muž na radnici (TV seriál)
1975 Matka (TV seriál)
Neporažení (E08)
Čin (E07)

Dokumentární

2012 neohroŽENY (TV seriál)
2008 Křižovatky režiséra Antonína Kachlíka
Visací zámek - 25 let (koncert)
2006 13. komnata Lenky Kořínkové (TV film)
1993 Visací zámek 1982 - 2007 (TV film)

TV pořady

2013 Což takhle dát si VIP? (TV pořad)
2010 Prostřeno! (TV pořad)
2000 První pomoc (TV pořad)
1999 Banánové rybičky (TV pořad)
1995 Tak neváhej a toč – speciál! (TV pořad)
1994 Český bodyguard (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1989 Emigranti (TV pořad)
1981 Benefice orchestru Karla Vlacha (TV pořad)
1979 Z melodie do melodie aneb Televizní samoobsluha (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace