foto

Jorga Kotrbová

  • nar. 26.4.1947 (69 let)
    Praha, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Odvážná nohatá Lenka s těžkými blonďatými copy a klukovským chováním v TRÁPENÍ, půvabná něžná ZLATOVLÁSKA po boku Petra Štěpánka, ale i rozmarná černovlasá princezna, trápící své okolí mlčením v pohádce HONZA MÁLEM KRÁLEM vedle Jiřího Korna.... Především ovšem vynikla herečka s nezvyklým severským jménem ve filmových a televizních rolích jako prototyp současných, emancipovaných, často seobeckých a arogantních dívek a mladých žen, atraktivních, žádoucích, ale zhusta nevěrných a povrchních.

Filmovat začala už ve 14 letech, kdy plachou školačku obsadil režisér Karel Kachyňa do hlavní role lyrického příběhu o dívce osamocené ve společnosti vrstevníků, která se spřátelí s divokým koněm. Jorga byla nejen ten správný typ, ale splňovala další i další předpoklad role - milovala zvířata a koně především. Kachyňův šestý smysl pro nadějné talenty tak nezklamal, mladičká Jorga se rázem stala hvězdou, protože se své úlohy zhostila přirozeně a s mimořádným citem. Díky této roli se Jorga na čas ocitla v izolaci od svých vrstevníků stejně jako její hrdinka. Jenže všechno zlé je pro něco dobré. Na základě její Lenka z TRÁPENÍ se vzápětí ozvalo vedení vinohradského divadla a pozvalo ji, aby zaskočila za těhotnou členku souboru v Millerově Honu na čarodějnice. Jorgu úloha Betty Parisové naprosto pohltila.

Díky zkušenosti na jevišti opustila svůj sen studovat veterinární lékařství a začala se poctivě připravovat na přijímací zkoušky na DAMU. DAMU ukončila v roce 1969 a okamžitě natoupila do angažmá v realistickém divadle.

Film, který její hereckou kariéru odstartoval, Jorga neopustila. Ještě téměř k dětským postavám patří Barborka ze ZLATÉHO KAPRADÍ (1963), následovaly dívčí role v LÁSCE NEBESKÉ; MÍSTU V HOUFU; MARATÓNU; FLIRTU SE SLEČNOU STŘÍBRNOU či v UTRPENÍ MLADÉHO BOHÁČKA. v té době ukončila divadelní fakultu a hlavně díky televizním postavám se začala přehrávat z rolí sympatických dívěk v nepříliš chrakterní, vyzývavé, lehkomyslné, často maloměšťácké slečinky - např. Jitka v PŮLNOČNÍ KOLONĚ po boku Jaromíra Hanzlíka, s nímž se v obdobné roli sešla i ve Vorlíčkově filmu DVA MUŽI HLÁSÍ PŘÍCHOD. Vyjímku tvoří vesnická dívka Anděla, nejmladší dcera v drsném snímku Václava Gajera KATEŘINA A JEJÍ DĚTI. V 70. letech hrála větší role ještě v několika pohádkách a komediích (HONZA MÁLEM KRÁLEM; JÁ UŽ BUDU HODNÝ, DĚDEČKU). K nejvýraznějším z nich patří zřejmě role Evy Novákové z úsměvného snímku PÁTEK NENÍ SVÁTEK režiséra Fuky, na který o dva roky později navázalo pokračování V PODSTATĚ JSME NORMÁLNÍ.

v 80. letech se Jorga pomalu od filmu odkláněla, více se realizovala na jevišti a renomé získala také jako skvělá dabérka (M.A.S.H.). v 90. letech jsme tuto oblíbenou filmovou a televizní herečku vidět např. v komedii Zdeňka Tyce UŽ, v níž v roli svérázné tety opět dokázala, že i když jí léta přidala na vráskách, zdaleka jí neubrala na profesionální lehkosti a vervě, s nimiž se před filmovou kamerou vždy pohybovala.

Alžběta "Elisebah" Plecitá

Herecká filmografie

2003 Smrt pedofila (TV film)
Terasa (divadelní záznam)
1998 Ztížená možnost soustředění (divadelní záznam)
1996 Racek (divadelní záznam)
1995 O Šedivákovi (TV film)
1992 Arachné (TV film)
1991 Růže z Bertramky (TV film)
Velmi uvěřitelné příběhy (TV seriál)
Velmi uvěřitelné příběhy: Dlaždice (TV film)
1990 Pohádky pod lupou (TV seriál)
Tajemství Popelčina střevíčku (TV film)
1989 Jak je důležité míti Filipa (TV film)
Vstup do ráje zakázán (TV film)
1985 O mrtvých jen dobře (TV film)
1982 Příběh muže, který miloval svou ženu (TV film)
1981 A na konci je začátek (TV film)
V podstatě jsme normální
1980 A nebojíš se, princezničko? (TV film)
Halvard Solness (divadelní záznam)
Italské jaro (TV film)
Vzorná tchyně (TV film)
1979 Pátek není svátek
Sbohem, Ofélie
Sedm kilo pro Králíčka (TV film)
1978 „Já už budu hodný, dědečku!“
Králova žena (TV film)
Panna a netvor
Pohár pro vítěze (studentský film)
Trasa
1977 Honza málem králem
Sázka na třináctku
Stín létajícího ptáčka
1976 Banální situace (TV film)
Zlaté pometlo (TV film)
1975 Dva muži hlásí příchod
Na konci světa
Pasáček Jirka (TV film)
Soudružská návštěva (TV film)
Spodní proud (TV film)
1974 Muž z Londýna
Pavlínka
Princezna Turandot (TV film)
1973 Černé na bílém (TV film)
Divoká planeta
Sen noci svatojánské (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
Zlatovláska (TV film)
Známost sestry Aleny
1972 Půlnoční kolona
1971 Jak princezny spaly na hrášku (TV film)
Madame Sans-Géne (TV film)
Rozsudek (TV seriál)
Šťastné dny (divadelní záznam)
1970 Drobínek (TV film)
Kateřina a její děti
Zvláštní případ (TV film)
1969 Flirt se slečnou Stříbrnou
Utrpení mladého Boháčka
1968 Maratón
1967 Malá Dorritka (TV film)
Mrakodrap lásky (studentský film)
1965 Třicet jedna ve stínu
1964 Láska nebeská
Místo v houfu
1963 Smutný půvab (TV film)
Zlaté kapradí
1961 Trápení
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace