Reklama

Reklama

Sun Chung

Sun Chung

nar. 30.11.1940 (83 let)
Taipei, Tchaj-wan

Biografie

Režisér, scenárista, asistent režie, producent a herec Sun Chung se narodil 30. listopadu 1940 na Tajvanu. Než se stal výrobním stážistou vystudoval tajvanskou filmovou školu. Už tam se u něj začaly projevovat editační schopnosti, které vedly k hluboce emocionálnímu vizuálnímu stylu, kterým se posléze proslavil. Poprvé se u filmu objevil jako herec v menší roli a zároveň jako asistent režie v zapomenutém tajvanském snímku Recalling My Dreams (1967). V následujícím roce si zahrál větší roli a znovu i jako asistent režie v neznámém kung fu The One-Legged Fiend (1968).

Chung Sun jako asistent režie sbíral zkušenosti do konce 60. let. V té době také položil i herectví na hřebík a začal se naplno věnovat režii a sem tam i scénářům. Na režisérské štokrli to z počátku zkoušel s komediemi, ale brzy přesedlal díky smlouvě s Shaw Brothers v roce 1970 na žádaný kung fu žánr. První známější počin bylo bizarní kung fu The Devil's Mirror (1972) s krásnou Pei Pei Shu. Následují erotické fláky Honor and Love (1973) s Woo Gam a The Sugar Daddies (1973) s Betty Pei Ti. Chung Sun však byl stéjně zběhlý v satiře i krimi.

Krom natáčení zajímavých limonád spojil síly i s režisérem Cheh Changem v copkaté mlátičce The Bloody Escape (1975) s Kuan Tai Chenem. Poté natáčí zajímavé krimi snímky, ale průlom přichází s kung fu hity The Avenging Eagle (1978) s Cheh Changovým komparzem. V The Deadly Breaking Sword (1979), The Kung-Fu Instructor (1979), Rendezvous with Death (1980), The Kid with a Tattoo (1980) a To Kill a Mastermind (1980) exceluje legendární akrobat Wah Yuen. S bojovým umělcem Wah Yuenem spolupracoval víc než často a stojí také zmínit, že Chung Sun je průkopníkem mezi režiséry Shaw ve využívání moderní technologie fotoaparátu, například Steadicam. Co se týče akční choreografíie, dával prostor nejčastěji klanu Lau, tedy hlavně koordinátorům Tang Chia a Wong Pau Gei.

Komerční úspěch zaznamenal s My Rebellious Son (1982), díky Fu Shengovi a s hororem Human Lanterns (1982). Během 80. let nadále spolupracuje s herci Wah Yuenem, Bun Yuenem, Tak Yuenem i Cheh Changovým komparzem. Nechává tak vzniknout podařené snímky, třeba A Fist Full of Talons (1983) s vražedným Billy Chongem, nebo žádaný The Master Strikes Back (1985) s Wai Man Chanem. Po odchodu ze Shaw Brothers se jeho nejvýdělečnějším filmem stává thrill Lady in Black (1987) s Brigitte Lin a Phillipm Kwokem a City War (1988) Chow Yun Fatem. Sun Chung ukončil svou kariéru úspěšným thrillerem Angel Hunter (1992) s akční režií Corey Yuena, ovšem občas se ještě v mezinárodních vodách vynoří s nějakou tou povedenou akční adventurou.

Epistemolog

Reklama

Reklama