foto

Tibor Bogdan

  • nar. 15.12.1919
    Martin, Československo
  • zem. 22.9.2000 (80 let)
    Martin, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tibor Bogdan se narodil jako Teodor Bogdan 15. prosince 1919 ve Vrútkách, dnes část Martina. Až do roku 1949 se živil jako dělník v Povážských strojírnách. I když byl jen ochotníkem, však se stal nakonec hercem profesionálním. Nejdříve Bogdan prošel Divadlem pracujících v Povážské Bystrici (1949 – 1950) a žilinským Krajským divadlem pracujících (1950 – 1951).

Nakonec se stal až do odchodu na odpočinek mnohaletým členem činohry Divadla Slovenského národního povstání v Martine (1951 – 1989). Jako kmenový herec martinské scény byl umělec Tibor Bogdan velmi velmi vytížen se všemi hereckými úkoly a nabídkami. Jako herec byl Tibor Bogdan výborným hercem komediálních postav, jimž dodával prvky grotesky a též tragiky.

Postupně se objevil např. jako Kočkarev a Podleskin v „Ženitbě“ N. V. Gogola, Skapino ve „Skapinových šibalstvích“ Molièra, Don Basilio v Beaumarchaisově „Figarově svatbě“, Rasplujev ve „Svatbě Krečinského“ A. V. Suchovo – Kobylina, Luka ve hře „Na dně“ Maxima Gorkého, Čebutykin ve „Třech sestrách“ A. P. Čechovova, Orgon v Molièrově komedii „Tartuffe“, Eduard Vach v „Srpnové neděli“ Františka Hrubína, Dudakov v Gorkého „Letních hostech“, Lebeděv v „Idiotovi“ F. M. Dostojevského, MUDr. Peter Hajnoš v Solovičově „Meridiánu“, Valent v inscenaci „Zlatý déšť“ nebo Gejza Galiba ve hře „Žobrácke dobrodružstvo“ Jána Soloviče apod. apod.

I když jako člen martinské činohry byl vzdálen od hlavního slovenského filmového centra v Bratislavě (o českých centrech v Praze a ve Zlíně ni nemluvně) sehrál několik menších filmových rolí ve slovenských snímcích (často s velkými prodlevami).

Postupně byl od roku 1958 Dr. Goldfingerem v komedii Jána Lacka STATOČNÝ ZLODEJ (1958), lékařem v Lackově komedii SKALNÍ V OFSAJDE (1960), panem Lomhauerem v dramatu PRE MŇA NEHRÁ BLUES (1964), mužem v dramatu Vladislava Pavloviče SENZI MAMA (1964), učitelem ve středometrážním Pavlovičově dětském KRYŠTÁL Z IŠTAMBULU (1966), velitelem domobrany v historickém dramatu NIET INEJ CESTY (1968) Jozefa Zachara a notářem v Bahnově dramatu STOPY NA SITNE (1968).

Během 70. až 80. let se objevil jako Malata v psychologickém Režuchově dramatu DEŇ SLNOVRATU (1973), krčmář ve válečné DOLINE (1973) Štefana Uhera, otec titulní Eleny (představovaná Darinou Šimanskou) v Krivánkově drámatu MILOSRDNÝ ČAS (1975), Podmanický v Uherově snímku KEBY SOM MAL DIEVČA (1976), kolaborantský hoteliér Dráb v SÚKROMNÁ VOJNA (1977) Martina Hollého, notář Kucbel v tragikomedii CNOSTNÝ METOD (1979), družba v komedii NEVERA PO SLOVENSKY (1980), rádce v Hollého pohádce SOĽ NAD ZLATO (1982), Furdík v dramatu ZRELÁ MLADOSŤ (1982) Martina Ťapáka a naposled jako ředitel – kněz ve filmu Pavola Haspry VÝLET DO MLADOSTI (1983).

Herecky se Tibor Bogdan uplatnil dále v televizních zábavných pořadech (VTIPNĚJŠÍ VYHRÁVÁ aj.), filmech – inscenacích (př. SENZI MAMA, SÁM VOJÁK V POLI, OD SILVESTRA DO TROCH KRÁĽOV, MODEL UPÍR, ČENKOVEJ DETI, ZYPA CUPÁK, ŽELEZNÝ ČLOVĚK, ZLATÝ CHLAPEC, ŠTIPKU SOLI, ADAM ŠANGALA, SLNKO VYCHÁDZA NAD PRAŠIVOU, TRI SVADBY, NAJKRAJŠÍ KVET, PRINCEZNÁ A MESIAC, FAREBNÝ BAZÁR, JA, STARÁ MAMA ILLKO A ILLARION, PRÁŠKY NA SPANIE, FAREBNÝ BAZÁR ad.) a seriálech (např. VIVAT BEŇOVSKÝ, DOBRODRUŽSTVÁ JANKA HRAŠKA, ROZPRÁVKY PÄTNÁSTICH SESTIER, CHLAP V DOME).

Působil také v rozhlase („Spišské tajemství“, „Bohatý chudák aneb Komický pocit života“, „Levočská bílá paní“, „Miluj čas, který přijde“, „Velké štěstí“, „Geľo Sebechlebský“, „Hrabě Monte Christo“, „Dvacet minut s andělem“, „Lodivod dunajský“, „Američan“, „Ďáblem pokoušený“, „Berlín – Alexandrovo náměstí“ atd.), dabingu.

Za svou prácí získal Vyznamenání Za zásluhy o výstavbu (1968) a titul Zasloužilého umělce (1974). Tibor Bogdan zemřel 22. září 2000 v Martině ve věku vysokých nedožitých jednaosmdesáti let. I když byl slovenským hercem, nikdy se v české kinematografii neobjevil. V necelé dvacítce slovenských filmových dílech tkví Bogdanovo jméno a tak patří pevným písmem do dějin slovenského filmu.

Jarda "krib" Lopour

Herecká filmografie

1996 Prášky na spanie (TV film)
1988 Ja, stará mama, Iliko a Illarion (TV film)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Chlap v dome (TV seriál)
1985 Borgis (TV film)
1984 Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Stretnutie pod starou píniou (TV film)
Tridsaťtisícový odkaz (TV film)
1983 Farebný bazár (TV film)
Princezná a mesiac (TV film)
Výlet do mladosti (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Najkrajší kvet (TV film)
Sůl nad zlato
1981 Dobrodružstvá Janka Hraška (TV seriál)
Kubo (divadelní záznam)
1980 Nevera po slovensky
1979 Bitka o Van Gogha (TV film)
Cnostný Metod
Tri svadby (TV film)
1978 Hĺbka ostrosti (TV film)
Kocúrkovo (divadelní záznam)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Súkromná vojna
Železný človek (TV film)
1976 Keby som mal dievča
Milosrdný čas
Slnko vychádza nad Prašivou (TV film)
Štipku soli (TV film)
Zypa Cupák (TV film)
1975 Čenkovej deti (TV film)
Vivat Beňovský (TV seriál)
1974 Od Silvestra do troch kráľov (TV film)
1973 Deň slnovratu
Dolina
1969 Generácia (TV film)
1968 Niet inej cesty
Stopy na Sitne
1966 Kryštál z Istanbulu
Vrah zo záhrobia
1964 Pre mňa nehrá blues
Sám vojak v poli (TV film)
Senzi mama
1960 Skalní v ofsajde
1958 Statočný zlodej

Dokumentární

1988 Stretnúť človeka (TV seriál)

TV pořady

1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky