foto

Jozef Dóczy

  • nar. 19.11.1929
    Nitra, Slovensko, Československo
  • zem. 21.1.2013 (83 let)
    Nitra, Slovensko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Slovenský legendárny herec a komik Jozef Dóczy sa narodil v Nitre, kde dlhodobo pôsobí ako člen Divadla Andreja Bagara. Jeho predošlé povolanie bolo divadelné a filmové herectvo a ochotníctvo. Tomuto povolaniu sa však prestal venovať v roku 1955, kedy nastúpil do umeleckého súboru vtedajšieho Krajového divadla v Nitre.

Obľúbený umelec sa na divadelných doskách prvýkrát objavil ako člen ochotníckeho krúžku tovarišov. Neskôr si ho pre jeho talent, nasadenie a jedinečný prejav všimli aj režiséri profesionálnych divadiel. Angažmán vo svojom súbore mu ponúkol Andrej Bagar, ktoré následne prijal, aby započal svoju bohatú kariéru.

Za svoju 50- ročnú éru v Nitrianskom divadle stvárnil viac než stopäťdesiat postáv. Jožko Dóczy účinkoval taktiež v desiatkach televíznych programov, relácií a inscenácií. Medzi najznámejšie filmy, v ktorých sa predstavil patria napríklad Sebechlebskí hudci, Stratená dolina, Demokrati, Šípová Ruženka, Sváko Ragan či Adam Šangala. Bol ocenený titulom zaslúžilého umelca. V roku 1995 získal cenu mesta Nitra za celoživotný prínos a výrazný rozvoj divadelného i filmového umenia. Od roku 2001 je držiteľom významného ocenenia Jozefa Kronera za celoživotné dielo.

Na podporu malých projektov, realizovaných v rámci Nitrianskeho regiónu, talentov, umenia, vzdelávania mládeže a dospelých, kultúrnych aktivít, programov a tiež podporu využitia voľného času mládeže založil Jozef v roku 2004 fond, nesúci jeho meno. Je ženatý, žije spolu s manželkou v Nitre. Majú spolu, dnes už dospelých synov, Jaroslava a Petra, ktorí sa profesne venujú kultúre, hudbe a médiám.

Patrik "Patrik200s" x

Herecká filmografie

2010 Kriminálka Staré Město (TV seriál)
2008 Obchod so šťastím (TV seriál)
2007 Ordinácia v ružovej záhrade (TV seriál)
Veľká noc s Bonifácom (TV film)
2006 Bonifác a zázračný anjel (TV film)
2005 Adam Šangala (divadelní záznam)
2001 Kováč Juraj (TV film)
2000 Ako divé husi (TV film)
1999 O ľuďoch a čarodejníkoch (TV film)
1998 A ešte dve frašky... (TV film)
Jeppe z vŕšku (divadelní záznam)
Rivers of Babylon
Za mestskými múrmi (TV seriál)
1997 Pacho sa vracia (divadelní záznam)
Pták Ohnivák
1996 Suzanne
1995 Cik-cak cik-cak-bum (TV film)
Dnes večer hrám ja (TV seriál)
Mikuláš Mráz
1994 Princezná v ježovej koži (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Domovníkov syn (TV film)
Duo Zemganno (TV film)
Pod vládou ženy aj na svitaní (TV film)
Príbeh Mateja Hóza (TV film)
Prípad na vidieku
Vera (TV film)
1991 Zbytočné trápenia (TV film)
1989 Faklonos a Dobropán (TV film)
Núraddín Ali a Anísaldžalísa (TV film)
Prorok Rak (TV film)
Semaforová rozprávka (TV film)
Škola detektívky (TV seriál)
Tanec nad plačom (TV film)
Zlatňanka (TV film)
1988 Dunajské rozprávky (TV film)
Jakubove uniformy (TV film)
Jubileum (TV film)
Posledný drak (TV seriál)
Príživník (TV film)
Proso (TV film)
Šášovský hradný pán a ladomerská mýtnička (TV film)
Zostane to v rodine (TV film)
1987 Blšiak (TV film)
Hľadanie šťastnej chvíle (TV film)
Kobyla na bielej čiare (TV film)
Modré kráľovstvo (TV film)
Noc pred Kračúnom (TV film)
Ochsenkrieg, Der (TV seriál)
Začiatok sezóny
Zbojnícke fašiangy (TV film)
1986 Dobríčko (TV film)
Okná dokorán (TV seriál)
Pro forma (TV film)
Safari (TV seriál)
Tiene v raji (TV film)
Tučná princezná (TV film)
1985 A vrátil sa im pokojný spánok (TV film)
Kto odhodil? (TV film)
Mlynárka z Arcosu (TV film)
Piesočná potvorka (TV seriál)
Rozprávanie kvetu kamélie (TV film)
1984 Kura (TV film)
Loktibrada (TV film)
Ľudmilka (TV film)
Neodchádzaj nocou letnou
Stretnutie pod starou píniou (TV film)
Vrabce z Tŕnia (TV seriál)
Vynálezy hodinára Aurela (TV seriál)
Vzbúrené mesto (TV film)
1983 Cesta na krvavé pole (TV film)
Farebný bazár (TV film)
Chrobák v hlave (TV film)
Jožko Púčik a jeho kariéra (TV film)
Múdra Gabriela (TV film)
Náš pán doktor (TV film)
Rozprávkový kráľ (TV film)
Zajac na diaľnici (TV film)
Zlatá rybka (TV film)
Zrelá mladosť
1982 Cukor (TV film)
Dievčatko z predmestia (TV film)
Keď radí strach (TV film)
Kočka
Krásna múdrosť (TV film)
O smelom krajčírikovi (TV film)
Rozprávky pätnástich sestier (TV seriál)
Zlatá panna a prekliaty brat (TV film)
1981 Detektív Karol (TV seriál)
Konôpka (TV film)
Manduľa (TV film)
Nápadníci (TV film)
1980 Demokrati
Šiel tovariš svetom (TV film)
1979 Frndolína (TV film)
Krajina Haliganda (TV seriál)
Prvá vina odpustená (TV film)
Satanov chrám (TV film)
Svadba Arneho Jurgu (TV film)
1978 Dnes platí regulačný stupeň č.6 (TV film)
Klebetnice (TV film)
Sladké bezvládie (TV film)
Štyri kolesá (TV film)
Večera (TV film)
Výmysly uja elektróna (TV seriál)
1977 Ako sa Štrbania s Važťanmi o bujaka Šándora pasovali (TV film)
Ako sa Vinco zaťal (TV film)
Druhá láska (TV film)
Louis Pasteur (TV film)
Nohavice (TV film)
Sedem krátkych rokov inžiniera Hagaru (TV film)
Šediny doktora Ondáka (TV film)
Štipku soli (TV film)
Útek zo zlatej krajiny (TV seriál)
Vianočné oblátky (TV film)
1976 Deväť opustených kabeliek (TV film)
Majster zlodejského cechu (TV film)
Milosrdný čas
Sokovia (TV film)
Stratená dolina
Sváko Ragan (TV film)
Španielska gitara (TV film)
Vincova fajka (TV film)
Zypa Cupák (TV film)
1975 Jurát (TV film)
Nepokojná láska (TV seriál)
Sebechlebskí hudci
Zlatá priadka (TV film)
1974 Sezam,otvor sa! (TV film)
Veľké pokušenie (TV film)
1973 Očovské pastorále
1972 Adam Šangala (TV film)
1971 Bírbal a sprisahanci (TV film)
Parížski mohykáni (TV seriál)
V tieni vlkov (TV seriál)
Zaprášené histórie Ema Bohúňa (TV seriál)
Žiarlivé ženy (TV film)
1970 S Rozárkou (TV film)
Ujo Váňa (TV film)
1969 Generácia (TV film)
Nevesta (TV film)
1968 Pomsta starej dámy alebo na každého raz dôjde (TV film)
Román o base (TV film)
1966 Tango pre medveďa
Tri gaštanové kone (TV film)
1965 Žltý dostavník (TV film)
1964 Pre mňa nehrá blues
1963 Výhybka
1962 Výlet po Dunaji
1961 Most na tú stranu
1960 Skalní v ofsajde
1959 Pán a hvezdár
1958 V hodine dvanástej

TV pořady

2007 Takí sme boli (TV pořad)
2002 Večer plný secesie (TV pořad)
1998 Senzi Senzus (TV pořad)
1996 Zábavný televízny archív (TV pořad)
1989 Podľa zvyku starého (TV pořad)
1971 Vtipnejší vyhráva (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace