foto

Dean Semler

  • nar. 1943
    Renmark, South Australia, Austrálie
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Australský kameraman Dean Semler se narodil roku 1943 v Renmarku v Jižní Austrálii. Je členem společností australských kameramanů Society (ACS) a americké společnosti kameramanů (ASC), které ho několikrát ocenili za nejlepší kameru. Začínal v 70. let s TV filmy a dokumenty. Proslavila ho práce s panoramatickou a akční kamerou v kultovní sérii Mad Max 2 (1981) a Mad Max: Beyound Thunderdome (1985) a také natáčel uznávanou sérii Bodyline (1984). Rovněž se zviditelnil populárními filmy, jako Koktejl (1988) a Young Guns (1988).

V roce 1990 byl Semler najat jako kameraman Costnerův hit Tanec s vlky (1990), který získal Oscara za nejlepší kameru. Dále pracoval na komedii Dobrodruzi z velkoměsta (1991) a na Poslední akční hrdina (1993) a s Costnerem se schází na Waterworld (1995). Po miléniu točil komedie i akční filmy a v roce 2006 se blýskl v Gibsonově Apocalypto (2006). Semler je stále aktivní a na svém kontě má prozatím kolem 80 snímků.

Grand "Epistemolog" Master

Kameramanská filmografie

2016 The Do Over
2015 Policajt ze sámošky 2
Poslední lovec čarodějnic
The Ridiculous 6
2014 Nebe existuje
Zloba - Královna černé magie
2013 Zpátky do ringu
2012 Rodičovský manuál
2011 V zemi krve a medu
2010 Noční rande
Secretariat
2009 2012
2008 Appaloosa
Dostaňte agenta Smarta
2007 Když si Chuck bral Larryho
2006 Apocalypto
Jen trošku štěstí
Klik - život na dálkové ovládání
2005 Stealth: Přísně tajná mise
Trestná lavice
2004 Pevnost Alamo
2003 Božský Bruce
2002 D-Tox
Na křídlech vážky
Údolí stínů
xXx
2001 Před svatbou ne!
2000 Zamilovaný profesor 2: Klumpovi
1999 Sběratel kostí
1997 Na rybách
Trojská válka
1995 Vodní svět
1994 Cesta kovbojů
1993 Poslední akční hrdina
Super Mario Bros.
Tři mušketýři
1992 Síla muže
1991 Dobrodruzi z velkoměsta
1990 Impuls
Mladé pušky II
Tanec s vlky
1989 K-9, můj přítel se studeným čumákem
Sbohem, králi
Úplné bezvětří
1988 Clean Machine, The (TV film)
Koktejl
Mladé pušky
1987 Bullseye
Lehká jízda
1986 Going Sane
Květina vášně (TV film)
1985 Coca-Cola Kid
Šílený Max a Dóm hromu
1984 Bodyline (TV seriál)
Kanec
Undercover
1983 Dismissal, The (TV seriál)
Kitty and the Bagman
Návrat do ráje (TV seriál)
1981 Hoodwink
Šílený Max 2 - Bojovník silnic
1980 War Without Weapons
1978 Good Thing Going, A (TV film)
1976 Vypusťte balon
1974 Moving On
1971 Where Dead Men Lie

Dokumentární

1980 The Russians (TV seriál)
1971 The Choice

TV pořady

1971 Great Performances (TV pořad)

Režijní filmografie

Herecká filmografie

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(44)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace