foto

Tomáš Dianiška

  • nar. 10.10.1984 (32 let)
    Banská Bystrica, Slovensko, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Tomáš Dianiška sa narodil 10.10.1984 v srdci Slovenska, v Banskej Bystrici. Po skončení základnej a strednej školy ho prijali na pražskú DAMU, kde študoval divadelné herectvo. Po úspešnom absolvovaní štúdia dostal angažmán v libereckom Divadle F.X. Šaldy, ako hosťujúci herec občas pôsobí aj v pražskom divadle A studio Rubín. Od divadelnej sezóny 2014/2015 je hercom pražského Divadla pod Palmovkou.

Prvýkrát sa na televíznej obrazovke objavil v roku 2005 v cykle 3+1 s Miroslavom Donutilom, kde si zahral epizódnu úlohu. Napriek tomu, že je hlavne divadelným hercom, objavuje sa aj vo filmoch a TV seriáloch. V roku 2008 si zahral v Brabcovom filme Máj, v nasledujúcom roku vo filme 3 sezóny v pekle. Nasledovali snímky ako Habermanův mlýn (2010), Alois Nebel (2011) a Don't Stop (2012), kde hral postavu pankáča Iggyho. Najväčší priestor zatiaľ dostal v úspešnej mini-sérii z produkcie HBO Hoříci Keř (2013). Okrem filmov si zahral aj v niekoľkých seriáloch, napríklad Kriminálka Anděl (2008). V roku 2013 sa objavil v americko-kórejskom koprodukčnom filme Snowpiercer, kde sa mu ušla malá dialógová scéna so samotným Chrisom Evansom.

Okrem stvárnenia mnohých filmových a divadelných postáv je aj autorom niekoľkých divadelných hier. S režisérom Braňom Holičkom tvoria tandem, ktorý stojí za úspešnými predstaveniami ako Googling and Fucking (2010), Přísne tajné: Hrubá nemravnost (2011) alebo LSDown (2012). 

Keď nenatáča žiadny film alebo nestojí na doskách divadla, zabáva ľudí svojím recesisticko-hiphopovým duom Pipinky Pičo alebo dídžejským projektom Bukake Brothers.

DoubleJo

Herecká filmografie

Filmy

2015 Dítě číslo 44
2013 Hořící keř
Ledová archa
2012 DonT Stop
2011 Alois Nebel
2010 Habermannův mlýn
2009 Vetřelci a lovci: Zrozen bez porodu (TV film)
3 sezóny v pekle
2008 Daleko do Nashvillu (TV film)
Máj

TV seriály

2017 Četníci z Luhačovic (TV seriál)
Evička (E05)
Specialisté (TV seriál)
Temné touhy (S01E03)
Svět pod hlavou (TV seriál)
Závadová mládež (E05)
Orchidej na smetišti (E04)
Mrtvý lidi (E03)
2016 Já, Mattoni (TV seriál)
Císařovna (E08)
Rapl (TV seriál)
Křížová cesta (S01E02)
2014 Kriminálka Anděl (TV seriál)
Bláznivá smrt (S04E02)
2011 O mé rodině a jiných mrtvolách (TV seriál)
2004 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)

Fanoušci tvůrce

tvůrce nemá žádné fanoušky
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace