foto

Denzel Washington

  • nar. 28.12.1954 (61 let)
    Mount Vernon, New York, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Je takmer nemožné vyviesť ho z rovnováhy a je ešte nemožnejšie nepovšimnúť si ho pri práci a nebrať ho s rešpektom. Takou je jedna z najväčších černošských hviezd filmového sveta. Skúsený stelesniteľ decentných, upravených alebo rešpektovaných mužov, to znamená ideálnych hrdinov, ktorých ženy milujú a muži v nich vidia svoj vzor.

Malý Denzel trávil množstvo času s otcom pri jeho prednáškach v kostole, čo v ňom prebúdzalo vlastnú túžbu byť showmanom. Polienko do krbu priložili tiež návštevy jeho matky - kaderníčky - v práci, kde veľmi rád počúval rozprávania zákazníkov. A tak sa v Denzelovi začal nezadržiteľne vytvárať silný vzťah k herectvu. V štrnástich rokoch, krátko pred rozvodom rodičov - bol kvôli rodinným problémom aj so sestrou poslaný na stredoškolský internát.

Vysokoškolské vzdelanie žurnalistu nadobudol počas štúdií v New Yorku, kde sa tiež začal venovať herectvu. Po získaní bakalárskeho titulu z umenia sa v roku 1977 presunul do San Francisca. Tu sa mu podarilo preniknúť do slávneho American Conservatory Theater. Jeho naobyčajný talent si získal obdiv všetkých profesorov a tak si Denzel veľmi rýchlo vybudoval množstvo kontaktov potrebných pre štart hereckej kariéry. Prvé skúsenosti pred kamerou naberal v televíznych projektoch, z ktorých naväčším úspechom bol seriál z lekárskeho prostredia ST. ELSEWHERE (1982). Kritici boli nadšení, tevízni diváci ho milovali a tak sa z neho stal výhodný obchodný artikel. Ešte počas prác na tomto seriáli si veľakrát odskočil k filmovaniu celovečerných snímkov, ktorých sa mu naskytovalo neúrekom.

Washingtonovým hereckým debutom bol v roku 1977 televízny film WILMA. Odohrával sa v prostredí bežcov a herec v čase jeho nakrúcania oslavoval osemnáste narodeniny. Prvého väčšieho úspechu dosiahol Denzel v roku 1987 drámou CRY FREEDOM režiséra Richarda Attenborougha, za ktorú bol nominovaný na Oscara za najlepší vedľajší mužský herecký výkon. Sošku neobdržal, no o dva roky neskôr si tento úspech zopakoval znova, vďaka dnes už historickej klasike GLORY.

Hoci mu úlohy v drámach prisadli najlepšie, pokúsil sa presadiť aj ako akčný hrdina vo filme RICOCHET (1991). Na základe chladnej odozvy u divákov však veľmi rýchlo zistil že to predsa len nieje jeho šálka kávy a vrátil sa tam, kde ho majú všetci najradšej. So Spikom Lee nakrútil životopisné dielo MALCOLM X (1992), kde bol za stvárnenie tejto legendárnej politickej osobnosti nominovaný na ďalšieho Oscara. Rovnako kvalitné herecké výkony odviedol aj v mnohých ďalších filmoch jako napr. PHILADELPHIA (1993), ODVAHA POD PAĽBOU (1996) alebo HURIKÁN V RINGU (1999).

Zatiaľ najväčším Washingtonovým hereckým úspechom je Oscar za hlavnú rolu skorumpovaného policajta Alonza vo filme TRAINING DAY. Práve Denzel spolu s jeho kolegom Ethanom Hawkom povýšili túto, na prvý pohľad štandardnú krimi, do roviny vynikajúcej drámy s perfektnou psychologizáciou postáv.

Martin "POMO" Pomothy

Herecká filmografie

2017 Fences
The Equalizer 2
2016 Sedm statečných
2014 Equalizer
2013 2 zbraně
2012 Let
Nepřítel pod ochranou
2010 Kniha přežití
Nezastavitelný
2009 Cubed (TV seriál)
Únos vlaku 1 2 3
2007 Americký gangster
Síla slova
2006 Déjà Vu
Spojenec
2004 Manchurianský kandidát
Muž v ohni
2003 Presumpce viny
2002 John Q.
Příběh Antwona Fishera
2001 Training Day
2000 Vzpomínka na Titány
1999 Hurikán v ringu
Sběratel kostí
1998 Anděl smrti
Nejlepší hráč
Stav obležení
1997 Mother Goose: A Rappin' and Rhymin' Special (TV film)
1996 Kazatelova žena
Odvaha pod palbou
1995 Ďábel v modrém
Happily Ever After: Fairy Tales for Every Child (TV seriál)
Krvavý příliv
Virtuozita
1993 Mnoho povyku pro nic
Philadelphia
Případ Pelikán
1992 Malcolm X
1991 Mississippi Masala
Ricochet: Odražená střela
1990 Bílý policajt s černým srdcem
Mý lepší blues
1989 Glory
Quinnův případ
1988 For Queen and Country
1987 Volání svobody
1986 George McKenna Story, The (TV film)
Moc
1984 Povolení vraždit (TV film)
Příběh vojáka
1982 St. Elsewhere (TV seriál)
1981 Tmavohnědá kopie
1979 Coriolanus
Hlas krve (TV film)
1977 Wilma (TV film)
1974 Přání smrti

Dokumentární

2015 Champs
2009 Barack Obama: Koncert 2009 (koncert)
2008 Fallen Empire: Making 'American Gangster'
2005 Vengeance Is Mine: Reinventing 'Man on Fire'
2003 Spike Lee's '25th Hour': The Evolution of an American Filmmaker
2002 Behind the Scenes of 'John Q'
2001 E! Rank (TV seriál)
2000 Sidney Poitier: One Bright Light (TV film)
Whitney Houston: The Greatest Hits
1998 Celebrity Profile: Danny Glover (TV film)
Straight from the Streets
1996 NBA at 50 (TV film)
1994 A Century of Cinema
1992 Jammin': Jelly Roll Morton on Broadway (TV film)
Liberators: Fighting on Two Fronts in World War II (TV film)
1988 Nelson Mandela 70th Birthday Tribute (koncert)

TV pořady

2016 Zlatý Glóbus 2016 (TV pořad)
2014 Tonight Show Starring Jimmy Fallon, The (TV pořad)
2013 CIRCUS HALLIGALLI (TV pořad)
Zlatý Glóbus 2013 (TV pořad)
19th Annual Screen Actors Guild Awards (TV pořad)
2010 Postavte se rakovině (TV pořad)
The 64th Annual Tony Awards (TV pořad)
2009 2009 MTV Movie Awards (TV pořad)
2008 80. Annual Academy Awards (TV pořad)
2007 BAFTA Film Awards 2007 (TV pořad)
Graham Norton Show, The (TV pořad)
2004 Tavis Smiley (TV pořad)
2003 Hollywoodská setkání (TV pořad)
75. Annual Academy Awards (TV pořad)
2002 AFI Life Achievement Award: A Tribute to Tom Hanks (TV pořad)
74. Annual Academy Awards (TV pořad)
1998 70. Annual Academy Awards (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
1992 American Film Institute Salute to Sidney Poitier, The (TV pořad)
Gomorron (TV pořad)
Noční Show Jaye Lenoe (TV pořad)
1990 Motown 30: What's Goin' On! (TV pořad)
1986 Oprah show (TV pořad)
1984 Cinema 3 (TV pořad)
1982 Ebony/Jet Showcase (TV pořad)
1981 Entertainment Tonight (TV pořad)
1980 Lou Rawls Parade of Stars (TV pořad)
1971 Film '72 (TV pořad)

Režijní filmografie

2017 Fences
2007 Síla slova
2005 Chirurgové (TV seriál)
2002 Příběh Antwona Fishera

Producentská filmografie

2017 Fences

Fanoušci tvůrce

<< 1-20 >>
všichni fanoušci
(4 054)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace