foto

Andie MacDowell

  • nar. 21.4.1958 (58 let)
    Gaffney, South Carolina, USA
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Jej pravé meno je Rosalie Anderson MacDowell. Narodila sa v malom mestečku Gaffney v americkom štáte Južná Karolína ako najmladšia zo štyroch sestier. Andie nemala ľahké detstvo. V šiestich rokoch sa jej rodičia rozviedli a z jej mamy sa stala alkoholička. Na strednej škole bola členkou divadelného súboru. V dvadsiatich rokoch prerušila štúdium na vysokej škole a odišla do New Yorku, kde začala pracovať ako modelka v agentúre Elite Model.

V roku 1982 Andie zažila veľkú životnú ranu, keď jej päťdesiattriročná mama zomrela na infarkt. Andie však bola silná a rýchlo sa postavila na nohy. O dva roky sa zoznámila s módnym návrhárom Paulom Qualleyom, za ktorého sa v roku 1986 vydala. Svoj herecký debut absolvovala ešte v roku 1984. Ako úspešnú modelku ju obsadili do dobrodružného filmu TARZAN, kde si zahrala po boku Christophera Lamberta. Dabovala ju však Glenn Close.

Výraznejší úspech dosiahla účinkovaním v Soderberghovom debute SEX, LŽI A VIDEO(1989). Išlo o kvalitnú psychologickú sondu do vzťahov štyroch mladých ľudí. Andie získala Cenu Losangeleských kritikov a bola nominovaná na Zlatý glóbus. V ďalších filmoch svoj herecký talent len potvrdzovala. Druhú nomináciu na Zlatý glóbus získala hneď o rok. Zahrala si vo vydarenej romantickej komédii ZELENÁ KARTA, kde jej hereckým partnerom bol Gérard Depardieu.

S ďalšou veľkou hereckou hviezdou Bruceom Willisom hrala v roku 1991 v akčnej komédii HUDSON HAWK. V roku 1992 si zahrala samú seba vo filme Roberta Altmana HRÁČ. V roku 1993 už hrala hlavnú úlohu v thrilleri RUBY CAIRO. V tomto roku ešte hrala v dvoch filmoch. Opäť sa stretla s Altmanom v snímke KRÁTKE STRIHY a v Ramisovej komédii NA HROMNICE O DEŇ VIAC hrala s Billom Murrayom. V nasledujúcich rokoch hrala v rôznorodých filmoch, dokonca si vyskúšala western: PIŠTOĽNÍČKY, alebo sci:fi komédiu: AKO VAJCE VAJCU.

Dnes však už môžme povedať, že jej sláva pomaly upadá. Vo filmoch ju už vidíme málokedy, naposledy sme jej hlas mohli počuť v animáku BARNYARD. Andie naďalej pokračuje aj v modelingu. V súčastnosti žije na farme v Montane, kde sa stará o svoje tri deti: syna Jistina a dve dcéry Rainey a Sarah Margaret.

. "BioGrower" .

Herecká filmografie

2017 Granite Mountain
2016 Model Woman (TV seriál)
2015 Bez kalhot XXL
2013 Cedar Cove (TV seriál)
Přízrak zmizelé
2012 Mighty Fine
2011 Footloose: Tanec zakázán
Jane by Design (TV seriál)
Monte Carlo
Weihnachten auf Gut Aiderbichl (TV film)
2010 Happiness Runs
Lone Star (TV seriál)
Národ snílků
Patricia Cornwell: Posedlost (TV film)
Patricia Cornwell: V ohrožení (TV film)
Živý nebo mrtvý?
5th Quarter, The
2009 Šest žen Henryho Lefaye
2008 Inconceivable
Prince of Motor City, The (TV film)
2007 Intervention
2006 Mezi námi zvířaty
Studio 30 Rock (TV seriál)
2005 Autobusy mé sestry (TV film)
Dům na Tara Road
Poslední znamení
Salon krásy
2002 Ginostra - mafie nespí, mlčí
Jo (TV film)
2001 Druhá míza
Na hraně (TV film)
Reaching Normal
Taková rodinná romance
Večeře u přátel (TV film)
2000 Harrisonovy květy
1999 Cesta ke štěstí
Muppeti z vesmíru
Múza
1998 Otrok
1997 Linie násilí
1996 Jako vejce vejci
Michael
1995 Hrdinové mého dětství
1994 Čtyři svatby a jeden pohřeb
Pistolnice
1993 Na Hromnice o den více
Prostřihy
1992 Hráč
Ruby Cairo
1991 Hudson Hawk
Objekt krásy
Women & Men 2: In Love There Are No Rules (TV film)
1990 Zelená karta
1989 Sex, lži a video
1988 Tajemství Sahary (TV seriál)
1985 Eliášův oheň
1984 Tarzan

Dokumentární

2009 Save the World Awards (koncert)
2005 Tsunami Aid: A Concert of Hope (koncert)
1993 Cinefile: Made in the USA (TV film)
Luck, Trust & Ketchup: Robert Altman In Carver Country

TV pořady

2014 HuffPost Live Conversations (TV pořad)
1993 The 65th Annual Academy Awards (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace