foto

Svatopluk Matyáš

  • nar. 18.10.1929 (86 let)
    Radslavice, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Svatopluk Matyáš pochází z živnostnické rodiny z Radslavic na Přerovsku, původně se vyučil řezníkem, pak vystudoval obchodní akademii a chtěl pokračovat ve studiu na medicíně, kam ale nebyl přijat z kádrových důvodů. Pracoval jako dělník a nakonec začal studovat divadelní fakultu AMU v Praze, kterou absolvoval v roce 1956. Svou hereckou kariéru zahájil v oblastním divadle v Hořovicích (1956-1958), poté hrál v Divadle v Hradci Králové (1958-1961), svůj další život pak spojil s moravskými scénami ve Státním divadle v Ostravě (1961-1966) a v Olomouci (1966-1979). Od roku 1979 byl několik let jako herec ve svobodném povolání, v roce 1986 se pak ale vrátil do stálého angažmá v Olomouci, odkud pak v roce 1990 odešel do důchodu. Na divadle ztvárnil Matyáš řadu hlavních postav převážně v klasickém repertoáru, vynikl především v shakespearovských hrách (Romeo a Julie, Richard III.), dále pak ve hrách ruských klasiků jako byli Čechov, Bulgakov a další.

Ve filmu se Matyáš objevil hned jako čerstvý absolvent DAMU ve třech snímcích z roku 1956, které jsou však dnes již zcela zapomenuté. Větší roli pak hrál ve válečném dramatu ROČNÍK 21 (1957), ale stejně jako u řady jiných herců, tak i u Matyáše bylo jeho mimopražské divadelní angažmá příčinou jeho poměrně nepočetné filmografie až do konce 60. let. Větší roli dostal znovu v kvalitním válečném dramatu NEBEŠTÍ JEZDCI (1968). Pak ale přišel rozvoj regionálních televizních studií a Matyáš jako člen moravských divadelních scén dostal více příležitostí v projektech ostravské a brněnské televize. Vidět jsme jej mohli například v seriálech KAMENNÝ ŘÁD (1975) nebo PŘÁTELÉ ZELENÉHOÚDOLÍ (1979), objevil se ale také například ve dvou politicky motivovaných epizodách TŘICETI PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA (1975). V 70. letech pak přišlo více filmových rolí různorodého charakteru, převážně v dramatech, výjimečně také v komediích, hrál také v několika slovenských filmech. Svatopluk Matyáš hrál ve filmu naposledy v roce 1998 (VŠICHNI MOJI BLÍZCÍ), dodnes ale vystupuje v televizních seriálech, v poslední době jsme jej mohli zaznamenat v projektech TV Nova jako ON JE ŽENA (2004) nebo ULICE (2005).

Svatopluk Matyáš je od roku 1958 ženatý s Věrou Benšovou (*1929), bývalou tanečnicí, s níž má jednu dceru.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2014 Stopy života - Až na věky (TV film)
Stopy života - Bílý střelec (TV film)
2009 Pouta
Rubínový veterán
3 sezóny v pekle
2005 On je žena! (TV seriál)
Ulice (TV seriál)
2001 Černí andělé (TV seriál)
2000 Případy detektivní kanceláře Ostrozrak (TV seriál)
1999 Všichni moji blízcí
1998 Blumenstein Fernand - Bláznův příběh (studentský film)
Jezerní královna
1997 Bronzová koruna (TV film)
Nejasná zpráva o konci světa
1994 Maigretova trpělivost (TV film)
Nanebevstoupení Lojzka Lapáčka (TV seriál)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
Kaspar Hauser
Maigret se brání (TV film)
Perfektní manžel
Zelený rytíř (TV film)
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
O princi, který měl o kolečko víc (TV film)
1991 Útěk do vězení (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
První detektivní sbor (S02E02)
Jen o rodinných záležitostech
Ruské impérium: Začátek 1.
1989 Roky prelomu (TV seriál)
Sýkorka
1988 Advokát ex offo (TV seriál)
Smrt guvernéra (TV film)
Vzestup po šikmé ploše (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Ochsenkrieg, Der (TV seriál)
1986 Alžbetin dvor (TV seriál)
Grófinka (TV film)
Můj hříšný muž
Preceptor (TV film)
Principálka (TV film)
Stopy zločinu: Otmar čeká spojku (TV film)
1985 Boj o Moskvu
O mrtvých jen dobře (TV film)
O princezně, která nesměla na slunce (TV film)
Pohlaď kočce uši
Přitažlivost výšky (TV film)
Sedmipírek (TV film)
Skalpel, prosím
Synové a dcery Jakuba skláře (TV seriál)
Velké sedlo (TV seriál)
Výjimečná situace
Zátah
1984 Bambinot (TV seriál)
Dotek ruky (TV film)
Jako tenkrát (TV film)
Oldřich a Božena
Pod maskou (TV film)
Rubikova kostka (TV film)
Rumburak
Slaný sníh (TV film)
Všichni mají talent
Všichni musí být v pyžamu
1983 Hořký podzim s vůní manga
Únosy bez výkupného (TV film)
Záchvěv strachu
1982 Dlouhá bílá stopa (TV seriál)
Chemik (TV film)
Poslední adresa neznámá (TV film)
Predčasné leto
Schůzka se stíny
1981 Mezi námi kluky
Můžeš mi odpustit? (TV film)
Pozor, vizita!
Školení (TV film)
Velikánský banánový dort (TV film)
1980 Na baňu klopajú (TV seriál)
Pomsta mŕtvych rýb
Přátelé Zeleného údolí (TV seriál)
Toto leto doma
1979 Mejdan na písku (TV film)
Ohrožené město (TV film)
Prerušená hra
Tybys (TV seriál)
Ze života velkého chlapa (TV film)
Ženich mezi dveřmi (TV film)
1978 Den žen jako řemen (TV film)
Melodie bílého klavíru (TV film)
Rudý primátor (TV film)
Setkání v červenci
1977 Advokátka
Čas polomů a štěpů (TV film)
Hodina pravdy
Muž, který nesmí zemřít (TV seriál)
Návštěva z vesmíru (TV film)
1976 Případ mrtvých spolužáků
Splynutí duší (TV film)
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Modrá světla (S02E10)
Bílé linky (S02E08)
1975 Kamenný řád (TV seriál)
Sebechlebskí hudci
1974 Košilka (TV film)
Noc oranžových ohňů
Ohnivý máj (TV film)
Slovácko sa nesúdí (TV seriál)
Za volantem nepřítel
1973 Haldy (TV seriál)
Hroch
Příběh středního útočníka (TV film)
1972 Akce Bororo
Ctná paní Lucie (TV seriál)
1971 Lekce
Tatínek na neděli
1969 Mlčení mužů
1968 Maratón
Nebeští jezdci
1967 Hra bez pravidel
1964 Místenka bez návratu
Neobyčejná třída
1962 Černé démanty (TV film)
Mulat (TV film)
Prázdniny s Minkou
1961 Reportáž psaná na oprátce
1959 První parta
Taková láska
1958 Zde jsou lvi
1957 Ročník 21
1956 Nevěra
Synové hor
Váhavý střelec

Dokumentární

2015 13. komnata Svatopluka Matyáše (TV film)

TV pořady

2016 Ceny Thálie 2015 (TV pořad)
2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad)
2014 Barrandovský Silvestr 2014 (TV pořad)
2006 Čétéčko (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1993 O poklad Anežky české (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace