foto

Stanislav Fišer

  • nar. 14.12.1931 (84 let)
    Hořice v Podkrkonoší, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Stanislav Fišer se narodil v roce 1931 v Hořicích v Podkrkonoší jako nemanželské dítě herečky kočovné divadelní společnosti a starožitníka z Vysokého Mýta. V Poděbradech vychodil obecnou školu a začal hrát ochotnické divadlo. Po válce se stal hereckým profesionálem, když jako elév nastoupil do Pražského divadla pro mládež paní Míly Melanové. Po jeho zrušení si našel angažmá v Divadle na Vinohradech, Divadle Jiřího Wolkera a v divadle E. F. Buriana D34.

V roce 1959 ho angažoval Werich v divadle ABC a Fišer s ním přešel v roce 1962 do Městských divadel pražských. Tam působil až do svého odchodu do důchodu v roce 1993. Na prknech tohoto divadla nicméně hostoval dál až do doby, než mu lékaři v roce 2004 diagnostikovali rakovinu hrtanu. Po chirurgickém zákroku přišel o hlasivky a stáhl se do ústraní.

V malých filmových rolích se začal objevovat už velice záhy. Jeho prvním snímkem bylo psychologické drama AŽ SE VRÁTÍŠ z roku 1947, kde se mihl jako kluk postávající u auta. Od té doby dostával menší i větší chlapecké role ve filmech různých žánrů, např. KŘÍŽOVÁ TROJKA, ČERVENÁ JEŠTĚRKA, ROČNÍK 21 nebo RODINNÉ TRAMPOTY OFICIÁLA TŘÍSKY. Postupně se propracoval k rolím dospělých mužů nejrůznějšího charakteru a povolání. Měl široký rejstřík, zvládal jak dramatické tak komediální postavy. V hlavních rolích se objevoval jen výjimečně, k těm větším patří například řadový voják Václav ze zfilmované povídky Aloise Jiráska ZTRACENCI. Režiséři Fišera využívali nejčastěji ke ztvárnění zajímavých figurek z podsvětí, slabošských nebo intrikánských typů. Zahrál si např. v seriálu HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 30 PŘÍPADŮ MAJORA ZEMANA nebo PAN TAU, ve filmech SMRT ČERNÉHO KRÁLE, PĚNIČKA A PARAPLÍČKO či DRAHÉ TETY A JÁ.

Mimořádný kus práce odvedl Fišer na poli dabingu, patřil mezi deset nejobsazovanějších dabérů u nás. Jeho hlasem mluvil např. Pierre Brice v roli indiánského náčelníka Vinnetoua z cyklu dobrodružných filmů na motivy knih Karla Maye. Svůj hlas propůjčil také Peteru Sellersovi, ale i animovanému Asterixovi ve filmu ASTERIX A PŘEKVAPENÍ PRO CÉSARA. Za celoživotní mistrovství v této oblasti získal cenu Františka Filipovského. Ve zralém věku se začal věnovat i výtvarnému umění, svým stylem se řadí mezi naivisty. Po několikaletém boji se zákeřnou nemocí se vrátil před kameru jako němý pan Lang v seriálu VELMI KŘEHKÉ VZTAHY. Jeho portrét je zachycen v knize Nekončící potlesk aneb Galerie nezapomenutelných.

Milan "gudaulin" Černý

Herecká filmografie

2012 Školní výlet
Ztracená brána (TV film)
Život je ples (TV seriál)
2011 Santiniho jazyk (TV film)
2010 Ach, ty vraždy! (TV seriál)
2009 Hodinu nevíš...
Pamětnice
2007 Velmi křehké vztahy (TV seriál)
2004 Josef a Ly (TV seriál)
2002 Brouk v hlavě (TV film)
2001 Andělská tvář
Karlínská balada (TV film)
1999 Hříšní lidé města brněnského (TV seriál)
Návštěva staré dámy (TV film)
Z pekla štěstí
Z pekla štěstí (TV seriál)
1997 Arrowsmith (TV seriál)
Četnické humoresky (TV seriál)
Grunt (S01E07)
Pražský písničkář (TV seriál)
1994 Detektiv Martin Tomsa (TV seriál)
1993 Nesmrtelná teta
1992 Hříchy pro pátera Knoxe (TV seriál)
Náhrdelník (TV seriál)
1991 Lorna a Ted (TV film)
Svědkyně (TV film)
Zálety koňského handlíře (TV film)
1990 Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Antropologie (S02E04)
Radostný život posmrtný (TV film)
1989 Divoká svině
Dobrodružství kriminalistiky (TV seriál)
Tým (S01E08)
Jed (S01E02)
Případ pro zvláštní skupinu (TV seriál)
1988 Cirkus Humberto (TV seriál)
Návrat (E01)
Rodáci (TV seriál)
1987 Balónová pohádka (TV film)
1986 Dva na koni, jeden na oslu
Gottwald (TV seriál)
Zlá krev (TV seriál)
1985 O chamtivém strašidle (TV film)
Podfuk
Případ Platfus (TV film)
Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Berete se dobrovolně? (TV film)
Noc smaragdového měsíce
Šach mat (TV film)
1983 Tři mušketýři (TV film)
Zázračný lékař (TV film)
1982 Kosí bratři a větrný kohout (TV seriál)
Lék (TV film)
Malý pitaval z velkého města (TV seriál)
Včelař (E04)
Nejhlavnější hodinky na světě (TV film)
Šťastný domov (TV film)
Vojáček a dračí princezna (TV film)
1981 Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku
O stříbrném a zlatém vajíčku (TV film)
Pošťácká pohádka (TV film)
Ubohý pan Kufalt (TV film)
V týlu nepřítele
1980 Facka (TV film)
Kocour Vavřinec a jeho přátelé (TV seriál)
Kosí bratři (TV seriál)
Lázně (TV film)
Noční expres (TV film)
1979 Bílá kočička (TV film)
Dnes v jednom domě (TV seriál)
Hastrmanská povídačka (TV film)
Malované na skle aneb Jánošík (divadelní záznam)
O hruškách ušatkách a jablíčku parohátku (TV film)
Poprask na silnici E 4
Rozhodčí (TV film)
Velká policejní pohádka (TV film)
1978 Domácí strava je domácí strava (TV film)
1976 Bratránek z Batávie (TV film)
Kalifův prsten (TV film)
Moje sestra je cvok (TV film)
Odysseus a hvězdy
O třech bratřích (TV film)
Paleta lásky
Parta hic
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Romance o nenápadné paní (S02E03)
1975 My z konce světa (TV seriál)
Tango (TV film)
1974 Drahé tety a já
Hvězda padá vzhůru
30 případů majora Zemana (TV seriál)
Vyznavači ohně (S01E02)
1973 Dary skřítků (TV film)
Německé pohádky (TV seriál)
Neználkovy příhody (TV seriál)
Tři nevinní
Větrné moře
Vídeňská krev (TV film)
Výstřely v Mariánských Lázních
1972 Jako padlý sníh (TV film)
Královna Černá růže (TV film)
Pan Tau a cesta kolem světa
Pan Tau to zařídí
1971 Jak se státi gentlemanem
Prolhaná Ketty (divadelní záznam)
Smrt černého krále
1970 Drobínek (TV film)
O statečném Petrovi (TV film)
Pěnička a Paraplíčko
Žižkův meč (TV film)
1969 Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kaprova smrt (E10)
Charleyova teta (divadelní záznam)
Pan Tau (TV seriál)
1968 Andersenovy pohádky (TV seriál)
1967 Čtyři v kruhu
Osudná smyčka (TV film)
Traktér u královny Pedauky (TV film)
1966 Dva šlechtici z Verony (TV film)
Když se čerti rojili (TV film)
O chytré princezně (TV film)
Slečny přijdou později
1964 Gambit (studentský film)
Starci na chmelu
Strakatí andělé
Vajíčko - vyp.
Zapomenutý čert (TV film)
1963 Krásná Galathea (TV film)
Smutný půvab (TV film)
Strašidlo, které se směje (TV film)
Táto, přečti to!
Tři veteráni (TV film)
1962 Deštivý den
Vzpoura na Bounty (TV film)
1961 Kolik slov stačí lásce?
1960 Černá sobota
Osm hodin vlakem (TV film)
Ostrov Tulipatan (TV film)
Sedmý kontinent
Těžká Barbora (divadelní záznam)
1959 Dva muži a balon
Křižovatky
Přátelé na moři
1958 Smrt v sedle
V šest ráno na letišti
1957 Florenc 13,30
Ročník 21
1956 Advent
Příležitost
Vina Vladimíra Olmera
Zaostřit, prosím!
Ztracenci
1955 Větrná hora
1952 Konec strašidel
Únos
1951 Milujeme
1950 Posel úsvitu
1949 Pan Habětín odchází
Rodinné trampoty oficiála Tříšky
1948 Hostinec „U Kamenného stolu“
Křížová trojka
Na dobré stopě
1947 Až se vrátíš...

Dokumentární

2008 Saša (TV film)
2006 13. komnata Stanislava Fišera (TV film)
2003 Předčasná úmrtí: Herec od Boha (TV film)
2002 Film o filmu: Andělská tvář (TV film)
1996 Žofín, ostrov vzpomínek a snů (TV seriál)
1956 U lékaře
1955 Varšavské léto

TV pořady

2015 Ceny Thálie 2014 (TV pořad) - a.z.
2008 Benefice Lubomíra Lipského (TV pořad)
1999 Čtveráci (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1997 Úsměvy (TV pořad)
1985 Kavárnička dříve narozených (TV pořad)
1981 Jak byste se zachovali (TV pořad)
1978 Co neodnesl čas (TV pořad)
1970 Televarieté (TV pořad)

Režijní filmografie

1973 Vídeňská krev (TV film)

Fanoušci tvůrce

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace