foto

Alberta Watson

  • nar. 6.3.1955
    Toronto, Ontario, Kanada
  • zem. 21.3.2015 (60 let)
    Toronto, Ontario, Kanada
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celým jménem Faith Susan Alberta Watson se narodila v kanadském Torontu. Vyrůstala zde spolu s matkou Grace, která pracovala jako dělnice v továrně, a s nevlastním bratrem. Její otec Albert opustil rodinu, když byla Alberta ještě v plenkách a herečka se s ním nikdy nesetkala. Kromě bratra měla Alberta ještě tři další nevlastní sourozence, kteří žili s jejími prarodiči. Již jako dospívající dívka začala v 15 letech vystupovat s místní divadelní skupinou Fog. Její matka zemřela na Hodgkinovu chorobu, když bylo Albertě 19 let.

Za jednu ze svých prvních filmových rolí – roli Mitzi - ve snímku IN PRAISE OF OLDER WOMEN z roku 1978, získala nominaci na cenu Genie pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. Již o rok později získala na filmovém festivalu v Yorktonu cenu pro nejlepší herečku za svůj výkon v krátkém filmu EXPOSURE. Watsonová poté přesídlila do Spojených Států, neprve do New Yorku a poté do Los Angeles, kde pracovala na několika filmech jako napříkald na kultovní hororové klasice THE KEEP se Scottem Glennem a na televizním filmu WOMEN OF VALOR se Susan Sarandonovou a Kristy McNichol.

Po svém návratu na východní pobřeží USA dostala Watsonová příležitost v nízkorozpočtovém nezávislém filmu režiséra Davida O. Russella SPANKING THE MONKEY (1994). Tento film získal na filmovém festivalu v Sundace cenu diváků, několik Independent Spirit Awards a Watsonová desítky výborných recenzí pějících ódy na její herecký výkon v roli depsresivní, drogově závislé matky Susan Aibelliové, která má poměr se svým vlastním synem, kterého ztvárnil herec Jeremy Davies (ZACHRAŇTE VOJÍNA RYANA). V následujcím roce si Alberta střihla roli Lauren Murphyové, matky dospívajícího počítačového génia (Jonny Lee Miller) v akčním thrilleru NEBEPEČNÁ SÍŤ a poté manželku Johna Gottiho ve filmu GOTTI, nominovaném na cenu Emmy. Watsonová se poté vrátia do Toronta a pokračovala v hledání zajímavých rolí v nezávislých filmech. Toto hledání ji svedlo dohromady s režisérkou Colleen Murphyovou a výsledkem byl film SHOEMAKER z roku 1996. Ačkoli se tento snímek v Americe příliš neproslavil, vystoupení Watsonové v něm nezůstalo bez ohlasu, naopak. Přineslo jí druhou nominaci na cenu Genie, tentokrát pro nejlepší herečku v hlavní roli.

Následujícího roku získala Alberta výborné kritické ohlasy na nezávislý film Atoma Egoyana SALDKÉ ZÍTŘKY (1997), kde Alberta ztvárnila Risu, matku syna, který zahynul při tragické nehodě. Film, ve kterém účinkoval napříkald i Ian Holm nebo Sarah Polley, získal Velkou cenu poroty na filmovém festivalu v Cannes a byl na dobré cestě získat Oscara a nominaci na Genie. V roce 1999 se podílela na filmu THE LIFE BEFORE THIS, ve kterém si společně s ní zahrál Stepen Rea, Sarah Polley a Catherine O´Hara. V témže roce se objevila také v thrilleru THE GIRL NEXT DOOR.

V roce 2001 přišel film DRSNÁ ŠKOLA, kde si zahrála společně s Melanií Griffith a Dominique Swain. V tomtéž roce dokončila také film HEDWIG A ANGRY INCH. O rok později si zahrála v dramatu SPOLUVINA, ve kterém ztvárnila sestru Mecedes Ruehlové. V tomtéž roce si zahrála také ve filmu THE WILD DOGS, ve kterém hraje ženu bohatého ambasadora, která se snaží pomáhat handicapovaným dětem, nebo v akčním krimi dramatu IRISH EYES, což je příběh dvou bratrů z chudé irské rodiny.

Alberta je nejen filmovou, ale i seriálovou herečkou. Kromě mnoha spíše epizodních rolí ztvíárnila například doktorku Rebeccu Meyerovou v seriálu BUCK JAMES, Toni Baneovou v SHOW ME YOURS, Lydii Andersonovou v krimiseriálu ANGELIN TÝM, ministryni Suzanne Fleischerovou v seriálu THE BORDER nebo Erin Driscollovou ve 4. sérii seriálu 24 HODIN. Její ale bezesporu nejznámější seriálovou rolí je role Madeline, šéfky tajné organizace Sekce 1 v seriálu BRUTÁLNÍ NIKITA.

Když Alberta zrovna nenatáčí, pobývá ve svém rodném Torontu se svými dvěma kočkami a dvěma psy. Alberta byla již jednou vdaná a přibližně 8 let žila se svým manželem v New Jersey, ale po jejich rozvodu se vrátila do Toronta. Od prosince roku 1995 měla také vztah s o 10 let mladším Kenem, kterého potkala na vánočním večírku filmové agentury. Během natáčení seriálu BRUTÁLNÍ NIKITA u ní lékaři diagnostikovali rakovinu, ale díky včasnému zahájení léčby a chemoterapii se Watsonové podařilo toto onemocnění překonat.

ČSFD.cz

Herecká filmografie

2010 Nikita (TV seriál)
2009 Helen
2008 Growing Op
Hranice (TV seriál)
2007 Komplic
2006 Angelin tým (TV seriál)
Daleko od ní
Lobster Tale, A
Občan Duane
2005 Choice: The Henry Morgentaler Story (TV film)
Milionová vražda (TV film)
2004 My Brother's Keeper
Newsroom, The (TV seriál)
Pokrevní msta
Princ a já
Ztracený domov
2003 Choice (TV film)
Penguins Behind Bars (TV film)
Risen, The (TV film)
2002 Kainovo pronásledování: Tvář (TV film)
Spoluvina (TV film)
Wild Dogs, The
2001 Art of Woo, The
Despota (TV film)
Drsná škola
Hedwig a Angry Inch
Kainovo pronásledování: Přísaha
24 hodin (TV seriál)
2000 Deeply
Desire
1999 Girl Next Door, The (TV film)
Life Before This, The
1998 Sémě pochybnosti
1997 Brutální Nikita (TV seriál)
Sladké zítřky
1996 Giant Mine (TV film)
Mafián (TV film)
Shoemaker
Sweet Angel Mine
1995 Krajní meze (TV seriál)
Nebezpečná síť
Únos dítěte (TV film)
1994 Dokonalé spiknutí (TV film)
Spanking the Monkey
1993 Relentless: Mind of a Killer (TV film)
1992 Zebří hlava
1991 Hitman 3: Likvidátor
1989 Destiny to Order
Island Son (TV seriál)
Red Earth, White Earth (TV film)
Shannon's Deal (TV film)
1987 Buck James (TV seriál)
White of the Eye
1986 Fortune Dane (TV seriál)
Smekněte, pánové (TV film)
1985 Kane & Abel (TV seriál)
Murder in Space (TV film)
1984 Best Revenge
1983 I Am a Hotel (TV film)
Pevnost
1982 Voják
1981 Black Mirror
Dirty Tricks
1980 Fukkatsu no hi
Passengers (TV film)
Válečné nevěsty (TV film)
1979 Stone Cold Dead
1978 In Praise of Older Women
Power Play

Dokumentární

2005 On Screen! (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace