foto

Hana Talpová

  • nar. 5.5.1938 (78 let)
    Olomouc, Československo
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Operetní zpěvačka a herečka Hana Talpová pochází z Olomouce, umělecké sklony zdědila zřejmě po otci, který byl nadšeným amatérským hudebníkem. Rodičovského zázemí si však Hana Talpová příliš neužila – otec byl vězněn za války gestapem, po nástupu komunistického režimu byl znovu vězněn do roku 1953, matka mezitím zemřela v roce 1947 následkem psychického vypětí. Hana Talpová studovala původně zpěv v Brně na konzervatoři (1953-1959), vzdělání si pak doplnila v Praze na DAMU, kterou absolvovala v roce 1963 v oboru zpěv a herectví. Již od počátku svého uměleckého působení se prosazovala jako osobnost širokého záběru.

První tři roky své všestranné umělecké kariéry strávila v Liberci, kde byla sólistkou opery v Divadle F. X. Šaldy (1963-1965) a uvedla se zde hlavní rolí v opeře Carmen. Čtyřicet let pak patřila ke stěžejním osobnostem Hudebního divadla v Karlíně, kde působila v letech 1966-2005. V roce 1966 se zároveň zúčastnila festivalu moderní opery v Benátkách a v roce 1967 pak absolvovala koncertní turné v Itálii. Kromě divadelního herectví se nadále prosazovala jako zpěvačka, jejím oborem byl především šanson, v 60. letech také protestsongy. Natočila sice jen jednu singlovou desku, ale zúčastnila se hudebních festivalů (Bratislavská lyra, Děčínská kotva) a pravidelně zpívala v rozhlase i v televizi. V roce 1973 získala od hudebního vydavatelství Panton ocenění Zlatý štít.

Karlínské divadlo dalo Haně Talpové desítky příležitostí, odehrála zde přes 60 rolí, titulní role ztvárnila například v muzikálech Divotvorný hrnec, Hello, Dolly, Zvonokosy nebo Cabaret. Vystupovala také v řadě dalších muzikálů i operet, jak moderních, tak i klasických. Významné bylo též několikeré hostování v Semaforu, například v Člověku z půdy, v semaforské skupině Josefa Dvořáka později v Tanečních hodinách. Posledním větším vystoupením Hany Talpové byla postava babičky ve stejnojmenném muzikálu v Divadle Jiřího Grossmanna (2000). V roce 2005 odešla ze stálého svazku Karlínského divadla do penze, později ale přijala nabídku k hostování v divadelní společnosti Háta, pohostinsky znovu vystupuje také na jevišti Hudebního divadla v Karlíně (opereta Rosemarie).

Před filmovou a televizní kamerou vytvořila Hana Talpová kolem padesáti rolí menšího, zřídka i středního rozsahu. Ještě jako studentka brněnské konzervatoře se poprvé objevila v nevelké roli dívky z autobusu v komedii FLORENC 13.30 (1957). Svou profesí byla předurčena k rolím tanečnic (PĚNIČKA A PARAPLÍČKO, 1971), od šedesátých let se objevovala také v menších postavách maminek, jako servírku ji můžeme zaznamenat v kultovních komediích KONEC AGENTA W4C PROSTŘEDNICTVÍM PSA PANA FOUSTKY (1967) a SVĚTÁCI (1969). Z jejích rolí zpěvaček stojí za zmínku vystoupení v neprávem opomíjeném filmu ŠÍLENÝ KANKÁN (1982), v témže roce pak hrála například matku jedné z hlavních hrdinek ve filmu VÍTR V KAPSE (1982), dobře si ji můžeme pamatovat také jako luxustní prostitutku Ilonku (ANDĚL S ĎÁBLEM V TĚLE, 1983).

Kromě čistě pěveckých vystoupení byla Hana Talpová od konce 60. let často zvána do televize jako herečka, účinkovala v řadě inscenací, pohádek a seriálů. Vícekrát oblékla historický kostým (HŘÍŠNÍ LIDÉ MĚSTA PRAŽSKÉHO, 1968; MILIÓNOVÁ LÁSKA, 1987; NÁHRDELNÍK, 1992). Z její práce v televizních seriálech můžeme připomenout i zcela minimální, ale dobře zapamatovatelnou roli dospělé Mařenky v pohádkové ARABELE (1980). V posledních letech vystoupila Hana Talpová v dokumentárních filmech vzpomínkového charakteru (ZAPOMENUTÁ HVĚZDA, 2007).

Od šedesátých let spolupracuje Hana Talpová také s dabingem. Její hlas jsme mohli slyšet v řadě známých filmů i seriálů, v poslední době to byly například ZOUFALÉ MANŽELKY (Desperete Housewives), největší kus práce ale odvedla namluvením hlavní postavy Jessicy Fletcher v seriálu kriminálních příběhů TO JE VRAŽDA, NAPSALA (Murder, She Wrote). Své letité zkušenosti z jevištní práce zúročila Hana Talpová i v pedagogické činnosti, koncem osmdesátých let začala vyučovat na Lidové škole umění, později byla profesorkou na Konzervatoři Jaroslava Ježka.

Hana Talpová byla dvakrát provdaná, poprvé v letech 1961-1967 za Milana Halašku, jejím druhým manželem byl do roku 1973 Jaroslav Hlaváček. Syn David Talpa byl reprezentantem České republiky ve squashi.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Madame (TV seriál)
2005 Ordinace v růžové zahradě (TV seriál)
2004 Poklad na Sovím Hrádku (TV film)
1993 Arabela se vrací aneb Rumburak králem Říše pohádek (TV seriál)
1992 Náhrdelník (TV seriál)
1991 Taneční hodiny pro starší a pokročilé (divadelní záznam)
1990 Poslední motýl
1989 Divoká srdce
1988 Milionová láska (TV film)
1987 Anděl svádí ďábla
Boty (TV film)
1986 Bylo nás šest (TV seriál)
Černá punčocha
1985 Slavné historky zbojnické (TV seriál)
1984 Lampáš malého plavčíka
Všichni musí být v pyžamu
1983 Anděl s ďáblem v těle
Brakýři (TV film)
1982 Guľôčky
Pomocník
Smrt pana Goluži
Šílený kankán
Vítr v kapse
Vojáček a dračí princezna (TV film)
1981 Jako zajíci
Neberte nám princeznú (TV film)
Pohádka mého života (divadelní záznam)
1980 Jen si tak trochu písknout
Karline manželstvá
1979 Arabela (TV seriál)
Postavení mimo hru
1977 Tichý Američan v Praze
1976 Malá mořská víla
Paleta lásky
1975 Falstaff (TV film)
Král tuláků (TV film)
My z konce světa (TV seriál)
1974 V každém pokoji žena
Wie füttert man einen Esel?
30 případů majora Zemana (TV seriál)
1973 Kronika žhavého léta
Německé pohádky (TV seriál)
1972 Krysy (TV film)
Miláček (TV film)
Na tý louce zelený (divadelní záznam)
1971 Chléb a písně (TV film)
Lásky Emanuela Přibyla (TV film)
1970 Ďábelské líbánky
Pěnička a Paraplíčko
1969 Pražská romance (TV film)
Případ pro začínajícího kata
Skřivánci na niti
Světáci
1968 Bouřka (TV film)
Hříšní lidé města pražského (TV seriál)
Kulhavý ďábel
1967 Konec agenta W4C prostřednictvím psa pana Foustky
Muž, který stoupl v ceně
1966 Amore mio (TV film)
1963 Křik
1962 Neděle ve všední den
Rusalka
Tarzanova smrt
1960 Valčík pro milión
1959 Dařbuján a Pandrhola
Zkouška pokračuje
1958 Hvězda jede na jih
Zatoulané dělo
1957 Florenc 13,30

Dokumentární

2011 Ritz, nebo nic (TV film)
2010 13. komnata Hany Talpové (TV film)
2008 Příběhy slavných: Pepíček (TV film)
Příběhy slavných: Zlomený vlastenec (TV film)
2007 Zapomenutá hvězda (TV film)
2005 Velká holka (TV film)
2001 Předčasná úmrtí (TV seriál)
Ztracený hlas (TV film)
2000 Nevyjasněná úmrtí: Devadesátiprocentní anděl (TV film)
1980 Drátěná maska

TV pořady

2013 Umění dabingu (TV pořad)
1998 Nikdo není dokonalý (TV pořad)
1992 V Praze bejvávalo blaze (TV pořad)
1979 To je ta Praha... aneb Hybš hraje Hašlera (TV pořad)
1973 Vydržte až do půlnoci (TV pořad)
1966 Bejvávalo (TV pořad)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace