foto

Johanna Tesařová

  • nar. 13.9.1945 (70 let)
    Klagenfurt, Rakousko
  • Sdílet na Twitteru
  • Sdílet na Facebooku

Biografie

Celoživotní lásku k divadlu a umělecké vlohy zdědila Johanna Tesařová po rodičích, otec Alois Tesař byl operním a operetním zpěvákem, maminka zpívala ve sboru. Na konci války působili rodiče v Rakousku, což vysvětluje Johannino rodiště v Klagenfurtu. Krátce nato se ale rodina vrátila do Čech a Alois Tesař byl angažován jako sólista opery v Olomouci. Celé dětství i mládí tedy Johanna prožila v blízkosti divadla a to logicky nasměrovalo její kroky na JAMU v Brně, kde vystudovala herectví (1967).

Herecké začátky Johanny Tesařové jsou spojeny s brněnským divadlem Husa na provázku (1967-1970), které založili právě studenti z JAMU a Tesařová stála u jeho zrodu. Deset let pak prožila v Ostravě, kde hrála v Divadle Petra Bezruče (1970-1980). Na tomto jevišti našla uplatnění především v klasice (Hamlet, Zkrocení zlé ženy, Racek, Strýček Váňa). Ostravské angažmá Tesařové přineslo také první malou příležitost před kamerou – objevila se v televizním seriálu HALDY (1973), který vznikl v ostravském televizním studiu. Divadelní prkna počátkem osmdesátých let opustila kvůli mateřské dovolené (narodil se jí syn Jan), nové angažmá pak našla v západních Čechách. V letech 1982-1992 bylo jejím působištěm Divadlo J. K. Tyla v Plzni; tady rozšířila své role o moderní repertoár, vynikla ale především hlavní rolí ve hře Drahomíra a její synové.

Počátkem osmdesátých let se také začala rozrůstat hereččina filmografie, i když jen velmi pozvolna. Pozornost si zasluhuje její účast ve dvou filmových přepisech zásadních děl autorů moderní české literatury. Ve filmu KATAPULT (1983) Jaromila Jireše hrála vdovu po hajném, ve stejném roce vytvořila partnerský pár s Jaromírem Hanzlíkem v lyrické komedii SLAVNOSTI SNĚŽENEK (1983). Z dalších filmů let osmdesátých stojí za zmínku ČLOVĚK PROTI ZKÁZE (1989).

V roce 1992 byla Johanna Tesařová angažována do činohry Národního divadla a působí zde dodnes. Sama říká, že příslušnost k Národnímu divadlu stále bere jako velkou poctu a výzvu. Dlouhá léta zkušeností na jevišti zúročuje ve velkých dramatických postavách převážně razantních žen, pro její herecký projev je typická noblesa. Z desítek rolí na našem nejvýznamnějším jevišti stojí za zmínku hned ty první ve hrách Britannicus, Peer Gynt nebo Rok na vsi. V pozdějších letech zaujala ve hře Naši furianti nebo Richard III.

Před kameru i nadále předstupuje Johanna Tesařová jen sporadicky, hrála v několika televizních inscenacích, zapamatovatelnou roli nacistické ošetřovatelky ztvárnila ve filmu PRAMEN ŽIVOTA (2000). Zajímavou příležitost dostala v krátkém studentském filmu NEJLEPŠÍ JE PĚNIVÁ (2005). Zatím naposledy zachytila kamera Johannu Tesařovou při televizním nasnímání divadelního představení NAŠI FURIANTI (2006).

Johanna Tesařová je provdaná, sňatkem získané příjmení Dvořáková ale užívá jen v civilním životě.

Pavel "argenson" Vlach

Herecká filmografie

2016 Kozy léčí (TV film)
Zločin v Polné (TV film)
2015 Laputa
2014 Díra u Hanušovic
MY 2
Stopy života - O život (TV film)
Život a doba soudce A. K. (TV seriál)
2012 Ondřej Vetchý je Přemysl Otakar II. (studentský film)
2011 Čapkovy kapsy (TV seriál)
2010 Osudové peníze (TV film)
2009 Post Bellum (TV film)
2008 Kriminálka Anděl (TV seriál)
2006 Naši furianti (divadelní záznam)
Uzavřená společnost (studentský film)
2005 Nejlepší je pěnivá (studentský film)
3 plus 1 s Miroslavem Donutilem (TV seriál)
2004 Návrat zbloudilého pastýře (TV film)
2003 Nadměrné maličkosti: Drámo (TV film)
2002 Chlípník (TV film)
Vetřelci v Coloradu (TV film)
2001 Oběti: Svědek (TV film)
2000 Der Lebensborn - Pramen života
1998 Jak přišli kováři k měchu (TV film)
Milenec lady Chatterleyové (TV film)
Tajemství mořské panny (TV film)
1996 Dům poslední radosti (TV film)
1995 Náhlé neštěstí (TV film)
Rok na vsi (divadelní záznam)
1994 Návštěvní doba (divadelní záznam)
Poslední večeře U ptáka Noha
1991 Discopříběh 2
1988 Štek
1987 Figurky ze šmantů
O zatoulané princezně
1983 Katapult
Slavnosti sněženek
1982 Babička se zbláznila (TV film)
1981 Povídka malostranská (TV film)
1980 Postel s nebesy (TV seriál)
1979 Drsná Planina
1977 Nikola Šuhaj loupežník (TV film)
Parádní číslo (TV film)
1973 Haldy (TV seriál)
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace